Příprava SZP na období 2021-27 Stabilita příjmů a životaschopnost farem – výtah z analytických dokumentů Ladislav Jelínek, Tomáš Medonos Ústav zemědělské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
7 Nezaměstnanost.
Vstupní analýza Vilém Čekajle
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Inflace.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
OE III – Mezinárodní ekonomie
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství Cvičení z geografie zemědělství Michael Král.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Tisková konference ČMKOS
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Příprava SZP na období 2021-27 Stabilita příjmů a životaschopnost farem – výtah z analytických dokumentů Ladislav Jelínek, Tomáš Medonos Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha Přednáška pro ČMSZP, Skalský dvůr, 5.11. 2018

Úvod Systém přípravy SZP 2021+ Připravit Strategický plán Pracovní skupiny podle stanovených cílů: 9+“Lesy“ (sdílení rolí ve skupinách) Definovat oblasti/potřeby/priority, kde má politika zasáhnout Společný postup pro 28 ČS Analytické podklady: Problémy-Příčiny-Rozsah-Efekt politiky-Možná řešení

Příjmy zemědělců (1) EK k příjmům: Vyvážený vůči zbytku NH a přiměřeně stabilní: Zemědělské příjmy vs. ostatní sektory (2015) V EU 28 průměrný zem. příjem tvoří okolo 40% průměrného NH příjmu. Poměr vůči průměrné mzdě v ekonomice: okolo 38%. Fluktuace příjmů farmářů V období ekonomické krize roce 2009 zemědělských příjem vůči NH spadl na úroveň 27%. EK: Socio-economic challenges facing agriculture and rural areas (https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/consultations/cap-modernising/soc_background_final_en.pdf)

Příjmy zemědělců – vyhodnocení situace Předmět zájmu v analytickém dokumentu Vývoj příjmu v čase Výkyvy v důsledku rizik: cenových, manažerských, katastrofálních Škodní průběh pojištění hospodářských zvířat je ve sledovaném období trvale nízký (v průměru 42 %) s menšími výkyvy proti rostlinné výrobě (průměrně 81 %). Příjem v relaci k národnímu hospodářství Pozitivní vývoj Příjmy mezi sektory/specializacemi nižší příjem v podnicích s vyšším podílem ŽV (chovu přežvýkavců), vysoké příjmy v podnicích se zaměřením na polní výrobu Charakteristiky farem (velikost) a efekt na příjem

Srovnání příjmu ze zemědělství v ČR a EU v běžných cenách a v paritě kupní síly (PPS) na pracovníka Zdroj: DG AGRI, podle údajů Eurostatu (2017) ČR patří také spolu s Irskem, Maďarskem, Slovenskem a Bulharskem k pětici zemí EU s nejvyšším nárůstem Indikátoru A po roce 2010 (index 2017/2010 téměř 150).

Porovnání příjmů zemědělců vůči příjmu v ostatních sektorech NH Podpora ze SZP Zemědělský příjem Průměrná mzda v NH Zdroj: EC: Socio-economic challenges facing agriculture and rural areas (https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/consultations/cap-modernising/soc_background_final_en.pdf) ČR patří v EU k zemím s „nejlepší“ relací zemědělského příjmu vůči NH

Zemědělský příjem (Kč/prac./měsíc) Průměrná mzda NH 2014-16: 26,6 tis. Kč Zdroj: výpočty ÚZEI podle FADN, ČSÚ

Čistá přidaná hodnota/AWU v regionálním členění (v ANC a mimo) Zdroj: FADN CZ Farmy do 100 ha: vykazují relativně nízký příjem (specifická evidence), relativně vysoké vstupy AWU

Příjem na pracovníka podle velikosti podniku (ČPH/AWU) Farmy ČR mají srovnatelně nižší produktivitu práce, zejména farmy o velikosti nad 500 tis. € standardní produkce

Rozložení příjmů (produkce) a nákladů Zdroj: EC, FADN

Podíl provozních podpor na HPH (%) Zdroj: Eurostat, vlastní dopočty extenzivní chov přežvýkavců v horských oblastech ANC: 168 % do 100 ha, 130 % nad 1000 ha.

Příležitost, jak využít dobrou příjmovou situaci… Stimulovat zemědělce, aby pečovali o společenské náklady plynoucí z hospodaření (internalizace) Investovat do diversifikace příjmů Zlepšit pozici vůči odběratelům Investovat do inovací

Konkurenceschopnost agrárního sektoru odvíjí se od KSCH samotného odvětví zemědělství a zpracovatelského (potravinářského) průmyslu prostřednictvím efektivnosti potravinářské logistiky a chování obchodu - vyúsťuje do reálné situace českého AZO Bilance AZO - odráží konkurenceschopnost prvovýroby i zpracovatelského průmyslu. Míra soběstačnosti – souvisí s produkcí i celkovou spotřebou, doplňuje bilance AZO Rentabilita – nákladová (bez podpor) a souhrnná (tj. včetně podpor) – ukazuje na efektivitu prvovýroby

1) Problémy na které má SZP reagovat - odvětví Přetrvávající relativně vysoká záporná bilance AZO, která neodpovídá potenciálu českého agrárního sektoru.

