Kovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
elektronová konfigurace
Kovy – nekovy polokovy RZ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Periodická soustava prvků
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_17  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 8  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Materiály a technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. M. Vejražková
Periodická soustava prvků
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Multimediálna prezentácia o technických materiáloch a ich spracovaní
BANÍCTVO A HUTNÍCTVO.
Závislosť elektrického odporu vodiča od jeho vlastností Mgr
Binárne diagramy.
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
KORÓZIA Chémia IX.A Natália Baisová Alžbeta Vajnerová.
TECHNICKÉ MATERIÁLY Technická výchova.
Rozdelenie kovov Kovy delíme na: železné, neželezné (ľahké a ťažké),
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
Peniaze a ich história.
Neutralizácia.
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Rozdělení chemických prvků
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Kovy

Kovy Z chemického hľadiska je to kryštalická, elektropozitívna látka s voľnými valenčnými elektrónmi Sú to voľné elektróny Prostredníctvom voľných elektrónov kovy vedú elektrický prúd Sú často využívaným technickým materiálom: strojárstvo, elektrotechnický priemysel, stavebníctvo V prírode sa kovy nachádzajú v rýdzej forme, ale častejšie v nerastoch, rudách, z ktorých sa získavajú tavením

Delenie kovov Kovy Polokovy Zliatiny Iné delenie podľa hustoty: Ľahké kovy Ťažké kovy

Delenie kovov podľa vlastností Ušľachtilé kovy – paládium, striebro, platina, zlato Alkalické kovy – sodík, draslík; nízky bod topenia, sú mäkké a dajú sa krájať nožom Kovy alkalických zemín – horčík, vápnik, bárium, sú v zemskej kôre Zlé kovy – hliník(najmenšia hustota), cín, olovo (najväčšia hustota) – bariéra proti rontgenovým lúčom, ... Prechodné kovy

Kovy Aso ¾ všetkých prvkov sú kovy Sú to prvky I. a II. skupiny periodickej tabuľky prvkov Dobre vedú elektrinu a teplo Majú kovový lesk Často sú kovateľné Iné sú ťažné

Polokovy Sú to prvky, ktoré postupne strácajú typické kovové vlastnosti Bór Kremík Germánium Arzén Selén Telúr

Zliatiny Roztavené kovy, ktoré sa môžu navzájom zlievať a ochladnutím vzniknú taveniny Sú zložené z dvoch alebo viacerých kovov Môžu obsahovať aj nekovy Majú nekovovú povahu Ich vlastnosti sú často výhodnejšie ako u čistých kovov

Známe zliatiny Oceľ – železo s inými prvkami, predovšetkým s uhlíkom, vyrába sa v oceliarskych peciach Liatina- zo surového železa Bronz – meď a cín Mosadz – meď a zinok Dural – hliník, meď a horčík

Vlastnosti kovov Pevnosť Tvrdosť Pružnosť Elektrická a tepelná vodivosť Kujnosť Tvarovateľnosť Korózia toxicita