Mgr. Monika Havlíčková Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Vymezení a pojetí sociální práce
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Problémy menšinových skupin II
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Vzdělávání supervizorů pro potřeby sociálních služeb poskytovaných v MSK Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Koncepce ošetřovatelství
Terapeutické komunity Metody sociální práce ETF/Jabok PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Etický kodex Komory auditorů
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Profesní etické kodexy
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Bc. Jana Řezníčková, sociální pracovnice
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Sociální šetření a legislativa
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Sociální práce TEĎ a TADY II
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Pedagog.
Transkript prezentace:

Mgr. Monika Havlíčková Olomouc 23.11.2017 "A CO TEĎ S TÍM?" Mgr. Monika Havlíčková Olomouc 23.11.2017

FOKUS/JÁDRO SOCIÁLNÍ PRÁCE SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK ZÁKONY STANDARDY PROFESE

FOKUS/JÁDRO SOCIÁLNÍ PRÁCE VĚDA PRAXE/ZKUŠENOST METODY/TECHNIKY CÍLE SPOLEČNOST LIDÉ/ČLOVĚK PROFESE

FOKUS/JÁDRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK/PRACOVNICE ČLOVĚK PRAXE UČÍ SE VĚDĚ UČÍ SE METODÁM/TECHNIKÁM CÍL PRACUJE VE/PRO/SE SPOLEČNOSTÍ PROFESE

FOKUS/JÁDRO ZÁKONY 108/2006 SB. O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 359/1999 SB. O SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANĚ ČLOVĚK/LIDÉ/KOLEGOVÉ/KOLEGYNĚ PRAXE VĚDA SPOLEČNOST CÍLE PROFESE

FOKUS/JÁDRO STANDARDY KVALITY 108/2006 SB.- STANDARD 10E 359/1999 SB.-STANDARD 6D ČLOVĚK PRAXE KVALITA PROFESE

FOKUS/JÁDRO PROFESE ODBORNÍK SPOLEČNOST TEORIE/VĚDA

FANTAZIE/SNY/PŘÁNÍ PRODEJ BRAMBOR/DROŽDÍ/VAJEC/JABLEK PRODEJ KYTEK PANEBOŽE, DO ČEHO JSI TO DUŠI DAL? JEJDA, KDYBY BYLO POUZE NA MNĚ, TAK BYCH……. TO SNAD NENÍ MOŽNÉ….JE! TO JE FIČÁK ZASTAVTE MI TEN KOLOTOČ – KDO?KDY?

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Hlavním nástrojem supervize je vytvoření prostoru pro reflexi pracovní činnosti a pracovního kontextu v bezpečném prostředí supervizního vztahu a podpora procesu učení a změny.“ Bezpečné prostředí a vztah se týká jak supervizora a supervidovaných, tak supervidovaných mezi sebou a vytvářejí se postupně, na základě přípravy a vyjednávání kontraktu a opakovaných dobrých společných zkušeností. V této půdě se pak daří reflexi. Kdo se účastní supervize, potřebuje čas a zkušenost, aby se otevřel, získal důvěru a naučil se supervizi využívat pro sebe tak, jak potřebuje. Proto je supervize v optimálním případě záležitostí dlouhodobou a pravidelnou. Havrdová, Hajný, 2008

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Supervize ve srovnání s řízením detailněji pracuje s osobní motivací všech zúčastněných s jejich potřebami, fantaziemi, pocity i vzájemnými vztahy. KOHO A CO VÁM TO PŘIPOMÍNÁ? U KOHO A ČEHO TO VYUŽÍVÁME? S KÝM TAKTO PRACUJEME?

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Standard 10e (108/06 sb.) říká, že vedení organizace musí zajistit pracovníkům podporu externího nezávislého odborníka. Výraz „podpora“ napovídá, že je určena k naplnění potřeb pracovníka, které znají především oni sami. Jde o skutečné privilegium pracovníků pomáhajících profesí, kteří jsou pod zvláštním emočním tlakem a zátěží lidské nouze, s níž se dennodenně setkávají ve své profesi. K této zátěži se přidává často i horší zátěž z nevyjasněných a často problematických vztahů ke kolegům, nadřízeným i podřízeným.

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Standard 6d (359/1999 sb.): Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje pro zaměstnance zařazené v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany, kteří vykonávají přímou práci s klienty, podporu nezávislého kvalifikovaného odborníka.

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Přestože to kritérium 6d přímo neuvádí, podporou nezávislého kvalifikovaného odborníka se rozumí supervize. Cíle kritéria: Nezávislá osoba – pohled zvenku Hledání efektivního zvládnutí situace Psychická individuální podpora zaměstnanců Předcházení syndromu vyhoření

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Doporučení k supervizi: Doporučený počet supervizních setkání je alespoň šest ročně Případová, týmová, individuální supervize (na žádost pracovníka) V případě vysokého počtu zaměstnanců lze pro účely supervize pracovní tým rozdělit podle specializací jednotlivých zaměstnanců.

