Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Advertisements

Kapilární jevy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hydrostatický tlak h Fh S
Spojené nádoby.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Digitální učební materiál
HYDROSTATICKÝ TLAK Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Hydromechanika Hydrostatický paradox 09
Hydromechanika Měření přetlaku a podtlaku 13
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Hydromechanika Hydrostatický tlak, síla na dno nádrže 05
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Hydromechanika Tlak na boční stěnu nádrže 11
VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby. Spojené nádoby Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace může sloužit.
Kapaliny.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV: Využití znalosti hydrostatického tlaku TÉMATICKÝ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Spojené nádoby.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
VY_32_INOVACE_
Povrch Evropy VY_32_Inovace_04 KR-3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_30_ Hydrostatický tlak.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Spojené nádoby. Spojené nádoby ? Umíš odpovědět Co jsou to spojené nádoby Najdeš příklady spojených nádob Kde se dají využít.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Člověk a voda – VODNÍ STROJE
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby

Spojené nádoby Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Andrea Masaříková Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: poznatky o spojených nádobách Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: Vysvětlení pomocí hydrostatického tlaku,Příklady z praxe Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let

Pokus Vysvětlení pomocí hydrostatického tlaku Příklady z praxe Spojené nádoby Pokus Vysvětlení pomocí hydrostatického tlaku Příklady z praxe

Spojené nádoby jsou dvě nádoby (příp. více nádob) spojené dohromady.

Pokus Spojíme 2 nádoby hadičkou, hadičku stlačíme kolíčkem na prádlo. Naplníme nádoby vodou tak, aby hladina byla v různých výškách. Odstraníme kolíček, tím vzniknou spojené nádoby. Co se stane? Hladiny se ustálí ve stejné výšce. Proč?

Proto i ve spojovací trubici bez zátky proudí kapaliny stejně. Kdyby se ve spojovací trubici nacházela lehká volně pohyblivá zátka, působila by na její levou stěnu o ploše S tlaková síla levého sloupce kapaliny (F1=S.h1.ρ.g ) Na její pravou stěnu – stejně velkou- tlaková síla pravého sloupce kapaliny ( F2=S.h2.ρ.g ) Protože na obrázku je h1 > h2 , bude výsledná síla působit směrem doprava. Zátka se posouvá, dokud se hladiny nevyrovnávají. Čím je větší rozdíl výšek, tím je větší působící síla F = F1 – F2. Proto i ve spojovací trubici bez zátky proudí kapaliny stejně.

Pomocí hydrostatického tlaku vysvětlujeme podstatu spojených nádob: volná hladina spojených nádob je ve všech ramenech ve stejné výšce h nezávisle na jejich tvaru (velikost závisí na hloubce a ne na množství kapaliny). Je to dáno tím, že u dna všech ramen je stejný hydrostatický tlak a proto musí být stejná i výška vodního sloupce nad dnem (při konstantním  a g). Proto i v širší nádobě s větším množstvím kapaliny má hladina stejnou výšku jako v úzké nádobě s menším množstvím kapaliny, čímž tlaky z obou nádob budou v místě spojení vyrovnané.

                      Jestliže je ve spojených nádobách více kapalin (lišících se hustotou), pak hladiny v nádobách nebudou stejně vysoko, ale nejvýš bude hladina kapaliny s nejmenší hustotou, nejníž hladina kapaliny s nejvyšší hustotou, tak aby se hydrostatické tlaky různých kapalin rovnaly.

Pokus Popiš podle obrázku, jak pracuje vodotrysk.

V nádobě je hladina vody výše než ve vodotrysku, podle principu spojených nádob voda stoupá tak, aby dosáhla stejné výšky jako v nádobě, proto stříká.

Příklady z praxe Splachovací záchod Umyvadlo Voda ve splachovací části je nad úrovní vody v míse. Po odstranění záklopky proudí voda do nádržky díky principu spojených nádob. Umyvadlo

Klosetová nádržka z dvacátých let 20. století Současná klosetová nádržka. IQ PARK LIBEREC U všech typů se uplatňuje princip spojených nádob - jak v nádržce při jejím plnění vodou, tak v míse. V míse přepad brání vytečení vody a tím zabraňuje šíření pachů z kanalizačního potrubí do bytu, ve kterém se záchodová mísa nachází.

Zdymadla – plavební komory Stavějí se u jezů a přehrad, aby se umožnil přejezd lodí z vyšší hladiny na nižší

Zdymadlo, které slouží pro vyrovnání hladiny vody v řece. Hydraulika vrat zdymadla, pomocí které se vrata otvírají nebo zavírají Za lodí se vrata opět zavírají. Jsou-li vrata zdymadla zcela otevřena, může loď projet.

Hráz vodní nádrže Pastviny v Orlických horách je stejně jako hráze jiných vodních ploch stavěna tak, že u dna přehrady je vrstva zdiva nejsilnější a směrem k hladině se tato vrstva zužuje. Příčinou těchto stavebních úprav je hydrostatická tlaková síla voda, která na zeď hráze působí

Další využití Rychlovarná konvice s vodoznakem, pomocí něhož lze získat informaci o množství vody v konvici. Vodoznak jsou vlastně spojené nádoby - jednou z nich je vnitřní nádoba konvice a druhou je tenká trubička vodoznaku.

Hadicová vodováha Digitální hadicová vodováha Vodoznak na kotli v pivovaře v Hanušovicích. Pomocí vodoznaku (v tomto případě navíc ještě prosvětleného) vidí obsluha kapalinu, která je v kotli bez nutnosti kotel otvírat. Navíc je možné pomocí vodoznaku určit i množství kapaliny v nádobě, k níž je vodoznak připojen.

Zahradní konev Přelévání vody ze sudu do sudu Čajová konvice

Zápis do sešitu Hladiny kapaliny ve spojených nádobách se ustálí ve stejné výšce. (díky vyrovnání hydrostatického tlaku) Tento jev se využívá například v sifonech umyvadel a WC, v konvicích a jiných vodoznacích, u hadicové vodováhy, ve zdymadlech,…

Zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-03]. http://fyzika.jreichl.com/index.php?sekce=browse&page=116 http://www.prezentace-fyzika-chemie.wz.cz/ http://eshop.geoobchod.cz/specialni-hadicova-vodovaha-nivcomp-C-255-D-964.html http://www.hrnce.cz/produkt/47-676620-cajova-konvice-instyle-20-l-tescoma-.aspx http://www.fontany-jezirka.cz/node/161