Centrální depozitář cenných papírů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná část finančního práva II
Advertisements

BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Burzy a burzovní obchody
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. dubna 2014.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Trhy s cennými papíry Michal Radvan. Zápatí prezentace 2 Trhy Trh výrobních faktorů x trh s výrobky x finanční trh Finanční x peněžní x kapitálový x.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Burzy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Cenné papíry peněžního trhu
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Bankovní účetnictví Pokladní a bankovní účty, závazky z krátkých prodejů Bankovní účetnictví - účtová třída 1.
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Trhy s cennými papíry Michal Radvan.
Právo finančního trhu 13. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 34.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Finanční trh 26. března 2017 Mgr. Lukáš Hrdlička
Úvod do práva kapitálového trhu VOKT (P-3)
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Workshop I. Téma: Kauce Vytvořeno: Odborem 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Praha 27. červenec 2016.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Struktura finančního trhu
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Bankovní účetnictví Pokladní a bankovní účty, závazky z krátkých prodejů Bankovní účetnictví - účtová třída 1.
Investiční služby investiční nástroje
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Dohled v oblasti kapitálových trhů
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Finanční trhy a cenné papíry
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Právo finančního systému
Transkript prezentace:

Centrální depozitář cenných papírů Pavel Seknička

Obsah Centrální depozitář cenných papírů – historie Centrální evidence CP Další činnosti CDCP Evidence investičních nástrojů Vymezení pojmu vypořádání Vypořádací systém s neodvolatelným vypořádáním Účastníci vypořádacího systému Provozování vypořádacího systému

Centrální depozitář cenných papírů - historie V roce 1993 byl založen Burzovní registr cenných papírů, který se v roce 1996 transformoval na UNIVYC, a.s.; Činnost centrálního depozitáře cenných papírů (dále jen CDCP) byla zahájena dne 4. 7. 2010 převzetím evidence Střediska cenných papírů a to včetně listinné evidence. CDCP je dceřinou společností BCPP, a.s., je součástí skupiny PX a zároveň CDCP je součástí skupiny GEESEG. CDCP je členem Evropské asociace centrálních depozitářů cenných papírů (ECSDA).

Základní činnost CDCP Základní činnost CDCP spočívá: Vedení centrální evidence zaknihovaných cenných papírů; Vypořádání obchodů s investičními nástroji.

Centrální evidence V centrální evidenci jsou evidovány veškeré zaknihované CP vydané v ČR. Centrální evidence je evidencí dvoustupňovou a tvoří ji: Evidence vedená CDCP; Evidence navazující, kterou vedou účastníci CDCP, což jsou zejména obchodníci s cennými papíry.

Majetkové účty Cenné papíry jsou evidovány na dvou typech majetkových účtů: Účet vlastníka; Účet zákazníků, jehož majitelem je účastník CDCP. Zatímco v evidenci CDCP mohou být zřizovány oba typy účtů (vlastníků i zákazníků) v navazující evidenci mohou být zřízeny jenom účty vlastníků.

Další činnosti CDCP CDCP přiděluje také investičním nástrojům označení podle mezinárodního systému číslování (ISIN) a plní také úlohu lokálního operátora (LOU) a přiděluje právnickým osobám, tzv. Legal Entity Identifer (LEI), který unikátním způsobem identifikuje právnické osoby a to v globálním měřítku;

Další činnosti CDCP Emitentům kteří mají zájem o zaknihování CP v CDCP a kteří procházejí procesem přeměny CP na zaknihované zajišťuje CDCP přeměnu listinné akcie na zaknihovanou; Účastníci, uživatelé z oblasti státní správy, emitenti, akcionáři, notáři a další mohou na základě registrace získat informace prostřednictvím zabezpečeného komunikačního systému ISB;

Další činnosti CDCP Správa zahraničních cenných papírů registrovaných na účtech CDCP v Clearstreamu; Vyplácení výnosů z CP; Půjčování tuzemských a zahraničních CP.

Evidence investičních nástrojů z pohledu zák. č. 256/2004 Sb. ZPKT §92 Centrální evidence zaknihovaných cenných papírů §93 Samostatná evidence investičních nástrojů §94 Druhy účtů §95 Zápis do evidence investičních nástrojů §95a Příkazy účastníka §96 Účinky převodu §97 Pozastavení výkonu práva vlastníka nakládat s investičními prostředky §98 Oprava chyb v evidenci investičních nástrojů §99 Výpis z evidence §100 Centrální depozitář

Organizátor regulovaného trhu (burza) Způsob obchodování je založen na metodě oboustranné aukce; K burzovnímu obchodování je potřeba zvláštního povolení; Jednotlivé druhy burzovních obchodů jsou přesně vymezeny; Obchodované předměty se na burzách fyzicky nenalézají; Musí být přesně stanovena nejnižší přípustná obchodovatelná množství; Čas a místo burzovního obchodování jsou předem určeny; Obchodování na burzách se může účastnit jen přesně vymezený okruh osob.

Druhy burz podle předmětného zaměření jejich činnosti Burzy cenných papírů; Burzy devizové; Burzy komoditní.

Členění burz z hlediska prodlevy ve vypořádání obchodů Burzy promptní (spotové) – jsou charakteristické tím, že vypořádání na nich uzavíraných obchodů probíhá s poměrně krátkým časovým odstupem, maximálně několik dnů. Proto na nich obchodují ti, kdo si přejí obchodované instrumenty skutečně nakoupit a prodat; Burzy termínové – na těchto burzách se uzavírají tzv. Termínované obchody. Ty lze charakterizovat jako kontrakty, jejichž vypořádání se uskuteční se značným časovým odstupem od jejich uzavření. Z toho vyplývá, že okamžikem uzavření obchodu vzniká kontrakt (instrument), s nímž je až do okamžiku jeho vypořádání možno na téže burze dále obchodovat (jedná se o burzy termínovaných kontraktů typu „futures“ a burzy opční).

Vypořádání obchodů CDCP Vypořádání obchodů uzavřených na BCPP, a.s. (burzovních obchodů) zajišťuje CDCP. Vypořádáním se rozumí: Započtení vzájemných pohledávek z obchodů s investičními nástroji; Splnění vzájemných dluhů z obchodů s investičními nástroji převodem investičních nástrojů nebo peněžních prostředků.

Vypořádací systém s neodvolatelným vypořádáním 3 účastníci Vypořádání podle pravidel Alespoň jeden účastník má sídlo v ČR §83 Vymezení některých pojmů Vypořádání; Ústřední protistrana je osoba, která při vypořádání vstupuje mezi účastníky vypořádacího systému; Clearingová instituce je osoba, která provádí vypořádání započtením vzájemných pohledávek účastníků vypořádacího systému.

Účastníci vypořádacího systému (§84) Banka Spořitelní a úvěrní družstvo Obchodník s cennými papíry Zahraniční osoba, jejíž předmět činnosti odpovídá a) až c) Právnická osoba veřejného práva nebo osoba za jejíž veškeré dluhy ručí osoba veřejného práva ČNB nebo ECB Právnická osoba se zvláštním posláním Ústřední protistrana Zúčtovatel Clearingová instituce

Provozování vypořádacího systému §85, 86 Pravidla systému §87 Změna pravidel §88 Neodvolatelnost příkazu k vypořádání §89 Propojenost systémů (vypořádacího a platebního systému)

Provozovatel vypořádacího systému s neodvolatelným vypořádáním §90 Provozovatel vypořádacího systému §90a Povolení k provozování vypořádacího systému Dále jsou upraveny informační povinnosti provozovatele a účastníka vypořádacího systému.