Ján Botto Žltá ľalia.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Literární teorie Pro 8.ročník.
POHÁDKY.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Obecné poučení o literatuře
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
ČTENÁŘSKÝ DENÍK.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 2 – FIGURY
OPAKOVÁNÍ.  Přečti si pozorně následující texty a rozhodni, o jaký druh básnického pojmenování se jedná.  Odpověz kliknutím na bublinu obsahující zvolenou.
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 2 FIGURY
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
František Ladislav Čelakovský
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
DOBŠINSKÉHO ROZPRÁVKY V SÚČASNEJ ŠKOLE
VLASTIVEDA pre 3. ročník ZŠ
Zázračné slovíčka Zázračné slovíčka.
Andrej Sládkovič Vlastné meno: Andrej Braxatoris
Vojtech Mihálik 1926 – Dolná Streda Bratislava
Milionár.
Otázka za 100 bodů Jak se jmenuje hlavní postava knihy Harry Potter? Harry Potter.
Janko Francisci - Rimavský
Lyrika Ľudové piesne.
FARBY – FAREBNÁ JESEŇ.
- je základný veršovaný žáner epiky
ROZHOVOR S KVIETKAMI Prispela: Emília J..
Ján Smrek Cválajúce dni Úvod
(neosymbolizmus a vitalizmus)
Tematický celok: „Človek a komunikácia“

Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

Ján Botto Žltá ľalia

Kniha: Žltá ľalia Spisovateľ: Ján Botto Vydavateľstvo: Tatran

Literárny druh: epika Literárna forma: poézia Literárny žáner: umelá balada s ponáškou na ľudovú Téma: dvojnásobne porušenie manželskej prísahy. Idea: tragické zobrazenie postáv a deju.

UMELECKÉ JAZYKOVÉ PROSTRIEDKY Stojí, stojí mohyla- epizeuxa Na mohyle zlá chvíľa, na mohyle tŕnie, chrastie- anafora Hlávku; nožičky; Evička; Adamko- zdrobneniny Kohút spieva- personifikácia Ohnivý dážď- epiteton Tu ma máš!– básnické zvolanie Ach, čo to máš za podobu?– básnická otázka Tvoje chcem srdiečko- metonýmia Letí, letí, milý ku mne- metafora

Ján Botto Ján Botto, pseudonym Janko Maginhradský (*1829, Vyšný Skálnik † 1881, Banská Bystrica). Popri Jankovi Kráľovi najvýznamnejší predstaviteľ slovenskej romantickej balady. Námety čerpal z ľudových povestí a využívajúc postupy charakteristické pre baladický žáner.

Žltá ľalia po prvý raz vyšla v Sokole 1860, vznikla však v roku 1849 Žltá ľalia po prvý raz vyšla v Sokole 1860, vznikla však v roku 1849. V Bottovom rukopisnom zošite má podtitul balada a poznámku „Dľa prostonárodnej povesti, počutej na Rimave“.

Kristína Michalenková Ďakujem za pozornosť Kristína Michalenková