Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Poměr Výpočet vzdáleností
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Mapy podle měřítka mapy velkých měřítek - 1: nebo 1:
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Kartografie a topografie
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Měřítko plánu a mapy.
MAPY.
MAPY (uč.14-15).
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Poměr Výpočet vzdáleností
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
DRUHY MAP.
Kartografie Láďa Mráz.
18.
Elektronická učebnice - I
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Mapy podle měřítka mapy velkých měřítek - 1: nebo 1:
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Opakování – mapy Otázky jsou sestrojeny pomocí učebnice Společnost str
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici globu zmenšený, nezjednodušený, zjednodušený, zkreslený, nezkreslený. Vytvoř dvojice mapa – její využití. Ve které části mapy jsou vysvětleny použité značky? Kterou část mapy potřebujeme, chceme-li vypočítat vzdálenost mezi dvěma objekty? Turistická Politická Cyklomapa Obecně zeměpisná Plánování výletu na kole. Popis povrchu České republiky. Orientace v terénu při pěší tůře. Zjištění názvu státu, jeho hlavního města a států sousedních.

A B Co nám udává měřítko 1: 5 000? Na mapě s měřítkem 1: 50 000 byla mezi obcemi Krč a Sušice naměřená vzdálenost 5cm. Jaká je skutečná vzdálenost mezi obcemi v kilometrech (!!)? Proč není možné na mapě kontinentů měřit přesné vzdálenosti mezi objekty? Kterým písmenem je označena obecně zeměpisná mapa? Jaký druh mapy označuje druhé písmeno? A B

Pozorně si prohlédni obě mapy Pozorně si prohlédni obě mapy. Jakými třemi způsoby je znázorněn výškopis na mapě A a jakými způsoby na mapě B? a) b) Která z uvedených map je turistická a která je obecně zeměpisná?

Jak se tento kopec znázorní do mapy pomocí vrstevnic? Nakresli 5 vrstevnic, které budou znázorňovat hornatou krajinu. Nakresli 5 vrstevnic, které budou znázorňovat rovinatou krajinu.

Řešení a) zmenšená, zkreslená, zjednodušená b) zmenšený, nezkreslený, zjednodušený aC, bD, cA, dB Legenda (vysvětlivky) Měřítko (+ mapové pole k naměření vzdálenosti)

1 centimetr na mapě je 5 000 centimetrů ve skutečnosti. 1 : 50 000 – 1 cm na mapě je 0,5 km ve skutečnosti, na mapě naměřím vzdálenost 5cm, násobím 0,5 x 5 = 2,5 km. mapy znázorňující velké území jsou zkreslené!! A – obecně zeměpisná B – tematická, politická

A) turistická mapa - vrstevnice, kóty, nadmořská výška B) obecně zeměpisná (fyzická) mapa – barvy, kóty, nadmořská výška zná hornatý terén – vrstevnice blízko u sebe rovinatý terén – vrstevnice daleko od sebe