Situační zpráva ke Strategickému rámci udržitelného rozvoje ČR: Informace o postupu zpracování a obsahu publikace Dr. Jan Kovanda Univerzita Karlova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ruská federace x WTO a OECD
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Ekonomika veřejného sektoru
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Aktualizace SUR ČR 2009, Náměty Výboru pro komunikaci.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Situační zpráva ke Strategickému rámci udržitelného rozvoje ČR: Informace o postupu zpracování a obsahu publikace Dr. Jan Kovanda Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí (COŽP UK)

Situační zpráva k SR UR ČR Dokument obsahující vyhodnocení stavu a trendů udržitelného rozvoje v České republice s využitím indikátorů Zpracovávána na základě usnesení vlády č. 37 ke Strategic-kému rámci udržitelného rozvoje České republiky Povinnost předložit vládě do 31.12. 2011 V minulých letech byly zpracovány 3 Situační zprávy k SUR ČR

Situační zpr. ke Strategickému rámci UR ČR Harmonogram zpracování 15.2. 2011: jednání Výboru pro Strategii a PS indikátory – schválení seznamu indikátorů, rozdělení indikátorových kapitol mezi zpracovatele 15.5. 2011: zpracování draftu indikátorových kapitol 30.8. 2011: ukončení připomínkového řízení 5.9. 2011: schválení draftu SZ Výborem pro Strategii a PS indikátory Říjen až listopad 2011: překlad do Aj, zpracování grafické podoby, sazba SZ Podzim 2011: projednání a schválení na zasedání RVUR 31.12. 2011: předložení vládě Začátek roku 2012: tisk

Výběr indikátorů Vlastní výběr: Výbor pro strategii, pracovní skupina pro indikátory a další orgány RVUR podílející se na přípravě Strategického rámce udržitelného rozvoje ČR, editace finálního souboru: COŽP UK Principy výběru: Pokrytí témat obsažených v prioritních osách, prioritách a cílech Strategického rámce Standardní indikátory využívané v mezinárodních publikacích (Eurostat monitoring report) – mezinárodní srovnatelnost Jasná metodika, jasná interpretace, datová dostupnost výběr v současnosti dostupných indikátorů, kdy jeden indikátor často podává informaci o více cílech současně, celkem 47 indikátorů

Prioritní osa 1: Populace, člověk a zdraví I.A Standardizovaná míra úmrtnosti podle skupin nemocí I.B Expozice obyvatel prašnému aerosolu I.C Očekávaná délka života a očekávaná délka života prožitého ve zdraví I.D Emise, těžba surovin a produkce biomasy spojené se spotřebou domácností I.E Zadlužení domácností I.F Míra zaměstnanosti starších pracovníků I.G Index stáří a index závislosti

Prioritní osa 2: Ekonomika a inovace II.A HDP na osobu II.B Produktivita práce II.C Obecná míra nezaměstnanosti II.D Přepravní náročnost v dopravě II.E Energetická náročnost HDP II.F Spotřeba primárních energetických zdrojů II.G Podíl energie z obnovitelných zdrojů II.H Materiálová spotřeba II.I Odběry povrchových a podzemních vod podle sektorů II.J Nakládání s odpady podle hlavních způsobů nakládání II.K Struktura vzdělanosti II.L Výdaje na výzkum a vývoj II.M Přístup k internetu

Prioritní osa 3: Rozvoj území III.A HDP na osobu III.B Obecná míra nezaměstnanosti III.C Výdaje na výzkum a vývoj a počty zaměstnanců ve výzkumu a vývoji III.D Municipality zapojené do metody místní Agenda 21 III.E Migrační saldo venkovských obcí III.F Celková výše příjmů na 1 obyvatele a dluhová služba III.G Přeprava cestujících veřejnou sil. a žel. dopravou III.H Přístup k internetu III.I Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních III.J Výdaje na kulturu z veřejných rozpočtů III.K Pokrytí území ČR schválenou ÚPD obcí

Prioritní osa 4: Krajina, ekosyst. a biodiver. IV.A Ekologická stopa IV.B Indikátor změn území a ekosystémů IV.C Index běžných druhů volně žijících ptáků IV.D Výdaje na ochranu životního prostředí a veřejné výdaje na ochranu životního prostředí IV.E Spotřeba základních živin v minerálních hnojivech IV.F Podíl ekologického zemědělství IV.G Defoliace IV.H Intenzita těžby dřeva

Prioritní osa 5: Stabilní a bezpečná spol. V.A Index vnímání korupce V.B Účast ve volbách V.C Populace žijící pod hranicí chudoby před a po sociálních transferech V.D Saldo a dluh vládního sektoru V.E Průměrná délka soudního řízení V.F Celková zahraniční rozvojová spolupráce V.G Emise skleníkových plynů na obyvatele a na jednotku HDP V.H Přímé zahraniční investice

Způsob prezentace indikátorů Jednotná struktura indikátorových kapitol: význam a souvislosti indikátoru, popis metodiky výpočtu, vývoj situace v ČR a mezinárodní srovnání Indikátorové kapitoly jsou zpracovávané gestory indikátorů – odborníky na danou problematiku, ideálně poskytovateli dat (ČSÚ, MŽP, MPSV, MZe, MF apod.) Souhrnné hodnocení indikátorů zařazené na úvod Situační zprávy: textové shrnutí + hodnotící tabulka

Poslední meziročnízměna   Název indikátoru Hodnocení trendu Mezinárodní srovnání Za celé období Poslední 3 roky Poslední meziročnízměna Prioritní osa 1: Populace, člověk a zdraví a Naděje dožití a naděje dožití ve zdraví + +/- b Standardizovaná míra úmrtnosti - c Expozice obyvatel prašnému aerosolu d Materiálová a uhlíková stopa domácností n.a. e Zadlužení domácností f Míra zaměstnanosti starších pracovníků g Index stáří a index závislosti

Naděje dožití podle úrovně omezení běžných aktivit ve věku 65 Zdroj: European Health Expectancy Monitoring Unit (EHEMU)

Zadluženost domácností v Kč a cizí měně (včetně živností) Zdroj: ČNB

Délka soudního řízení v civilních věcech před okresními soudy, 2008 Zdroj: Rada Evropy

VaV v krajích (% celkových výdajů/ pracovišť/zaměstnanců), 2010 Zdroj: ČSÚ

Děkuji za pozornost jan.kovanda@czp.cuni.cz