Komposty a kompostování
Kompost Organický prostředek pro zlepšení půdy Více či méně kvalitní organo-minerální hnojivo navracející do půdy živiny Vzniká řízeným biologickým rozkladem biologických odpadů - kompostováním
Pravidla pro domácí kompostování Na místě dobře přístupném a chráněném před sluncem a deštěm, na volné prokypřené půdě Vespodu hrubý a vzdušný materiál Míchat vlhké se suchým, hnědé (C) se zeleným (N), porézní s hutným Větší kusy zmenšit na 5-10 cm Lze urychlit přidáním zralého kompostu či zeminy Kontrolovat vlhkost Přeházet 1-2 x ročně
Průběh kompostování Aerobní proces – třeba přísun kyslíku Zahřátí až na 70 °C Po 6-10 týdnech návrat teploty k normálu Přeházení zlepší přísun kyslíku a urychlí rozklad, lze použít i urychlovač kompostu Na hromadě či v uzavřeném kompostéru
Použití kompostu Optimální po 6 měsících až 1 roce (nejdříve za 6 týdnů) Zralost dle indexu klíčivosti semen: do 50 % nepoužitelný, 60-80 % použitelný s rizikem poškození citlivých rostlin, nad 80 % zralý Aplikace 1-2 cm vrstvy na rok mělkým zapravením do půdy (zralý) či jako mulč a zapravit až na podzim Vhodný pro balkónovky, trvalky, cibuloviny, růže
Index klíčivosti semen Zkouška zralosti kompostu, hodnotí jeho fytotoxicitu Množství semen vyklíčených ve vodním výluhu sledovaného kompostu srovnané se semeny vyklíčenými v destilované vodě Velikost fytotoxicity měřená reakcí řeřichy seté