ZEM a MARS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

Abiotické podmínky života
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Mechanické vlastnosti plynů
David Hnátek A Radka Střihavková
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Předgeologické období a prahory
Vznik a vývoj atmosféry Země
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_10 Název materiáluPlanety.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
Učíme efektívne a moderne – inovácia vyučovacieho procesu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
VENUŠE Venuše je po Měsíci nejjasnější objekt na noční obloze. Má na to nárok, protože je druhá planeta ve sluneční soustavě a je Zemi nejblíže. Venuši.
Rohová, Vančurová, Dorazilová
Součásti neživé přírody
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
KOMETY A METEORY -Prezentace do fyziky – Pracovali: Kryštof Klapal
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Premeny skupenstva látok
Geografia 5. ročníka Príroda Zeme.
Seminárna práca z matematiky
POHYBY UMELÝCH OBEŽNÍC ZEME
Klaudia Kunschová II.A, GSF v Žiline
JADROVÁ ENERGIA.
Čo je informatika? Je všeobecne veda o informáciách.
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Povrch Zeme.
Pluto.
Vesmír Názvy "vesmír" ("univerzum") a "kozmos" sa často používajú v rovnakom význame. Pri diferencovanom používaní sa výrazom vesmír označuje súhrn materiálnych.
Fyzika IX. ročník Autor: Mgr. Mária Popovičová
Vlastnosti plynov Mgr. Viera Levočová.
Slnečná sústava a zaujímavosti o vesmíre
Slnečná sústava Slnko.
Zem – modrá planéta Jozef Dzuriš, 1.D Gymnázium J. A. Raymana, Prešov.
HUSTOTA PLYNOV 6.ročník.
Fyzika - Astronómia Slnečná sústava.
Vytvorili Marek Kotúl a Miroslav Lipničan
Prečo vzducholoď lieta
Gravitačná sila.
Jupiter.
Fyzika :D Meteorológia.
Vznik Slnka Lýdia Baluchová 1. A.
POHYBY ZEME- prečo sa strieda deň a noc
Kočtúchová, Šubová, Dzuriaková, Vyšňan, Račková
OZÓN, SKLENÍKOVÝ EFEKT, KYSLÉ DAŽDE
PLANÉTY PLANÉTY.
PLANETA PLUTO.
Slnečná sústava Bibiána Kolláriková 1.G.
AEROGÉL.
Zemské magnetické pole
Mgr. Petra Bejšovcová 4. roč
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Třída 3.A 12. hodina.
Transkript prezentace:

ZEM a MARS

Zem - „modrá planéta“

Zem je v poradí tretia planéta slnečnej sústavy Vlastnosti: - Je vzdialená od Slnka 149 miliónov km - Obvod jej dráhy je 924 375 700 km - Priemerná obežná rýchlosť je 29,783 km/s - Hmotnosť Zeme je 5,974. 1024 kg - Rýchlosť rotácie je 465,11 m/s

Zem má jediný prirodzený stály satelit (mesiac), ktorý sa volá Mesiac - Priemerná vzdialenosť medzi Mesiacom a Zemou je 384 403 km - Priemer Mesiaca je 3 476 km - Hmotnosť: 7,347 673×1022 kg (0,0123 Zeme)‏

Vývoj Zeme Zem vznikla ako horúca žeravá guľa roztavených skál asi pred 4,6 miliardami rokov. Jej povrch sa postupne ochladil a na povrchu sa vytvorila pevná kôra.

Zem – jediná planéta slnečnej sústavy, na ktorej je život. Atmosféra: - Dusík: 78,08% - Kyslík: 20,94% - Argón: 0,93% - Oxid uhličitý: 0,038% Atmosferický tlak: 101,3 kPa

Mars - „červená planéta“

Mars je v poradí štvrtá planéta slnečnej sústavy Vlastnosti: - Hmotnosť: 6,4185×1023 kg (0,107 Zeme)‏ - Rýchlosť rotácie: 868,22 km/h - Priemerná obežná rýchlosť : 24,077 km/ s - Rovníkový priemer: 12 756 km

Fobos: priemer: 22,2 km hmotnosť: 1,08x1016 kg obežná doba: 7,66 hodín Mars má dva mesiace: Fobos: priemer: 22,2 km hmotnosť: 1,08x1016 kg obežná doba: 7,66 hodín Deimos: priemer: 12,6 km hmotnosť: 2x1015 kg obežná doba: 30,35 hodín

Mars - vznik Mars vznikol podobne ako ostatné terestriálne planéty v slnečnej sústave. Zrážkami plynov a prachových častíc sa začali formovať malé telesá, ktoré gravitáciou priťahovali ďalšie častice. Vznikali prvé planétky, ktoré sa vzájomne zrážali a formovali väčšie telesá. Planéty blízko k Slnku sú tvorené ťažšími prvkami, vzdialenejšie sú tvorené ľahšími prvkami podobne ako Mars.

Atmosféra Marsu: Oxid uhličitý:95,32% Dusík: 2,7% Argón: 1,6% Kyslík: 0,13% Oxid uhoľnatý:0,07% Vodná para: 0,03% Atmosférický tlak: 0,7-0,9 kPa

Je na Marse život?

Voda na Marse V súčasnosti na povrchu nemôže existovať voda v kvapalnom prostredí, ale podľa pozorovaní sa zdá takmer isté, že na povrchu planéty tečúca voda v minulosti bola. Vplyvom ochladzovania planéty došlo ale k zamrznutiu povrchovej vody a jej časť zrejme aj unikla do kozmického priestoru.V roku 2007 NASA odhadla množstvo vody zachytenej v južnej polárnej čiapočke. Podľa modelu by všetká voda zaplavila celý Mars do výšky 11 metrov.

Život? Súčasné poznanie histórie Marsu nasvedčuje, že sa po jeho vzniku na povrchu nachádzala hustá atmosféra a kvapalná voda, ktorá možno tvorila aj celoplanetárny oceán pokrývajúci prevažnú časť severnej pologule. Podľa súčasnej teórie o vzniku života tým bola splnená základná podmienka, ktorá mohla vytvoriť obývateľnú zónu na povrchu a umožniť tak vznik primitívneho života. Na druhej strane proti vzniku života hovorí fakt, že sa Mars nachádza mimo obývateľnej zóny Slnka. čo má za následok zmrznutie vody. Predpokladá sa, že by pre prípadný vznik života museli byť k dispozícii iné energetické zdroje (napr. Sopky). Pre potvrdenie alebo vyvrátenie teórie o živote na Marse zatiaľ chýbajú jasné dôkazy. štruktúry pripomínajúce pozostatky činnosti organizmov v meteorite

Koniec prezentácie Ďakujem za pozornosť  Martin Zvolenský, 1. B, GJAR Prešov, martin@zvolensky.eu