Rostlinolékařství a buxus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škůdci vinné révy Obaleč mramorovaný Sviluška ovocná Obaleč jednopásý
Advertisements

VII. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Denní motýli.
(Odocoileus virginianus)
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Spuštění programu : Resistan.exe, dále pak otevřít dávkový soubor venturia.rss.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Ošetřování během vegetace
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová
Kosodřevina a ostatní.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 2
Vnější cizopasníci člověka.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Škůdci cibulové zeleniny
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Plazi pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_17.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Škůdci plodové zeleniny
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Intenzivní pěstování máku setého
Žito seté (Secale cereale)
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Škůdci peckovin Puklice švestková Mšice švestková Mšice slívová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škůdci skořápkatého ovoce
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Růst populace Základní modely.
Nespecializovaní škůdci zeleniny
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Kukuřice setá (Zea mays)
Škůdci listové zeleniny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana rostlin - složky
Nespecializovaní škůdci polních plodin
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Škůdci kořenové zeleniny
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Choroby hrnkovek okrasných listem
Škůdci hrnkovek okrasných listem
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rehabilitační tělesná výchova
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
1. Hodina Úvod do předmětu
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Nádobová hydroponie.
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Rostlinolékařství a buxus Integrovaná ochrana rostlin (IPM) zahrnuje prevenci i opatření při napadení rostlin včetně aplikace přípravků na ochranu rostlin (POR), vytváření optimálních podmínek pro rostliny ošetřování rostlin včetně hnojení, zálivky atd.

Buxus – nejčastější škodliví činitelé Cylindrocladium buxicola Volutela buxi Phomopsis sp. Cydalima perspectalis - zavíječ buxusový Mera -Psilla buxi Bejlomorka Monarthropalpus flavus Svilušky a roztoči Eutetranychus buxi a další Lepidosaphes ulmi štítenka a další.

Cylindrocladium buxicola ve školce

Cylindroclladium buxicola detail příznaků

Cylindrocladium buxicola

Volutela

Volutela

Volutela -hustý porost

Buxus – počátek příznaků – napadení Phomopsis sp.

Buxus – Phomopsis

Phomopsis sp. – určeno doc. E. Prokinovou CSc

Housenka zavíječe buxusového

Typický požerek zavíječe a napadení bejlomorkou

Výsledek činnosti zavíječe (asi 1-2 týdny požeru)

Monatropalpus buxi- bejlomorka Životní cyklus : vajíčka kladou dovnitř pletiv mladých listů larvy- zpočátku světlé, později oranžové, 3 mm dlouhé, vytvářejí okrouhlé puchýřky na listech ( až 10 na listu), v listech přežijí zimu Kukly- kukly v dubnu až květnu, po vylíhnutí dospělců zůstávají zbytky kukly viset na spodní straně listů Dospělci - asi 2-3 mm dlouzí, koncem května 10 – 14 dní, ale jednotlivci žijí jen 24 hodin - nejúčinnější postřik i kontaktními přípravky Poškození listů –projeví se od počátku léta do jara příštího roku, poškozené listy jsou nažloutlé až načervenalé s vydutými místy, část jich opadá. Rostliny po dlouhodobém napadení slábne a bývá napadena dalšími chorobami a škůdci Koloběh života - 1 generace do roku, nedospělá larva přezimuje, na jaře po oteplení začíná být aktivní, dospělci během 24 hodin nakladou vajíčka, larvy se líhnou asi po 3 týdnech

Schema (modrá šipka značí vhodný termín ošetření)

Ochrana proti bejlomorce Postřiky jsou nejúčinnější na dospělce (mohou se aplikovat i kontaktní insekticidy) a na mladé larvy od června – srpna systémovýmé přípravky V zimě a v době zakuklení uvnitř listů nepůsobí prakticky žádné přípravky. Pozn. pyretroidy (Decis, Karate aj. působí jen při nízkých teplotách do asi 12oC, systémové při teplotách nad 18oC)

Bejlomorka buxusová (Monarthropalpus flavus)

Bejlomorka

Bejlomorka 29.7.

