VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Advertisements

Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Šířkové pásy tropický pás.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_32_INOVACE_402, 21. sada, Přírodověda
Austrálie – „země protinožců.“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Autoři: David Slapnička Jiří Štrincl
Biosféra.
Subtropický pás 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Subtropický pás.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Savana velká stáda zvířat na travnatých pláních travnatý porost.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Tropický pás-savana.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
SUBTROPICKÉ ROSTLINSTVO
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Subtropický podnebný pás
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Podnebné pásy – mírný pás
SUBTROPICKÝ PÁS PATRIK HRNČIRIK. PHVGYG0I_EI video.
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Zeměpis- 6. ročník VY__32_INOVACE_07_IV_Z6_tropy_subtropy.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
PŘIZPŮSOBIVOST ŽIVOČICHŮ
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Subtropický pás Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Přizpůsobivost živočichů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VY_32_INOVACE_213 Tomáš Nový šestý krajinná sféra
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
VY_32_ INOVACE_ 15_ VLASTIVĚDA 4
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_ INOVACE_ 08_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VY_32_ INOVACE_ 15_ ČESKÝ JAZYK 3
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
Šablona III/2 Subtropická vegetace
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Živorodí savci Řád: Vačnatci.
Transkript prezentace:

VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou SUBTROPICKÝ PÁS Autor: Mgr.Renata Viktorinová

SUBTROPICKÝ PÁS OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 13.10.2011 PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: subtropický pás, subtropické země, živočichové subtropického pásu MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: Vlastivěda – orientace na mapě ANOTACE: DUM opakuje poznatky o tropickém pásu. Seznamuje žáky s charakteristickým podnebím subtropického pásu a jeho živočichy. Podněcuje žáky ke spolupráci při orientaci na mapě.

Opakujeme – tropický pás: Charakterizuj tropický pás. Kde najdeme tropický pás? Vyjmenuj 5 živočichů tropického pásu. Vyjmenuj typy krajin , které zde můžeme najít. Znáš nějaké rostliny, které zde rostou?

SUBTROPICKÝ PÁS Zimy jsou krátké, poměrně teplé a málokdy sněží. Léta jsou dlouhá, velmi teplá a suchá. Kde ho najdeme? Tvoří přechod mezi tropickým a mírným pásem. Mezi dnem a nocí jsou jen mírné rozdíly teplot.

Subtropy jsou oblasti, do kterých často míříme za teplem na dovolené. Subtropická krajina Subtropy jsou oblasti, do kterých často míříme za teplem na dovolené.

Utvořte skupiny a vyhledejte na mapě subtropické země jednoho světadílu. Amerika Evropa Austrálie Asie Afrika Subtropy leží na severní polokouli mezi 30°a 45°, na jižní polokouli mezi obratníkem Kozoroha a 40°.

Subtropické země. Evropa Portugalsko, Španělsko, Malorca, jižní Francie, Itálie, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, jižní Rumunsko, Řecko, Albánie, Turecko, Kréta, Kypr Asie Sýrie, Irák, Írán, Afghánistán, severní Pákistán, severní Indie, severní Čína, severní a jižní Korea, Japonsko Afrika Maroko, severní Alžírsko, Tunisko, severní Libye Amerika Argentina, Uruguay, Chile, jižní Paraguay a Brazílie, USA Austrálie Jižní Austrálie, Tasmánie, Nový Zéland

Živočichové subtropického pásu: Poznáš nás? PÁV korunkatý DANĚK skvrnitý ŠAKAL obecný KOALA medvídkovitý RACEK chechtavý PŠTROS dvouprstý KLOKAN rudý CIKÁDA

Poznáš živočicha bez obrázku? Žiji v Austrálii. Jsem vačnatec, ačkoliv připomínám medvěda. Živím se listy a kůrou blahovičníku. Jsem samotář. Dobře šplhám po stromech. Spím až 20 hodin denně. Lidé mne téměř vyhubili kvůli mé kožešině. Žiji v Africe a Asii. Jsem savec, psovitá šelma. Žiji v párech nebo malých skupinách. Lovím hlavně v noci - obojživelníky, hlodavce, ptáky, mladé kopytnatce. Jsem vytrvalý běžec s dobrým sluchem. Žiji v Austrálii. Jsem vačnatec a býložravec. Vážím až 85 kg. Mám nápadně dlouhé zadní končetiny a dlouhý ocas. Velmi dobře skáču. Obvykle žiji ve skupinách. Jsem loven pro maso a kůži. Koala medvídkovitý Šakal obecný Klokan rudý

SUBTROPICKÝ PÁS Tvoří přechod mezi tropickým a mírným pásem. Mezi dnem a nocí jsou jen mírné rozdíly teplot. Léta jsou dlouhá, velmi teplá a suchá. Zimy jsou krátké a jen málokdy sněží. Jsou zde velmi vhodné podmínky pro zemědělství. Rostliny: Živočichové: (doplň podle učebnice)

Použité zdroje: Vlastní fotografie