FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Katabolický = energetický metabolismus 3.1. Fermentace 3.2. Respirace
PŘEMĚNY C-LÁTEK Úvod Fermentace Respirace Přeměny složitých C-látek
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
Metabolismus sacharidů
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Autor: Ing. Michal Řehulka  Obecná charakteristika droždí ◦ Jako droždí se označuje masa kvasinek, která se používají jak pro potravinářskou tak i nepotravinářskou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
DEFINICE BIOMASA – produkty živých organismů rostlinného nebo živočišného původu FYTOMASA – biomasa rostlinného původu.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Výživa organismů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZYGOMYCETES, ASCOMYCETES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Výživa a hygiena potravin
Metabolické přeměny sacharidů – glykolýza
Metabolismus sacharidů
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Estery karboxylových kyselin
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Houby – fungi 3 Houby vřeckovýtrusné.
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Metabolismus buňky Projekt OBZORY
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Pracovní list č. 5 Karboxylové kyseliny. Pracovní list č. 5 Karboxylové kyseliny.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
VY_52_INOVACE_26_Jednobuněčné organizmy- rostliny- učební text
Příprava objemných krmiv pro BPS
3.1 Surovina zdarma Kyslík má široké využití v průmyslu: - při výrobě oceli, při sváření a řezání kovů, v lékařství (dýchací přístroje), v raketové.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jejich příprava a reaktivita
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová

Fermentace (kvašení) organické látky – mikrobiální enzymy → jednodušší látky využití: převážně potravinářství (výroba octa, droždí, mléčných výrobků), alkoholické nápoje, silážování krmiv, chemický průmysl, farmaceutický průmysl dělení: anaerobní x aerobní

Anaerobní kvašení Aerobní kvašení alkoholové kvašení máselné kvašení mléčné kvašení propionové kvašení citronové kvašení octové kvašení

Aerobní kvašení Citronové kvašení oxidace glukozy → kyselina citronová plísně druhu Aspergillus a Penicillium Octové kvašení kvašení alkoholu → kyselina octová bakterie rodu Acetobacter bakterie rodu Acetobacter

Anaerobní kvašení Alkoholové kvašení rostlinné sacharidy → alkohol (etanol + CO2) kvasinky rodu Saccharomyces nejvyužívanější typ kvašení výroba vína Máselné kvašení štěpení cukrů/kyseliny mléčné → kyselina máselná bakterie Clostridium Butyricum Kvasinky rodu Saccharomyces

Anaerobní kvašení Mléčné kvašení ze sacharidů → kyselina mléčná bakterie mléčného kvašení (např. Lactobacillus) Propionové kvašení navazuje většinou na mléčné kvašení hlavním produktem je kyselina propionová bakterie čeledi Propionibacteriaea výroba některých druhů sýrů bakterie rodu Lactobacillus

Referenční seznam http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92205.aspx http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92242.aspx http://chemistry.ujep.cz/userfiles/files/Biotechnologie.pdf https://www.google.com/search?client=firefox-b- ab&biw=1366&bih=632&tbm=isch&sa=1&ei=FDb4W8i_I6aPlwTi15bADA&q=lactobalcilus&oq=lac tobalcilus&gs_l=img.3...2377867.2382613..2383377...2.0..0.108.1275.13j2......1....1..gws-wiz- img.......0j0i67j0i10i24.mPYAFXL1HTs#imgrc=IbvjLgR8UI2XZM https://www.biolib.cz/cz/taxon/id360869/ https://www.youtube.com/watch?v=aQBTv6nLgFY