Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rehabilitační tělesná výchova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rehabilitační tělesná výchova"— Transkript prezentace:

1 Rehabilitační tělesná výchova
Seznámení se s vývojem motýla Pohybová hra – MOTÝL Bc.Kateřina Cuperová

2 Motýli Motýli procházejí během života složitým vývojovým cyklem, který má 4 stádia: 1. vajíčko 2. housenka (larva), 3. kukla (pupárium), 4. dospělec (imago).

3 1. Vajíčko Je to drobný útvar, ve kterém probíhá vývoj housenky. Počet vykladených vajíček závisí na druhu motýla - může jich být až několik stovek. Jsou různě barevné např.: zelené, žluté, bílé i jinak barevné. Housenky se líhnou za několik dní nebo několik měsíců.

4 2. Housenka Housenky mají tělo lysé nebo pokryté chloupky, trny nebo různými výrůstky, které slouží jako ochrana proti nepřátelům. K ochraně také patří zbarvení housenky- většinou zelené anebo jejich maskování (například imitace listu, větvičky, květu).

5 3. Kukla Závěrečné stadium housenky. Probíhá zde přeměna housenky v motýla. Housenky při kuklení vytvářejí kolem sebe z vlastních slin a vláken hedvábí zpevněnou schránku, která ji má chránit. Po ztvrdnutí představuje kukla nepohyblivé stadium vývoje motýla. Stadium kukly může trvat několik dní nebo měsíců.

6 4. Dospělec Při líhnutí praská kukla ve švech podél tykadel, kolem hlavy a na hřbetě. Motýl se okamžitě souká ven a snaží se co nejrychleji zavěsit, aby mohl rozvinout svá doposud krátká a měkká křídla. Tento proces trvá asi půl hodiny-závisí na jeho velikosti a okolní teplotě.

7

8 Videozáznam o motýlech

9 Pohybová hra MOTÝL Schoulíme se do podoby vajíčka. Klidně ležíme a čekáme na svůj čas. Uvnitř něco živého dozrává. Vajíčko puká a vylézáme z něj jako housenka. Posunujeme se po zemi plazením. Zakuklíme se obalením do deky a čekáme až se vytvoří nová forma života – motýl. Protáhneme křídla a zkusíme létat…. Na závěr si povídáme si o pocitech v jednotlivých fázích vývoje.

10


Stáhnout ppt "Rehabilitační tělesná výchova"

Podobné prezentace


Reklamy Google