MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MĚŘENÍ DÉLKY.
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Měření délky Zpracovala: ing.Alena Pawerová. Délka je fyzikální veličina FYZIKÁLNÍ VELIČINY určují ve fyzice vlastnosti těles i látek, a také jejich změny.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Jméno autora: Mgr. Roman Holoubek Datum vytvoření:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Délka Délka jako fyzikální veličina. Fyzikální veličina základní –p–přímo měřitelná k měření délek (velikostí) těles k porovnávání délek (velikostí) těles.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_05 Délka.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Měření délky LC.
Měření délky pevného tělesa
Objem a povrch kvádru a krychle
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Technologie – Měření a orýsování
Desetinná čísla v geometrii - obvod geometrických útvarů
Převody – jednotky délky
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výroba špalíku na broušení
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Podobnost trojúhelníků
Vlastnosti látek − hustota
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
zpracovaný v rámci projektu
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Převody délkových jednotek
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
zpracovaný v rámci projektu
Měření délky.
VLASTNOSTI LÁTEK I délka, hmotnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
FYZIKÁLNÍ KUFR Fyzikální veličiny (6. ročník)
Opakování fyzikálních veličin-správný zápis fyzikálních veličin
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Délka kružnice, obvod kruhu
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
MĚŘENÍ DÉLKY.
Délka jedna z nejstarších fyzikálních veličin již v roce 1792 stanoven jednotkou délky metr jako desetimiliontina vzdálenosti od severního pólu k rovníku.
Fyzikální veličiny.
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Převody – jednotky délky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Škoda Fabia Combi objem motoru….. 1,4 l výkon motoru…… 50 kW objem zavazadlového prostoru…. 426 l šířka na zadních sedadlech…. 1392 mm výška mezi stropem a sedadly…. 952 mm maximální rychlost….. 164 km/h zrychlení z 0 na 100 km/h…… za 15,8 s spotřeba…. 7,1 litru benzinu na 100 kilometrů Číselné hodnoty, které posuzují různé vlastnosti: - většina je doprovázena jednotkou - jsou to různé veličiny většina veličin je zaváděna ve fyzice – říkáme jim proto FYZIKÁLNÍ VELIČINY

Měření délky Délka – jedna z prvních jednotek, kterou lidstvo potřebovalo měřit. První odvozování bylo z rozměrů lidského těla: stopa – asi 30 cm palec – asi 2,5 cm loket (vídeňský) – asi 0,75 m krok (stará česká jednotka) – přibližně 60 cm sáh, píď,….

Mezinárodní dohodou byl za základní jednotku délky zvolen metr (značka m). Definice metru: původně odvozena z rozměrů Země – v 18. století (1 metr byl stanoven jako desetimilióntina vzdálenosti pólu a rovníku) podle toho, co vědci naměřili, byla vyrobena tyč – prototyp metru. Tyč byla vyrobena ze slitiny platiny a iridia, na ní jsou vrypy, které označují délku 1 metru. Je uložena v trezoru v Mezinárodním ústavu pro míry a váhy u Paříže. Dnes už se metr neurčuje z rozměrů Země, používají se jiné, přesnější metody (odvození od rychlosti světla), ale délka zůstává stejná. Podle prototypu metru si vyrobily svůj prototyp všechny státy.

Podle něj jsou vyrobeny další přesné tyče, které používají např. továrny vyrábějící pravítka. A čas od času se tyto tyče musí zkontrolovat, zda mají správnou délku. Kromě metru se používají také násobky a díly metru: Jednotka Značka jednotky Převody kilometr km 1 km = 1 000 m decimetr dm 1 m = 10 dm centimetr cm 1 m = 100 cm milimetr mm 1 m = 1 000 mm nakreslit

K měření délek používáme různá délková měřidla: krejčovský metr svinovací metr pásmo pravítko skládací metr posuvné měřidlo - šupléra

Pojmenujte délková měřidla na obrázcích: skládací metr šupléra trojúhelníkové pravítko

Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPointu 2003.