Nežádoucí účinky léčiv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Advertisements

Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
WHO – Světová aliance pro bezpečí pacientů MUDr. Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR MZ ČR, leden 2007.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Celostátní setkání pacientů 23. října 2015 LYMFOM HELP, o.s.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
[ 1 ] Ing. Zuzana Chomátová; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Příprava FV inspekce Ing. Zuzana Chomátová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Tisková konference Státního ústav pro kontrolu léčiv Přehled činností SÚKL za rok 2006 a informace o vývoji regulačních aktivit , Praha.
Virtuální kolega Attavena, o.p.s. Prezentace projektu a návrh implementace jeho nabídky: do systému vzdělávání.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Ú s t e c k ý k r a j Dopravní obslužnost 2008 aneb po celém Ústeckém kraji bez auta Ústí nad Labem, snímek 1 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Centrum informatizace a výpočetní techniky, Západočeská univerzita v Plznihttp:// Školení pro editory předmětů v CourseWare ZČU Jan Valdman,
Rozvojový program MŠMT Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2014 – EXCELENCE STŘEDNÍCH ŠKOL 2014.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ 5. dubna 2017 Tato akce je financována.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Komunikační strategie ČIŽP
8. setkání koordinátorů environmentální výchovy Olomouckého kraje
Úřad práce České republiky
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Krajská síť environmentálních
Odbor rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva ÚV ČR
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Celostátní setkání pacientů 13. listopadu 2017
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí
Přehled nejdůležitějších novinek
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Farmakovigilance na evropské úrovni
Prezentace AIM/LIS, Seminář GA , Jeneč Marek Dočkal
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Infokanál obce Vigantice
Měření škodlivin v ovzduší a osvětová kampaň na ochranu ovzduší ve vybraných lokalitách Zlínského kraje.
Farmakovigilance na evropské úrovni
Máte zájem o více informací?
hlášení Nežádoucích účinků SÚKL Kampaň ke zvýšení hlášení
Michaela Hofštetrová Knotková
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Novela zákona o léčivech v souvislosti se změnou EU legislativy
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Neintervenční poregistrační studie bezpečnosti
Život bez střeva , Praha.
Projektová činnost a podpora na LDF
Transkript prezentace:

Nežádoucí účinky léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv Osvětový projekt ke zvýšení hlášení nežádoucích účinků 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii MUDr. Eva Jirsová Oddělení farmakovigilance

Nežádoucí účinky léčiv Hlášení NÚ v ČR V r. 1988 přes 5000 hlášení Po r. 1989 výrazný absolutní pokles Od r. 1995 postupný mírný nárůst hlášení

Spontánní hlášení NÚ na území ČR 1980 - 2009 Nežádoucí účinky léčiv Spontánní hlášení NÚ na území ČR 1980 - 2009

Spontánní hlášení NÚ v ČR 1993 - 2009 Nežádoucí účinky léčiv Spontánní hlášení NÚ v ČR 1993 - 2009

Nežádoucí účinky léčiv Epidemiologie NÚ US meta-analýza 1966-96 (Lazarou 1998): NÚ u hospitalizovaných pacientů 6,7% (Harmburu 2000: 4-22%) 4.-6. nejčastější příčina úmrtí Příčina 3-6% hospitalizací (Pouyanne 2000, Pirmohamad 2004) v ČR přes 2 miliony hospitalizací ročně – NÚ důvodem nejméně 64 000 – 130 000)

Nežádoucí účinky léčiv Epidemiologie NÚ Lacoste-Roussillon 2001: 2,6 případu závažných NÚ na praktického lékaře/rok V ČR 5 250 PL (2008) – 13 650 NÚ ročně (jen od PL) – reálně 1 477 NÚ celkem V r.2009 hlásilo NÚ 360 lékařů (cca 1%)

Nežádoucí účinky léčiv Hlášení v r. 2009 1 436 hlášení (1 303 závažných) 848 od zdravotníků, 588 od firem 600 hlášení na vakcíny, z nich 299 BCG, 133 Pandemrix 836 hlášení na jiné přípravky než vakcíny

Projekt ke zvýšení hlášení NÚ Nežádoucí účinky léčiv Projekt ke zvýšení hlášení NÚ Zahájen v únoru 2010 Zlepšení způsobu hlášení Nová ikonka na domovské webové stránce SÚKL Formulář k vytištění (pdf) nebo elektronický webový formulář V přípravě: nová, uživatelsky přátelštější verze elektronického formuláře (funkce nabízení názvů LP ad.) Pacientská hlášení přes informační portál pro veřejnost (www.leky.sukl.cz)

Projekt ke zvýšení hlášení NÚ Nežádoucí účinky léčiv Projekt ke zvýšení hlášení NÚ FV bulletin Nežádoucí účinky léčiv Od r. 2008 Dostupný na http://www.sukl.cz/nezadouci-ucinky-leciv-informacni-zpravodaj Od r. 2010 čtvrtletně Vždy informace o hlášení NÚ

Akce v rámci osvětového projektu Zaměřené na širokou veřejnost: Televizní pořady ČT 1, Public TV, B-TV ad. Rozhlasové pořady Český rozhlas - Radiožurnál, Rádio Česko, Leonardo ad. Články Lékárna a léky, Euro, Deník, Týden, ad.

Akce v rámci osvětového projektu Zaměřené na odbornou veřejnost: Prezentace na 4. Kongresu primární péče Cyklus prezentací na seminářích Aesculap pro pediatry Publikace v ZdN, Bulletinu Sdružení PL, FarmiNews, MediNews, Pharmbusiness ad. Spolupráce s fakultními nemocnicemi, zdravotními rady krajských úřadů ad. Distribuce informačních materiálů lékařům a lékárníkům

Počet hlášení za 1. čtvrtletí v letech 2005-2010

Novinky SÚKL o bezpečnosti léčiv Nežádoucí účinky léčiv Novinky SÚKL o bezpečnosti léčiv Novinky o bezpečnosti léčiv lze odebírat automaticky emailem či pomocí RSS kanálu Žádost o materiály na adrese: hana.heringova@sukl.cz