Princip účtování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Bilance a bilanční princip
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Základy účetnictví změny rozvahových položek
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
04_Materiál - pokračování
Stručný obsah 5. přednášky
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Základy účetnictví 4. přednáška.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Úvod do účetnictví.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Finanční výkazy obchodních společností a jejich vazby
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Účtování na výsledkových účtech a hospodářský výsledek
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
1/3 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Devátá přednáška z UCPO
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
ROZVAHOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070111
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
SOUVISLÝ PŘÍKLAD listopad 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070116
UC_A1_Základy účetnictví
Rozvahové a výsledkové účty
Finanční výkazy obchodních společností
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_607 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty Jméno autora:
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Základní elementy finančního účetnictví
Náklady a Výnosy.
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Rozvahové účty a jejich změny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Princip účtování

Účtování – změny v rozvaze čtyři základní typy změn: Oboustranný přírůstek ( A + P + ) Zvýšení jedné položky aktiv způsobuje současně zvýšení jiné položky pasiv Příklad: nákup zboží od dodavatele na fakturu, poskytnutí bankovního úvěru na účet   Oboustranný úbytek ( A - P - ) Snížení jedné položky aktiv současně způsobuje snížení jedné položky pasiv Příklad: úhrada dodavateli v hotovosti   Změna pasiv ( P1 + P2 - ) Zvýšení jedné položky pasiv způsobuje snížení jiné položky pasiv Příklad: zvýšení základ. kapitálu ze zisku   Změna aktiv ( A1 + A2 - ) Zvýšení jedné položky aktiv způsobuje snížení jiné položky aktiv Příklad: výběr z účtu do pokladny; přijatá úhrada od odběratele Číslo operace Druh operace Rozvaha Aktiva Pasiva 1) růst A, P  + 2) pokles A,P -  - 3) změna v pasivech   4) změna v aktivech + To jsou hospodářské operace rozvahového typu. U Výsledovky si řekneme operace výsledkového typu

Podvojnost a souvztažnost Finanční účetnictví je založené na podvojnosti. Podmnožinou podvojnosti je souvztažnost. Podvojnost Podvojností rozumíme zachycení každé účetní operace na dvou různých účtech. Stejnou peněžní částku zapíšeme na jednu stranu prvního účtu a poté na opačnou stranu účtu druhého. Souvztažnost Souvztažností rozumíme podvojný zápis na takové dva „správné“ účty, které s danou účetní transakcí věcně a časově souvisí. Platba dodavateli hotově: MD Účet Dodavatelé/D Účet Peníze 350 Kč Dodavatelé Peníze 350 350

Účet = přehled o jedné položce rozvahy = základní prvek účetního systému, který slouží k zachycování hospodářských jevů Min. je tolik účtů, kolik je položek v rozvaze. Umožňuje průběžné sledování stavu a změn jednotlivých druhů majetku a zdrojů krytí majetku Dále budeme pracovat s tzv. T-formou účtu: Levou stranu účtu nazýváme Má dáti (MD), Debet nebo Na vrub, pravou stranu účtu pak Dal (D), Kredit nebo Ve prospěch.

Účet – otevírání - PZ Účet – uzavírání - KZ Na začátku účetního období Z rozvahy se převezmou počáteční zůstatky na jednotlivé účty Účet – uzavírání - KZ Na konci účetního období Končená rozvaha vznikne sestavením konečných zůstatků z účtů

Pravidlo přírůstku a úbytku na aktivních a pasivních účtech MD Aktivní D MD Pasivní D PZ PZ + - - + KZ KZ Zrcadlově obrácená pravidla Každá operace se zapíše na stranu má dáti a současně na stranu dal = podvojnost

Zásada dokladovosti Každá transakce/aktivita/účetní případ musí být podložen nějakým dokladem (účetní doklad), který prokazuje, že transakce se skutečně stala: faktury vystavené – vyúčtování odběrateli faktury přijaté – vyúčtování od dodavatele příjmové pokladní doklady – používají se u plateb za hotové výdajové pokladní doklady – na jehož základě se účtují výdaje v hotovosti bankovní výpisy – informují o pohybu peněz na bankovním účtu vnitřní (interní) účetní doklady – slouží pro zaúčtování hospodářských operací uvnitř podniku, např. „výplatní listina“ – pro zaúčtování mezd zaměstnanců apod. Tillisův organizační princip Jestliže nějaký dokument správně založíte, víte sice kde je, ale nikdy jej nebudete potřebovat. Když ho nezaložíte, určitě jej budete potřebovat, ale nebudete vědět, kde je.

Interpretujte i z hlediska dopadu do Rozvahy MD+ Zboží -D MD- Dodavatelé +D (1) 100 (3) 100 (1) 100 (2) 50 MD Peníze D MD+ Odběratelé -D (4) 150 (2) 50 (4) 150 (3) 100 Nákup zboží od dodavatele (přibylo aktiv ale i dluhů) Nákup dalšího zboží za hotové (přibylo aktiv ale i ubylo aktiv) Zaplatili jsme dodavatelům (ubylo Aktiv a ubylo pasiv) Odběratelé zaplatili naši pohledávku (+A/-A)

Účetní osnova, účetní rozvrh Účetní osnova – seznam všech možných účtů, ze kterých si podnik může vybrat Účtový rozvrh je seznam účtů, který si podnik vybral a pracuje s nimi To, že se nějaký účet začne používat, tomu se říká „otevřít účet“.

Účtová třída 0 – Dlouhodobý majetek 01 – Dlouhodobý nehmotný majetek 02 – Dlouhodobý hmotný majetek odpisovaný Účtová třída 1 – Zásoby 11 – Materiál 12 – Zásoby vlastní výroby 13 – Zboží Účtová třída 2 – Finanční účty 21 – Peníze 22 – Účty v bankách 23 – Běžné bankovní úvěry Účtová třída 3 – Zúčtovací vztahy 31 – Pohledávky (krátkodobé i dlouhodobé) 32 – Závazky (krátkodobé) Účtová třída 4 – Kapitálové účty a dlouhodobé závazky 41 – Základní kapitál a kapitálové fondy 42 – Fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření Účtová třída 5 – Náklady 50 – Spotřebované nákupy 51 – Služby 52 – Osobní náklady Účtová třída 6 – Výnosy 60 – Tržby za vlastní výkony a zboží

Zisk Zisk nemá samostatný účet – je výsledkem porovnání V a N na konci období a do Rozvahy vstupuje z Výsledovky při uzávěrkové operaci. Viz příští přednáška Výsledovka

Živnostník/fyzická osoba x obchodní společnost/právnická osoba Na začátku podnikání je nezbytné, aby podnikatel/živnostník vydělil z osobního majetku majetek určený k podnikání a nemísil např. osobní finance s firemními. (Založit podnikatelský běžný účet.) Živnostník může majetek libovolně přesouvat – tj. vybírat ze ZK (Účet individuálního podnikatele) do osobní spotřeby nebo naopak vkládat osobní prostředky do firmy tj. vkládat na Účet IP Společnost/právnická osoba – Navýšení či snížení majetku – složité operace z hlediska Zákona o korporacích (další vklady, upisování akcií, rozdělení podílů na zisku) – bude samostatná přednáška