HEROÍN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
KOFEIN.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Referát DROGY Daniel Fröhlich Pomáhala mi tato stránka
PSYCHOTROPNÍ LÁTKY ; Modernizace výuky odborných předmětů
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Drogová závislost Alena Šperlingová.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
ALKALOIDY Lenka Zittová.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Hana Bártová Lucie Smolíková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Benzodiazepiny.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
O DROGÁCH Drogová závislost.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Nikola Skopálová 7.třída
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Daniel Štěpka, Petr Novák
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo: VY_32_INOVACE_14_04 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Ďalšie Alkaloidy.
Zuzana Oravcová Silvia Búliková GAS Krupina
Psychosomatické poruchy: Mentálna anorexia a Bulímia
Cukrovka Romana Longauerová 3.D 2012
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Rakovina - nádory Barbora Grigerová 3.e.
Dominika Kočišová GJAR III.A 2013/2014
Drogy, ich účinky a znižovanie škôd spojených s ich užívaním
Národná protidrogová stratégia SR
Poruchy príjmu potravy
Petra Krajčová Dominika Tomanová
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
PATOPSYCHOLÓGIA PSYCHOPATOLÓGIA
Drogy Mária Antolová VII.A 2012.
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
Význam kovov pre organizmus
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
Transkript prezentace:

HEROÍN

Čo to je? Heroín, alebo diacetylmorfín je polosyntetický opiát, derivát alkaloidu morfínu, z ktorého sa pripravuje acetyláciou. Biela kryštalická forma je väčšinou jeho soľ s kyselinou chlorovodíkovou, diacetylmorfín hydrochlorid. Prímesy: chinín, sóda, sušené mlieko, laktóza, práškový cukor, strychnín a pod. (hnedý) Je silne návykový Veľmi rýchlo sa vytvorí tolerancia

Vplyv na organizmus Do 15-30 sekúnd, 6-8 hodín celkový útlm nervového systému poklesu frekvencie srdca, zníženiu telesnej teploty, spomalenému dýchaniu, potlačeniu vnímania bolesti a reflexu kašlať. extrémne zúženie zreníc, zvýšené potenie, svrbenie pokožky, žalúdočná nevoľnosť až zvracanie a následne zápcha. 

eufória bohatá na zmyslové vnemy vrátane halucinácií alebo snových predstáv (tzv. flash). pocit šťastia a blaženosti, zhovorčivosti, neohrozenosti, bez zábran, zvýšená chuť na sex. Asi po pol hodine-otupenosť, ospalosť a zníženie fyzickej aktivity. Niekedy stavy úzkosti alebo strachu, ktoré pretrvávajú aj po odznení účinkov heroínu.

ABSTINENČNÉ PRÍZNAKY heroínu spočívajú v pomerne rýchlom rozvoji silnej fyzickej a psychickej závislosti (1 až 3 mesiacoch pravidelného užívania) vzostup tolerancie na drogu a postupné zvyšovanie dávok Po krátkom období tolerancia rýchlo klesá ľahších prípadoch - bolesti brucha, hnačky, úzkosť a nespavosť v ťažkých prípadoch - nárast telesnej teploty, dehydratácii, triaške, poteniu, poruchám reči, nechutenstvu, úpornej nespavosti a výnimočne až ku kolapsu organizmu a smrti (tento stav začína asi za 10 hodín od poslednej dávky, vrcholí na 2. až 3. deň a trvá približne 10 dní). Závislosť na užívaní heroínu spravidla vedie k degradácii osobnosti užívateľa, rozvratu jeho

VZOREC  C21H23NO5

MOLEKULA

ZDROJE www.rastamana.sk

Diky moc a nefetujte (hlavne ty Vlado) Jakub Kačmár III.B