Pomůcky a materiály nezařazené do skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REBAZE HORNÍ CELKOVÉ SNÍMACÍ NÁHRADY
Advertisements

KERAMICKÉ INLAYE jako nepřímé náhrady jsou obecně indikovány tam, kde se běžně zhotovují rozsáhlejší přímé kompozitní a amalgámové výplně a řeší jejich.
SUPERACRYL PLUS DURACRYL PLUS
Mazání valivých ložisek
SÍTOTISKOVÉ BARVY …Čím tiskneme?.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Přehled stavebních materiálů
Dentální implantáty Rekonstrukce čelistí Bergmanová Petra.
Popis Sulk: 1 mm Epiteliální úpon: 1 mm Fibrózní úpon: 1 mm Marginální gingiva Okraj marginální gingivy Svazky vláken Vazivo Kost.
přehled základních technologii zpracování kovů
Fluorid v zubní hygieně
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Nejdůležitější produkty organické chemie
fenolformaldehydové pryskyřice
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Materiál používaný při dekorování keramiky
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
SmartVest Rapid Nová formovací hmota …jemnější, než byste čekali.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
SOLI Stavební materiály
Bělení Bělením se zesvětlují plochy a skvrny.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Sloučeniny hliníku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Kostní náhrady Pavel Souček.
Polymery a plasty v praxi POLYURETANY
Základní pojmy organické chemie
Polymery a plasty v praxi POLYURETANY
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Opravy.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál:Materiály.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: III.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: II.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Konstrukční.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Zuby.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-20 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Chyby.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
ELASTOMERY. Jsou pružné syntetické otiskovací hmoty, které tuhnou chemickou reakcí – polyadicí a polykondenzací. Mají nejlepší elastické vlastnosti, nejlepší.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Keramika.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Definice svařování Svařování je nerozebiratelné spojení materiálu s použitím nebo bez použití přídavného materiálu za působení : Tepla = tavné svařování.
Povrchové úpravy.
Odlitky.
Transkript prezentace:

Pomůcky a materiály nezařazené do skupin   Jsou to pomocné materiály, které jsou potřebné k výrobě náhrady, ale nejsou zařazeny do žádné skupiny.

Cementy - k fixaci všech druhů fixních náhrad Zinkoxidfosfátové – jsou nejstarší, používají se přibližně 125 let. Používají se pro cementování kovových korunek a můstků. Dodávají se ve dvou složkách – prášek a tekutina. Prášek je 90% oxidu zinečnatého a 10% MgO (oxid hořečnatý), Tekutina – vodný roztok kyseliny fosforečné se zinečnatými a hliníkovými ionty. Připravují se smícháním prášku a tekutiny na vychlazené a suché skleněné podložce Výrobek: Adhesor (normál, rapid)

Polykarboxylátové – prášek ZnO , MgO a kovové oxidy Polykarboxylátové – prášek ZnO , MgO a kovové oxidy. Tekutina vodný roztok kyseliny akrylové. Jsou výhodnější, mají lepší chemickou vazbu ke sklovině a dentinům (lepší adhese), někdy obsahují fluor, který se uvolňuje a působí proti zubnímu kazu a akumulaci plaku. Používají se pro tmelení kovových náhrad malého rozsahu s menším mechanickým zatížením a pro citlivé zuby.

Skloionomerní – dodávají se ve formě prášku a tekutiny a nebo ve formě kapslí prášek je vápenaté fluorohlinitokřemičité sklo - tekutina – vodní roztok kyseliny itakonové, viné a polyakrylové (jsou to polykarboxylátové cementy vylepšené hlinitým sklem), mají dobré izolační schopnosti, baktericidní účinky (uvolňování fluoridových iontů), dobře váží ke sklovině, zlatým slitinám a slitinám obecných kovů. Používají se především pro tmelení fixních náhrad, ale i jako pečetidla fisur a pro cementování ortodontických kroužků vzhledem k ochraně skloviny před dekalcifikací.

Další používané cementy: Sklopolyalkenoátové cementy zesílené pryskyřicí – hybridní, jedná se o materiály tuhnoucí chemicky nebo světlem. Používají se ke tmelení kovových fixních náhrad (ineje, onleje, korunky, kovokeramické náhrady, ortodontické kroužky nebo zámky

Pryskyřičné cementy Jsou kompozitní materiály na bázi bis-GMA pryskyřice s dalšími metakryláty. Používají se k adhezivnímu tmelení k naleptané sklovině. Tuhnou - chemicky (tmelení kovových náhrad) - světlem (tmelení ortodontických zámků) - duálně (adhezivní můstky, korunky, inleje – kov, keramika Adhezivní tmelení – tmelení na naleptanou sklovinu gelem kyseliny fosforečné

 Keramická páska – při použití rigidních kovových licích kroužků je nutné vnitřní povrch před vléváním formovací hmoty vyložit materiálem – keramickou páskou (aluminosilikátové keramické proužky, dříve se používal azbestový papír, který je vyřazen důvodu z možného karcinogenního působení nebo vzniku azbestózy)

