Slova opačného významu - antonyma

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
jsou slova, která vyjadřují vlastnosti osob, zvířat a věcí.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
Opakování.
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Bc. Naďa Salačová ZŠ a MŠ Kamenná 404/4 Jablonec nad Nisou Antonyma.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Číslo v digitálním archivu školy
Psaní i,í, y, ý po měkkých a tvrdých souhláskách
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_02.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Šablona - název/číslo: III/2 Inovace.
VY_32_INOVACE_12,čj. Jsem odvážný Jsem líný Jsem silný Jsem mladý Jsem zbabělý Jsem rychlý Jsem hubený Jsem slabý Jsem pracovitý Jsem starý Jsem tlustý.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Křížovky s VS po B II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Přečti hádanku O T R R R P Sedím v mechu v lese. Kdo si mě odnese?
Hrátky s češtinou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_Slova opačného významu AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Opozita – přídavná jména
34.1 Přídavná jména Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor:
Anotace: Prezentace je určena pro 3. ročník, předmět český jazyk. Žák se seznámí s přídavnými jmény. Naučí se na ně zeptat a vyhledat ve větě. Obohacuje.
TVAROSLOVÍ – PŘÍDAVNÁ JMÉNA ORLÍ JITČINA ZELENÝ ZIMNÍ HLADKÁ SESTŘIN MALÉ OTCŮV ZLÝSLANÁ HUSTÉ PSÍ CHYTRÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.3 Slova souzna č ná a protikladná Název sady: Č eský jazyk 4. ro.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Mgr. Kateřina Sigmundová Vytvořeno: Anotace: Tento materiál slouží k procvičování přídavných jmen ve 3.
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová –vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k procvičování čtení.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková PŘÍDAVNÁ JMÉNA Už známe: Najdi v textu přídavná jména Přídavná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_31_Protiklady,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
Základní a mateřská škola Plzeň-Božkov, Vřesinská 17, příspěvková organizace Charakteristika výukového materiálu AutorMgr. Iva Zemanová Datum vytvoření8.10.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
RYS VÝZNAM SLOV BOUDA STAVENÍ DŮM CHÝŠE BUDOVA BARÁK CHATA CHATRČ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
Antonyma Bc. Naďa Salačová ZŠ a MŠ Kamenná 404/4 Jablonec nad Nisou
Anotace: prezentace slouží k procvičování a rozšiřování slovní zásoby
Slova souznačná a protikladná
Věta se skládá ze slov Název školy
VY_32_INOVACE_04_SLOVNÍ DRUHY_PŘÍDAVNÁ JMÉNA 1
Opozita – přídavná jména
Téma: Český jazyk 5.ročník
Vy_32_Inovace_43_Synonyma a slova protikladná
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
AUTOR: Mgr. Blanka Goňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_05_01_Přídavná jména
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
ČESKÝ JAZYK 4. ROČNÍK VY_32_INOVACE_05_03_tvrdé souhlásky.
Autor: Mgr. Marie Švehlová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 021
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ANTONYMA 7.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_07_Slova významem protikladná
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Český jazyk a literatura 3. ročník
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
Název : VY_32_INOVACE_01_Téma
Transkript prezentace:

Slova opačného významu - antonyma Český jazyk 2 Slova opačného významu - antonyma

Spoj obrázky s opačným významem (pomůžou ti vlastnosti). Utvoř dvojice opačných slov. sladká světlá vysoko den nízko tmavá řídký noc hustý kyselá pěkný ošklivý

Dej věty do pořádku. Zakroužkuj z nabídky vhodné slovo. veselé zbabělé rychlé rychlý horký vysoký ve dne ve městě v pět tlustý smutný vysoký starý léčivý bílý pomalé rychlé Gepard je zvíře. Uvařený čaj je . studený horký Sova spí. ve dne v noci Mrakodrap je dům. nízký vysoký mladý starý Stařeček je člověk. Se zbylými slovy z nabídky vymysli věty tázací.

s slabý s silný s světlý t tmavý b bílý č černý p pilný l líný Piš slova protikladná. Napsaná slova seřaď podle abecedy. ostrý chytrý zbabělý suchý Rébus. Seřaď z písmen slova protikladná. laýbs s slabý lisýn s silný Tyto úkoly je možné řešit ve skupinách. věsltý s světlý matvý t tmavý blíý b bílý č rnečý černý ýlipn p pilný ýníl l líný

Řešení zadaných úkolů. OBRÁZKY činky x peří oheň x sněhulák šnek x kůň včela x žirafa POPLETENÉ VĚTY Gepard je rychlé zvíře. Uvařený čaj je horký. Sova ve dne spí. Mrakodrap je vysoký dům. Stařeček je starý člověk. DVOJICE SLOV RÉBUSY ostrý chytrý zbabělý suchý slabý - silný tupý hloupý odvážný mokrý světlý - tmavý hloupý mokrý odvážný tupý bílý - černý pilný - líný

V prezentaci byl použit vlastní materiál.