Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice postup na konkrétním příkladu.
Rovnice a nerovnice Soustavy rovnic VY_32_INOVACE_RONE_04.
URČENÍ ROVNICE LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_9_Určení rovnice lineární.
Tercie Rovnice Rovnice – slovní úlohy postup na konkrétním příkladu.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Lineární funkce - příklady
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Lineární rovnice a nerovnice I.
VY_42_INOVACE_68_Závěrečné opakování – soustava rovnic
Lineární rovnice a nerovnice III.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Grafické řešení lineárních rovnic
úlohy lineárního programování
Elektronická učebnice - II
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Matematika Parametrické vyjádření přímky
Soustava rovnic Karel Mudra.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
První matematická lekce
SOUSTAVY LINEÁRNÍCH ROVNIC
Soustavy rovnic Řešení soustav lineárních a kvadratických rovnic s více neznámými 5. ( řešené úlohy)
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
pedagogických pracovníků.
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Poměr v základním tvaru.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
2.2 Kvadratické rovnice.
MATEMATIKA Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Parametrické vyjádření roviny
Kvadratické nerovnice
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
První matematická lekce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09_M8_Hanak TÉMA: Lineární rovnice
Zlomky Sčítání zlomků..
3. přednáška Laplaceova transformace
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Dostupné z Metodického portálu
Poměr v základním tvaru.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lineární funkce a její vlastnosti
Lineární rovnice Druhy řešení.
Rovnice opakování Výukový materiál pro 9.ročník
Dělitelnost přirozených čísel
Grafy kvadratických funkcí
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
MATEMATIKA Lineární rovnice - procvičování.
Slovní úlohy o společné práci − 3
ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC DOSAZOVACÍ METODOU
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Transkript prezentace:

Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými Řešení dosazovací metodou

Čemu říkáme soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými a čemu řešení soustavy rovnic? Ukážeme si to na příkladu: Máme dány dvě lineární rovnice se dvěma neznámými: 2x - y = 3 3x + y = 7 Zároveň máme tři uspořádané dvojice: [3;3] [4;-5] [2;1] Která z nich je řešením první a zároveň i druhé rovnice?

Řešte, a jen pokud si nebudete vědět rady, klikněte, pomohu vám. Nejdříve ověříme 1. uspořádanou dvojici: [3;3] Řešte, a jen pokud si nebudete vědět rady, klikněte, pomohu vám. Dosadíme uspořádanou dvojici do první rovnice: Dosadíme uspořádanou dvojici i do druhé rovnice: Uspořádaná dvojice je řešením pouze první rovnice!

Řešte, a jen pokud si nebudete vědět rady, klikněte, pomohu vám. Nyní ověříme 2. uspořádanou dvojici: [4;-5] Řešte, a jen pokud si nebudete vědět rady, klikněte, pomohu vám. Dosadíme uspořádanou dvojici do první rovnice: Dosadíme uspořádanou dvojici i do druhé rovnice: Uspořádaná dvojice je řešením pouze druhé rovnice!

Řešte, a jen pokud si nebudete vědět rady, klikněte, pomohu vám. A na konec ověříme 3. uspořádanou dvojici: [2;1] Řešte, a jen pokud si nebudete vědět rady, klikněte, pomohu vám. Dosadíme uspořádanou dvojici do první rovnice: Dosadíme uspořádanou dvojici i do druhé rovnice: Uspořádaná dvojice [2;1] je řešením první i druhé rovnice!

Říkáme, že byla dána soustava lineárních rovnic se dvěma neznámými. Shrnutí: V právě vyřešené úloze byly zadány dvě rovnice se dvěma neznámými: 2x - y = 3 3x + y = 7 Říkáme, že byla dána soustava lineárních rovnic se dvěma neznámými. Zjistili jsme, že uspořádaná dvojice [2;1] je řešením první i druhé rovnice. Uspořádaná dvojice čísel, která je řešením první i druhé rovnice této soustavy, se nazývá řešením soustavy lineárních rovnic se dvěma neznámými.

2x - y = 3 3x + y = 7 [2;1] [6;9] [3;3] [5;7] [4;5] [-2;-7] [-1;-5] Každá rovnice soustavy má sama o sobě nekonečně mnoho řešení. 2x - y = 3 [2;1] [6;9] [3;3] [5;7] [4;5] [-2;-7] [-1;-5] [1,5;0] 3x + y = 7 [-3;16] [-1;10] [3;-2] [-1,5;11,5] [4;-5] [2;1] [0;7] [5;-8] Jejich soustava však řešení mít nemusí. Naše ale má. Najdete ho? Naučíme se proto hledat řešení soustavy lineárních rovnic se dvěma neznámými.

Dosazovací metoda Sčítací metoda Grafická metoda Existují tři základní metody řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými. Dosazovací metoda Sčítací metoda Grafická metoda

Řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými dosazovací metodou. Př: Najděte řešení soustavy lineárních rovnic: 2x - y = 3 3x + y = 7 1.) Z jedné rovnice soustavy vyjádříme jednu neznámou pomocí druhé neznámé. Například z první rovnice vyjádříme neznámou x pomocí neznámé y. 2.) Získaný výraz dosadíme do druhé rovnice za neznámou x. 3.) Dostaneme rovnici s jednou neznámou, kterou už umíme vyřešit.

Řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými dosazovací metodou. 4.) Nyní dosadíme y = 1 do výrazu vyjádřeného v prvním kroku řešení:

Řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými dosazovací metodou. [2;1] 5.) Získali jsme dvojici čísel x = 2 a y = 1, tedy uspořádanou dvojici [2;1]. Přesvědčíme se, že je řešením první i druhé rovnice soustavy. 5.) Uspořádaná dvojice [2;1] je řešením první i druhé rovnice, je tedy řešením dané soustavy lineárních rovnic.

Řešením dané soustavy je uspořádaná dvojice [2;1]. Ukážeme si řešení soustavy dosazovací metodou ještě jednou, ale trochu jinak. Řešením dané soustavy je uspořádaná dvojice [2;1]. Poznali jste, v čem se oba postupy od sebe lišily? Tentokrát jsme v 1. kroku vyjádřili z druhé rovnice neznámou y pomocí neznámé x.

Shrňme si celý postup dosazovací metody: 1. krok: Z jedné rovnice soustavy vyjádříme jednu neznámou pomocí druhé neznámé (Například z první rovnice vyjádříme neznámou x pomocí neznámé y). 2. krok: Získaný výraz dosadíme do druhé rovnice za druhou neznámou. 3. krok: Dostaneme rovnici s jednou neznámou, kterou vyřešíme. 4. krok: Dosadíme první vypočítanou neznámou do výrazu vyjádřeného v prvním kroku řešení a vypočítáme druhou neznámou. 5. krok: Ověření správnosti řešení (zkouška). A nyní už vzhůru a beze strachu na soustavy rovnic.

A teď sami. Nebojte, nebudete-li si vědět rady jak dál, klikněte a odtajním vám další krok. 

A teď sami. Nebojte, nebudete-li si vědět rady jak dál, klikněte a odtajním vám další krok. 

Přeji mnoho úspěchů při řešení soustav lineárních rovnic se dvěma neznámými.