  Pomocné materiály pro spájení – letování Jednou z možností jak spojit jednotlivé kovové části zubních náhrad je spájení. K tomu je zapotřebí pájka, tavidlo a spájecí hmota. Pájky – mají stejné, nebo velmi podobné složení jako spájené dílce, to znamená, že existuje několik druhů pájek podle typu dentálních slitin. Bod tání musí být nižší než bod tání spájené slitiny, musí mít dostatečnou zatékavost, vhodnou barvu, tvrdost a odolnost vůči korozi

Tavidla – dodávají se ve formě pasty nebo prášku, nesmí se ho dávat nadměrné množství, přebytky by mohly zabránit tečení pájky a způsobit nedokonalé spojení. Úkolem tavidel je chránit povrch slitiny před oxidací (zabraňuje přístupu kyslíku), působí jako redukční činidlo (omezuje vznik oxidů) a rozpouští již vzniklé oxidy.  

Spájecí hmota – má za úkol vytvořit pevný žáruvzdorný podklad, který drží spojované kovové dílce ve stejné poloze, jak byly zafixovány na pracovním modelu. Spájecí hmoty obsahují hrubozrnné pojivo, křemenné ostřivo a mají velmi nízkou expanzi při tuhnutí a zahřívání.  

 Materiály a přípravky pro oddálení gingiválního sulku K zpřístupnění gingiválního sulku před otiskováním otiskovací hmotou se používají buď bavlněná vlákna napuštěná retrakčním prostředkem a nebo retrakční kroužky (chlorid hlinitý, octan hlinitý a nebo epinefrin, adrenalin, které mohou působit i jako lokální anestetika). K dilataci sulku lze použít i čistě chemické prostředky (speciální pasta na bázi chloridu hlinitého a kaolinu). 

Sekundová lepidla   se používají nejen pro rychlé a pevné spojení různých materiálů (sádry, kovů, plastů) ale také i k zapečetění sádrových modelů. Sekundová lepidla mají nízkou viskozitu a velmi rychle tuhnou.

Materiály pro určení předčasných kontaktů   jsou to speciální materiály, které usnadňují přesné dosazení (korunky, můstku) na pracovní model, pomáhají vymezit okluzní a artikulační kontakty. K určení předčasných kontaktů se používají buď spreje, nátěrové indikátory, nebo artikulační papíry. Spreje se používají na suchý povrch, na němž vytvářejí velmi tenkou práškovitou vrstvičku, která se nerozmazává a nevločkuje.

Nátěrové indikátory - se používají pro zjištění přesnosti korunkových náhrad, teleskopických korunek, sponových ramen nebo frikčních (třecích) ploch zásuvných spojů. Barva se natírá štětečkem na povrch náhrady ve velmi tenké vrstvě 3μm. Na předčasném kontaktu dochází k otěru nátěru - papíry (artikulační) jsou v tloušťce 200, 100, 60 a 40 μm a folie v tloušťce 19, 12 a 8 μm, jsou v různých barvách a umožňují odhalení předčasných kontaktů  

Materiály pro zhotovení gingivální masky   jsou materiály používané ve fixní protetice, kde nám nahrazují Thomsonovým řezem odbroušené mezizubní papily a marginální gingivu. Gingivální maskou rekonstruujeme tedy původní dásňový a slizniční reliéf. Materiály svým složením a vlastnostmi jsou totožné s adičními silikony a polyéterovými OH.

Materiály pro klíč   Klíč je pomocný negativ – otisk náhrady zhotovený ze silikonu. Používá se vždy, když chceme dosáhnout stejného tvaru definitivní náhrady, jaký byl u výchozí situace – modelace. Jsou to dvousložkové kondenzační a adiční silikony, skládající se z báze a katalyzátoru.

Attachmanty – zásuvné spoje   jsou to části pro kotvení částečných snímatelných náhrad. Skládají se z matrice a do ní přesně zapadající patrice. Patrice je kovová část fixního můstku, matrice je většinou z pružného plastu, který je součástí snímatelné protézy.

Implantáty   Zubní implantát je umělá náhražka zubu, která je vpravena do ústní dutiny. Užíváme při ztrátě jednoho, nebo skupiny zubů při jednostranně, nebo oboustranně zkráceném zubním oblouku. Dnes se dává přednost válcovým titanovým implantátům se závitem.

Vytvrzovače   - sádry – akrylátový roztok, který uzavře porozitu na povrchu sádrového modelu, povrch je naprosto hladký a má zvýšenou tvrdost

Vazebná adheziva   ke zlepšení vazby mezi plastickou hmotou a kovovými slitinami se používají silany – zajišťují chemickou vazbu mezi organickými polymery a anorganickými kovovými slitinami.

Materiály pro zhotovení individuálních lžic Jsou to materiály na bázi polyuretanových a dimetakrylátových pryskyřic. Ploténky se dodávají v předtvarech pro horní a dolní čelist. Jsou uloženy v tmavých zásobnících, aby nedošlo k jejich tuhnutí.

Vodící čepy a retenční kroužky Používají se při zhotovování dělených modelů při zhotovování fixních náhrad