Poskytování podpory při uplatnění volebního práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Volby do zastupitelstev obcí - říjen Hlasování a sčítání hlasů při volbách do.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
Posuzování hlasů volby do obecního zastupitelstva Opava vs-
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Volíme ve třídě Občanská výchova. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2012 – sněm RVŠ 26. ledna 2012.
Osobní výsledky transformace pobytových sociálních služeb – zisky a zkušenosti lidí s postižením O. s. Instand Závěrečná konference k projektu „Podpora.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Komunální politika přehled doporučené literatury
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Volba předsedy a místopředsedů RVŠ pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
Posuzování hlasovacích lístků volby do obecního zastupitelstva.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Organizace, řízení a struktura města Mgr. František L U K L, MPA Předseda SMO ČR starosta města Kyjova.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Dobrá praxe v KPSS na Otrokovicku Kateřinice
HISTORIE A SOUČASNOST VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII.
Volby do Evropského parlamentu Konané 23. a 24. května 2014.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sociálně terapeutické dílny
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sociální práce TEĎ a TADY II
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
VOLBY V ČR.
Volby 2018 VOLBY DO OBECNÍCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU PARLAMENTU ČR
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Sociálně aktivizační služby
Volby do zastupitelstev obcí říjen 2018
Transkript prezentace:

Poskytování podpory při uplatnění volebního práva Mgr. Alena Nosková alena.noskova@skokdozivota.cz 728 663 404

Podporujeme dospělé lidi s mentálním postižením Sociální rehabilitace (24) Chráněné bydlení (17) Podpora samostatného bydlení (16) Pracovníci se zdravotním postižením (15)

Informovaní pracovníci Interní školení – 2 pracovníci z každého týmu Rozsah 3 hodiny Shoda v týmu: Uznáváme právo volit Známe právní rámec Máme etické zásady podpory Nabídneme klientům ETR informace Umíme poskytnout potřebnou podporu? Manuál pro pracovníky „Poskytování podpory pro voliče využívající naše sociální služby“ Právní zakotvení Jak poskytovat podporu při uplatnění volebního práva Zákaz agitace v prostorách organizace Zásada nestrannosti a etický kodex Praktický návod podpory před volbami, při hlasování

Příklad z manuálu Budou volby, jak postupovat? Informuji v běžném provozu služby US o blížících se volbách, jejich druhu a účelu (kam se volí, jak, na jak dlouho apod.) Zjistím, kdo z US chce jít volit U těch, co chtějí volit, ověřím, jestli volit mohou (podívám se do e-quipu na znění omezení nebo přímo do rozsudku) U těch, co chtějí volit, ověřím, jestli mají u sebe platný občanský průkaz Může se stát, že naši US mají v seznamu zapsanou překážku volebního práva, ačkoli mohou volit. Je dobré to zkontrolovat včas před volbami Seznamy se uzavírají dva dny před volbami Je důležité prověřit alespoň u US po navrácení svéprávnosti nebo změně rozsudku o omezení; ideálně vždy u všech

Informovaní voliči – ETR pomůcka Sestavení ETR přehledu kandidátů Podle vylosovaných čísel Název podle hlasovacího lístku Loga/hesla/billboardy Fotografie lídrů Odkaz na program KOMUNÁLNÍ VOLBY 2018 VYBÍRÁM LIDI CO ŘÍDÍ MOJE MĚSTO PŘÍŠTÍ 4 ROKY KDY: PÁTEK 5. ŘÍJNA 14:00 – 22:00 SOBOTA 6. ŘÍJNA 8:00 – 14:00 KDE: MOJE VOLEBNÍ MÍSTNOST PODLE MÍSTA BYDLIŠTĚ PRACOVNÍK MI PORADÍ S SEBOU: OBČANSKÝ PRŮKAZ POMŮCKY K VYPLNĚNÍ LÍSTKU JAK: ZAŠKRTNU KŘÍŽKEM JEDNU STRANU ZAŠKRTNU KŘÍŽKEM AŽ 5 LIDÍ V JAKÉKOLI STRANĚ

Volby nanečisto Jak vyplnit volební plachtu Křížkujeme stranu Křížkujeme kandidáty Jak se to počítá  Pozor na neplatné hlasy!

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti  Trénují klienti i pracovníci

Volební místnost – trénink I

Volební místnost – trénink II

Volební místnost – trénink III Představili jsme si kandidáty, máme je na ETR listu Víme jak křížkovat Víme co s sebou do volební místnosti Umíme hlasovat ve volební místnosti Pracovníci umí poskytnout podporu ve všech fázích . . . Ale jak se rozhodnout koho vybrat?

Setkání s kandidáty Specifická pravidla: Pozvaných všech 13 kandidujících subjektů Pořadí podle losu 2 kandidáti max 2 minuty Dotazy Celkem 60 minut

Ptáme se a kandidáti odpovídají 

Den D Pozitiva: Negativa Zvýšení zájmu o volby mezi klienty Proškolený tým, interní manuály Osobní setkání klientů s politiky Propagace problematiky volebního práva a jeho omezování Negativa 1 klient chce volit a kvůli rozsudku nemůže Asi polovina klientů bez zájmu o volby Nutnost prosadit u rodičů/opatrovníků

Brzy zase u voleb naviděnou  Děkuji za pozornost.