Mera zimostrázová- Psylla buxi Životní cyklus- Vajíčka – nakladena oranžová vajíčka v VI. – VIII. za šupiny spících pupenů po 1-7, celkem až stovky. Larva – koncem III. a v IV. se aktivují - v době počátku rašení, vykusují chodbičky ve vrchní straně listů, produkují medovici. Listy se svinují (jako růžičková kapusta). Dospívají přibližně po 6 týdnech Ochrana – v době prvních nalezených požerků od larev postřiky přípravky jako proti mšicím.

Životní cyklus mera zimostrázová – Psylla buxi

Mera zimostrázová – Psylla buxi Vajíčka a larvy

Mera zimostrázová – Psylla buxi dospělci a poškození rostlin

Mera buxusová – Psila buxi na mladých výhonech

Ochrana proti meře zimostrázové 1.sestřih rostlin v srpnu (zčásti se odstraní nakladená zimní vajíčka) 2. Postřiky na jaře a v létě – systémové přípravky v období intenzivního růstu a při nízké teplotě(pod 12oC) jsou málo účinné 3. napadá i jiné rostliny, ale vývoj dokončí jen na buxusu. 4. v době prvních nalezených požerků od larev postřiky přípravky proti merám a mšicím.

Proč je nyní buxus ohrožený ? Co se změnilo za 20 posledních let: -zálivky trávníků a letniček v okolí buxusu -stříhání ve fyziologicky nevhodných termínech -předpěstování rostlin v rašelinových substrátech -pohyb rostlinného materiálu - možnost přenosu chorob a škůdců, různé taxony -?

Prevence proti Cylindrocladium buxicola Nevysazovat žádné nové rostliny do blízkosti starých zdravých porostů – je to Trojský kůň Dodržovat správné pěstební zásady (nezalévat přes list, stříhat ve vhodném termínu apod.) Podrobně kontrolovat zdravotní stav -chorobu je z počátku obtížné určit (skvrny na větvích) Při výskytu v okolí zahájit preventivní ošetření fungicidy

Co možná nevíte Cylindrokladium – žádný dostupný fungicid chorobu nevyléčí, zdravě vypadající rostliny ze školky ji mohou přenést. Patogen zůstává v půdě mnoho let po odstranění rostlin – nelze vysadit nové buxusy na stejné místo. Zavíječ buxusový – přezimuje housenka, žír počíná při asi 10o C. Má 2 (3) generace do roka, zatím není resistentní, nutno opakovaně prostříkat keře přípravky proti housenkám.

Problémy i postupy IPM se vyvíjejí Nutno průběžně sledovat výskyt nových chorob, škůdců a plevelů. Buxus - před asi 15 lety výskyt Cylindrocladium buxicola a poslední 3- 4 roky zavíječ. Jírovec - klíněnka asi před 25 lety V odborných časopisech a jiných zdrojích nejsou informace o IPM jako nedílném celku (obvykle uveden popis škodlivého činitele bez metodiky IPM). Dodržovat metodiky IPM je pro zahradníky nezbytné. Mít informace o vytvoření optimálních podmínek pro zdravý vývoj – hnojení, zálivka atd., aplikace POR.

Správné použití POR ve veřejné zeleni Musí splňovat zákonné požadavky- registrace. Omezení vzniku resistence -3 až 5 různých pří-pravků na každý problém, kontaktní i systémové. Postupy a uvedené přípravky musí být významně účinné na specifické choroby a škůdce. Velmi obtížně se zjišťuje účinnost jednotlivých přípravků na choroby a škůdce okrasných rostlin, které nenapadají „velké plodiny“. Nesmí poškodit nebo zamazat!

Správné použití POR Sladění celého postupu při ošetřování rostlin Kombinace fungicidů s insekticidem, případně s listovým hnojivem (doporučené na buxus) Aplikace v optimálních termínech, opako-váních, kombinacích a dávce. Technické parametry – tlak (zvláště kontaktní přípravky musí dokonale pokrýt rostliny), dávkování na plochu, správná koncentrace *IPM= integrovaná ochrana rostlin

Děkuji za pozornost Eva Dušková