Komposty a kompostování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Advertisements

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 28) Rozmanitost.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výpočet spotřeby materiálu z plných pálených cihel.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetická hodnota potravin (EH)
Základní mikrobiologický rozbor vody
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
V obci Malé Žernoseky Bioodpady.
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Voda Základ života.
Negativní vliv mycích prostředků II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukry – přírodní sladidla
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Služby Minks s.r.o. Haškova 153/17, Brno
VY_32_INOVACE_Pel_II_17 Soustavy rovnic – slovní úlohy5
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Uhlík v půdě a kyselá depozice
Cileček, Zaoral, Kališ, Milan
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vlastnosti plynů.
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
1. Hodnota pH Záporný dekadický logaritmus koncentrace vodíkových (oxoniových) iontů v roztoku. 2. pH půdy Koncentrace H+ a OH- iontů nemá přímý vliv na.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
Transkript prezentace:

Komposty a kompostování

Kompost Organický prostředek pro zlepšení půdy Více či méně kvalitní organo-minerální hnojivo navracející do půdy živiny Vzniká řízeným biologickým rozkladem biologických odpadů - kompostováním

Pravidla pro domácí kompostování Na místě dobře přístupném a chráněném před sluncem a deštěm, na volné prokypřené půdě Vespodu hrubý a vzdušný materiál Míchat vlhké se suchým, hnědé (C) se zeleným (N), porézní s hutným Větší kusy zmenšit na 5-10 cm Lze urychlit přidáním zralého kompostu či zeminy Kontrolovat vlhkost Přeházet 1-2 x ročně

Průběh kompostování Aerobní proces – třeba přísun kyslíku Zahřátí až na 70 °C Po 6-10 týdnech návrat teploty k normálu Přeházení zlepší přísun kyslíku a urychlí rozklad, lze použít i urychlovač kompostu Na hromadě či v uzavřeném kompostéru

Použití kompostu Optimální po 6 měsících až 1 roce (nejdříve za 6 týdnů) Zralost dle indexu klíčivosti semen: do 50 % nepoužitelný, 60-80 % použitelný s rizikem poškození citlivých rostlin, nad 80 % zralý Aplikace 1-2 cm vrstvy na rok mělkým zapravením do půdy (zralý) či jako mulč a zapravit až na podzim Vhodný pro balkónovky, trvalky, cibuloviny, růže

Index klíčivosti semen Zkouška zralosti kompostu, hodnotí jeho fytotoxicitu Množství semen vyklíčených ve vodním výluhu sledovaného kompostu srovnané se semeny vyklíčenými v destilované vodě Velikost fytotoxicity měřená reakcí řeřichy seté