OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
OPEN ACCESS aneb jak publikovat v otevřeném přístupu Mgr. Anna Vyčítalová, správce Digitální knihovny ZČU Mgr. Kateřina Čechurová, vedoucí výpůjčních služeb,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
3. setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května 2010 Dspace na UTB na půl cesty k cíli.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Univerzitní knihovna se letos poprvé připojuje k mezinárodní akci Open Access Week (18.–24. října 2010) Iva Prochásková, Lucie Vyčítalová.
Hradec Králové, 2003CCCC-CrossRef živé citace „Živé“ citace v časopise Collection Bohumír Valter Collection of Czechoslovak Chemical Communications
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Seriály v Souborném katalogu ČR
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Elektronické informační zdroje (EIZ)
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální knihovny ZČU

Změny v evidenci publikační činnosti podpora open access Evropskou komisí podpora open access Radou pro výzkum, vývoj a inovace podpora open access na univerzitě podepsání Berlínské deklarace (http://openaccess.mpg.de/) úprava OBD

Výhody open access zdarma pro čtenáře podpora a zprůhlednění vědy a výzkumu eliminace plagiátorství více čtenářů vyšší citovanost zviditelnění publikační činnosti a instituce více informací o open access: http://www.knihovna.zcu.cz/open-access/

Výhody úprav OBD pro autora autor nebude muset po pilotním provozu odevzdávat tištěnou verzi příspěvku do knihovny propojení se SHERPA/RoMEO a se Seznamem recenzovaných periodik – zobrazení licenční politiky vydavatele splnění zelené cesty (zajištění open access přístupu k publikovaným textům), publikování pro grantové agentury (seznam SHERPA/Juliet) import do Digitální knihovny ZČU Důležitá funkce schvalovatele – musí být dle směrnice schváleno do 10ti dnů Kontrola údajů – natažení dat z číselníku, schvalovatel pak záznam nevidí

Digitální knihovna ZČU www.dspace.zcu.cz trvalé uchování příspěvků zdarma trvalý identifikátor příspěvků (handle) zviditelnění publikační činností (indexace Google), více čtenářů a vyšší citovanost publikační činnost na jednom místě podpora ukládání v režimu open access v programu Horizont 2020 eliminace plagiátorství predátorské časopisy a predátorští nakladatelé ukládání různých druhů dokumentů různá přístupová práva informace o nově přidaných položkách zobrazení statistik, Google Analytics dokumenty s DOI – zobrazování sdílení na sociálních sítích

SHERPA/RoMEO http://www.sherpa.ac.uk/romeo/search.php pomoc při ověřování politiky nakladatelů pomoc s ukládáním různých verzí příspěvků v režimu open access zaslání článku vydavateli recenzní řízení PREPRINT zapracování připomínek předání práv vydavateli POSTPRINT publikování článku VYDAVATELSKÁ VERZE

SHERPA/RoMEO Zelená - autor může volně ukládat preprint, postprint a vydavatelskou verzi Modrá - autor může volně ukládat postprint nebo vydavatelskou verzi článku Žlutá - autor může volně ukládat preprint Bílá - autoarchivace není formálně umožněna nebo není známá licenční politika

SHERPA/RoMEO

Seznam odborných recenzovaných neimpaktovaných periodik Rada pro výzkum, vývoj a inovace každoročně zveřejňovala Seznam odborných recenzovaných neimpaktovaných periodik. Tento seznam byl pro potřeby ukládání publikační činnosti do databáze OBD doplněn o licenční politiku vydavatelů, kteří nejsou zahrnuti v databázi SHERPA/RoMEO (http://www.sherpa.ac.uk/romeo/). Pro přehlednost je licenční politika barevně rozlišena (shodná se SHERPA/RoMEO): Zelená - autor může volně ukládat preprint (verze před recenzním řízením) i postprint (finální návrh článku po recenzním řízení) nebo vydavatelskou verzi (hotová elektronická verze článku vysázená v designu a stylu daného časopisu) Modrá - autor může volně ukládat postprint nebo vydavatelskou verzi článku Žlutá - autor může volně ukládat preprint Bílá - autoarchivace není formálně umožněna nebo není známá licenční politika Tento seznam je řazen abecedně, u každého časopisu je zobrazeno ISSN, případně e-ISSN, název, podmínky a nakladatel. Pokud může autor uložit více verzí svého článku, autoarchivace není formálně umožněna nebo není známa licenční politika nakladatele, autor primárně uloží do OBD postprint a nastaví práva "jen já (a správce)". V případě nejasností autor kontaktuje Univerzitní knihovnu (pourova@uk.zcu.cz).

Seznam odborných recenzovaných neimpaktovaných periodik

Import do Digitální knihovny Seznam článků v Digitální knihovně

Import do Digitální knihovny Metadatový záznam publikačního výsledku v Digitální knihovně s přiloženým Plným textem

Dotazy a připomínky, prosím, adresovat: pourova@uk.zcu.cz