Právo EU - nové „Základní nařízení“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpilotní prostředky
Advertisements

Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Revize Nového přístupu
Program TEMPUS Vladimír Horák leden 2013
Dovoz letadel do ČR (se zaměřením na kluzáky a balóny)
4. železniční balíček 1.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Správní právo Pojem správního práva.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
platnost a účinnost celního kodexu unie a souvisejících předpisů
Přechod na šíři kanálu 8,33 kHz
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Prováděcí akty EK dle čl. 291 SFEU
Historické milníky evropského práva
Návrh nařízení o požadavcích na úhrady a inkasa v eurech Povinný přechod na produkty SEPA? Jiří Beran Ministerstvo financí ČR.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Normy a postupy pro provoz CUAV Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
Struktura a principy Evropského práva
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Systém kontrolní činnosti SEI
ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI CIVILNÍHO LETECTVÍ LUDMILA CRHOVÁ
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Pozemky sloužící dopravě
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Územní samospráva Obce
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
Evropská dimenze legislativního procesu JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Odbor koncepční a institucionální Úřad vlády ČR
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Celní správa České republiky
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
BI201K Úvod do práva ICT I.
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Paragrafované znění II
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Seminář pro všeobecné letectví
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Paragrafované znění II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Transkript prezentace:

Právo EU - nové „Základní nařízení“ Seminář pro všeobecné letectví leden 2018 Právo EU - nové „Základní nařízení“ - letadla vyjmutá z působnosti (změna) Mgr. Tomáš Pustina Ministerstvo dopravy

Právo EU – povaha právo EU = regionální „nadnárodní“ právní regulace přímá použitelnost aplikační přednost před vnitrostátním právem mez. smlouvy o EU směrnice cíl, transpozice do práva ČR, implementace nařízení přímý účinek, netransponují se, adaptace EK → Rada + Parlament EU prováděcí / delegované akty - EK (+ „komitologické“ výbory“) ≈ „vyhlášky“ EU

Nové „Základní nařízení“ v letectví Nahrazení nařízení (ES) 216/2008 novým nařízením o společných pravidlech v oblasti civilního letectví a o zřízení Evropské agentury pro bezpečnost letectví… předmět nařízení … (řada aspektů CL) 2016 – návrh EK → projednávání v Radě EU původní návrh kontroverzní pro ČS→ přijatelnější kompromis (XII 2016) Přenos pravomocí ČS-EK/EASA, ↑role a pravomoci EASA, „delegované akty“, drony, financování EASA →2017 – „trialog“ Komise+Rada+EP další kompromisy leden 2018 návrh ve finální podobě před formálním schválením (v Aj.)

Nové „Základní nařízení“ - pozitiva Prostor pro nové vymezení působnosti/pojetí ve vztahu k UL/„SLZ“ X snahy EASA o rozšíření kompetencí na UL realističtější pojetí max. vzlet. hmotnosti ČR aktivní na radě EU, vlastní návrhy + další státy – ČR koordinační role MD + LAA ČR původní návrhy →kompromis zachovávající podstatu „opt-in“ x „opt-out“ Navýšení MTOM + pádové rychlosti u UL letounů

Nové ZN – vyjmutí z působnosti (1) Čl. 2 odst. 3 písm. d)+ Příloha I obdoba - dosavadní nař. (ES) 216/2008 + Příloha II „low-risk“, reformulace (přehlednost-tabulka) + dílčí změny: historická nesložitá letadla bezpilotní letadla do 150 kg navýšení: kluzáky (250/400 Kg) (80/100 kg) nově též: draky, balóny provoz v jiných ČS – jen s jejich souhlasem nově: nař. EU přesto platí: organizace požádá EASA o typové osvědčení + sériová produkce, dosud neosvědčeno ČS (+ čl. 126)

Nové ZN – vyjmutí z působnosti (2): „opt-out“ Čl. 2 odst. 7a (+ čl. 126) ČS (i ČR) se může rozhodnout vyjmout z působnosti ustanovení nařízení letouny MTOM 600kg (650 provoz na vodě) vrtulníky MTOM 600(650 Kg) kluzáky/motor. kluzáky 600 Kg + i personál a organizace Nelze, pokud již letadlu vydáno osvědčení dle n.216/2008 Notifikace EK+EASA; lze v budoucnu odvolat/změnit Provoz v jiných „opt-outových“ ČS – jen s jejich souhlasem; v ČS bez opt-out jen dle pravidel EU(!) Organizace v ČR může i po opt-outu dobrovolně rozhodnout o uplatnění nař. EU na svá letadla to pak má přednost před předpisy ČR požadavek na proporcionalitu a cíle nařízení (čl. 1 a 4) u regulace v ČS (+ čl. 126)

Nové ZN a UL – očekávané kroky ČR (2018+) adaptace vyhlášky č. 108/1997 Sb. uplatnění „opt-out“ u letounů v plném rozsahu (do 600 kg MTOM) vrtulníky zřejmě -“- kluzáky + mot. kluzáky - ? - k diskuzi provede MD (→LAA ČR) zohlednit v pověření MD pro LAA ČR stanovení dodatečných vnitrostátních požadavků/podmínek ? - užitečné zatížení/prázdná hmotnost ? – dle další diskuse

- nové „Základní nařízení“ - letadla vyjmutá z působnosti (změna) Děkuji za pozornost Právo EU - nové „Základní nařízení“ - letadla vyjmutá z působnosti (změna) Mgr. Tomáš Pustina tomas.pustina@mdcr.cz Ministerstvo dopravy