FOKUS/JÁDRO SUPERVIZE Předpokladem kvalitní supervize je vytvoření bezpečné a důvěryhodné atmosféry. Jen tak se supervize může stát užitečným nástrojem profesní podpory. Proto je vhodné umožnit zaměstnancům, kteří se budou supervizí účastnit, podílet se aktivně na výběru osoby supervizora, na stanovování cílů, rozsahu a frekvence supervizních setkání a volbě témat pro jednotlivá supervizní sezení.

REALITA - HESLO: „SUPERVIZE“ „ZASE SUPERVIZE“ „DNES TO BYLO VÝŽIVNÉ“ „PŘIJDTE V HOJNÉM POČTU, AT TO K NĚČEMU JE“ – „KDYŽ TO PLATÍME“ „VEŠKERÉ MATERIÁLY JSOU V KNIHOVNĚ“ „POSTUPUJEME, DLE ETICKÉHO KODEXU, KDO NEVÍ, AT SI TO VYGOOGLÍ..“ VÝSTUP Z PRACOVNÍ SKUPINY: ODBORNÁ KONFERENCE TED A TADY II, VOŠSP PRAHA 10, 3.10.2017

FOKUS/JÁDRO ČLOVĚK ČLOVĚK MORÁLKA HODNOTY POVINNOST PROFESE

FOKUS/JÁDRO ETICKÝ KODEX 1. Etické zásady 1.2. Sociální pracovník respektuje jedinečnost každého člověka bez ohledu na jeho původ, etnickou příslušnost, rasu či barvu pleti, mateřský jazyk, věk, pohlaví, rodinný stav, zdravotní stav, sexuální orientaci, ekonomickou situaci, náboženské a politické přesvědčení a bez ohledu na to, jak se podílí na životě celé společnosti.

FOKUS/JÁDRO ETICKÝ KODEX A. Základní etické problémy jsou: kdy vstupovat či zasahovat do života občana a jeho rodiny, skupiny či obce (např. z hlediska prevence či sociální terapie společensky nežádoucí situace), kterým sociálním případům dát přednost a věnovat čas na dlouhodobé sociálně výchovné působení, kolik pomoci a péče poskytnout, aby stimulovaly klienta ke změně postojů a k odpovědnému jednání a nevedly k jejich zneužití, kdy přestat se sociální terapií a poskytováním služeb a dávek sociální pomoci

FOKUS/JÁDRO ETICKÝ KODEX 1.5. Sociální pracovník dává přednost profesionální odpovědnosti před svými soukromými zájmy. Služby poskytuje na nejvyšší odborné úrovni. 2.1.7. Sociální pracovník je si vědom svých odborných a profesních omezení. Pokud s klientem nemůže sám pracovat, předá mu informace o dalších formách pomoci. Sociální pracovník jedná s osobami, které používají jejich služby (klienty) s účastí, empatií a péčí.

FOKUS/JÁDRO ETICKÝ KODEX Postupy při řešení etických problémů: Závažné etické problémy budou probírány a řešeny ve skupinách pracovníků v rámci Společnosti sociálních pracovníků ČR (dále jen Společnost). Sociální pracovník má mít možnost: diskutovat, zvažovat a analyzovat tyto problémy ve spolupráci s kolegy a dalšími odborníky, event. i za účasti stran, kterých se týkají.

FOKUS/JÁDRO ETICKÝ KODEX 2. 4. Ve vztahu ke svému povolání a odbornosti 2. 4. 1. Sociální pracovník dbá na udržení a zvyšování prestiže svého povolání. 2. 4. 2. Neustále se snaží o udržení a zvýšení odborné úrovně sociální práce a uplatňování nových přístupů a metod. 2. 4. 3. Působí na to, aby odbornou sociální práci prováděl vždy kvalifikovaný pracovník s odpovídajícím vzděláním. 2. 4. 4. Je zodpovědný za své soustavné celoživotní vzdělávání a výcvik, což je základ pro udržení stanovené úrovně odborné práce a schopnosti řešit etické problémy. 2. 4. 5. Pro svůj odborný růst využívá znalosti a dovednosti svých kolegů a jiných odborníků, naopak své znalosti a dovednosti rozšiřuje v celé oblasti sociální práce. 2.4.6. Sociální pracovník spolupracuje se školami sociální práce, aby podpořil studenty sociální práce při získávání kvalitního praktického výcviku a aktuální praktické znalosti.

CYKLICKÝ MODEL SOCIÁLNÍ PRÁCE SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK ODBORNOST KVALITA PROFESE

A KUDY TEĎ? ANEB KUDY TUDY DO BAVOROVA?

A CO TED S TÍM? VZDĚLÁNÍ PRAXE TÝM/SKUPINA EMOCE HODNOTY ETIKA PORADY/ŠKOLENÍ INTERVIZE/SPOLU SUPERVIZE

? DOBROVOLNĚ? POVINNĚ? POVINNĚ DOBROVOLNĚ? ZÁKONEM? PROFESE? ČLOVĚK SÁM?

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST ZA VÁŠ ČAS ZA VAŠE ZAMYŠLENÍ ZA PŘEMÝŠLENÍ MONIKA.HAVLICKOVA@VOSSP.CZ