Vývoj AZO za období 2004 - 2017

1) Problémy na které má SZP reagovat - odvětví Přetrvávající relativně vysoká záporná bilance AZO, která neodpovídá potenciálu českého agrárního sektoru. Stále rostoucí podíl zemědělské suroviny na vývozu, který v rámci jednotného trhu EU a nedostatečného využívání komparativních výhod ČR snižuje podíl zaměstnanosti a PH agrárního sektoru na celkových výsledcích NH.

Bilance AZO nezpracovaných zemědělských komodit (mil. Kč) Pramen: ČSÚ – Statistika zahraničního obchodu

Bilance AZO ČR u vybraných zpracovaných agrárních výrobků (mil. Kč) Pramen: ČSÚ – Statistika zahraničního obchodu

1) Problémy na které má SZP reagovat - odvětví Přetrvávající relativně vysoká záporná bilance AZO, která neodpovídá potenciálu českého agrárního sektoru. Stále rostoucí podíl zemědělské suroviny na vývozu, který v rámci jednotného trhu EU a nedostatečného využívání komparativních výhod ČR snižuje podíl zaměstnanosti a PH agrárního sektoru na celkových výsledcích NH. Rezervy v ekonomické úrovni českého zemědělství - nižší úroveň produktivity práce (81 % EU 28, 50 % EU 15) a pomalé tempo růstu TFP v sektoru zemědělství - převažuje nákladově náročná extenzivní výroba (hustota zvířat 68 %; celková produkce 50 %), s nižší úrovní využití stále výrazně levnějších faktorů produkce (práce 62 %, půdy 63 %). úroveň KSCH daná převažující výrobní orientací na polní „bi-komoditní“ produkci (obiloviny + řepka) a v ŽV na vysoce extenzivní chov přežvýkavců – „vykoupena“ značnými negativními dopady do kvality půdy, vodního režimu, biodiverzity, charakteru krajiny a sociální oblasti.

Pár slov ke stropům PP Návrh nařízení: 4 kategorie PP – rozdělení mezi aktivní zemědělce Podnik s PP nad 60 tis. € → redukce (po odečtu osobních nákladů zemědělských pracovníků) Přesun získaných prostředků do redistributivní platby (případně do II. pilíře) Propočty dopadu nařízení do CZ farem

Osobní náklady vyjádřené na hektar zemědělské půdy a absolutní část krácení SAPS platby (Kč(/ha) Zdroj: FADN-CZ, vlastní výpočty

Podíl PP k zastropování vůči mzdovým nákladů podle velikostních skupin (celý soubor) Zemědělství celkem Velikostní kategorie 1-5 ha 5-10 ha 10-50 ha 50-100 ha 100-500 ha 500-800 ha 800-1000 ha 1000-1500 ha 1500-2000 ha nad 2000 ha Mzdové náklady Kč/ha 155 406 55 040 3 516 1 418 3 807 8 091 7 413 9 878 11 331 10 562 PP po uplatnění stropu (Kč/ha) 1061 1935 2521 3035 3520 % PP k zastropování vůči mzdovým N.   13% 26% 27% 33% Specializace polní výroba Velikostní kategorie 100-500 ha 500-800 ha 800-1000 ha 1000-1500 ha 1500-2000 ha nad 2000 ha Mzdové náklady Kč/ha 3 314 7 123 4 541 7 581 9 736 6 712 PP po uplatnění stropu (Kč/ha) 988 1902 2523 3018 3628 % PP k zastropování vůči mzdovým N.   14% 42% 33% 31% 54% Zdroj: FADN-CZ, vlastní výpočty Zdroj: FADN-CZ, vlastní výpočty

Podniky s intensitou práce do 1AWU/100 ha Reprezentované podniky   500_800_ha 800_1000_ha 1000_1500_ha 1500_2000_ha nad_2000_ha Počet reprezentovaných podniků s intenzitou do 1 AWU/100ha 104 62 35 18 15 Počet reprezentovaných podniků celkem 567 315 434 280 266 % reprezentovaných podniků s intenzitou do 1 AWU/100ha 18,41 19,63 8,16 6,31 5,56 Zdroj: FADN-CZ, vlastní výpočty

Děkuji za pozornost. Jelinek.ladislav@uzei.cz