VE SPOLUPRÁCI S MMP a RIC PŘEDSTAVUJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Vzdělávání žáků s autismem ve Speciální ZŠ Chrudim Mgr. Jarmila Mazánková.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Individuálně, ale společně a jinak
Dokument KAP MSK - obsah
Dětský domov a Základní škola Liptál
Ing. Kateřina Lichtenberková
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Úřad práce České republiky
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Hlavní město praha a integrace cizinců
Techniky práce s mentálně postiženými
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Dětský klub Malý drak.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
Děti jsou naše budoucnost
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Školní poradenské pracoviště
KONCEPCE VČASNÉ INTERVENCE A POSTUPNÉ INTEGRACE vzdělávání DĚTÍ S PORUCHAMI KOMUNIKACE, SOCIÁLNÍ INTERAKCE A S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
INFORMATIVNÍ SCHŮZKA STŘEDA 22.ČERVNA 2017
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Ing. Stanislava Správková
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Vybrané cíle projektu KIPR
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Strategické řízení a plánování
Seznámení s Elrond z.ú..
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VE SPOLUPRÁCI S MMP a RIC PŘEDSTAVUJE

KONCEPCI VČASNÉ INTERVENCE A POSTUPNÉ INTEGRACE DĚTÍ S PORUCHAMI KOMUNIKACE, SOCIÁLNÍ INTERAKCE A DĚTÍ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA (PK-SI-PAS) V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

CÍLOVÁ SKUPINA: DĚTI S PORUCHOU KOMUNIKACE A SOCIÁLNÍ INTERAKCE VČETNĚ DĚTÍ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA (PK-SI-PAS) RANÉHO A PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU v Pardubicích CHARAKTERISTIKA CÍLOVÉ SKUPINY: 1) DĚTI PROJEVUJÍCÍ SE ČASTÝMI ZÁVAŽNÝMI PORUCHAMI CHOVÁNÍ PLYNOUCÍ Z NEDOSTATEČNÉHO POROZUMĚNÍ ŘEČI (tzv.“zlobivé děti“) NĚCO CHCI, ALE NEVÍM, JAK SI O TO ŘÍCT, TAK SI NAPŘ. LEHNU A VZTEKÁM SE NĚKDO NA MNE STÁLE MLUVÍ A DIVÍ SE PROČ NEODPOVÍDÁM, PROTOŽE NEROZUMÍM, TŘEBA I SVÉMU JMÉNU… (MONOTÓNNÍ ŘEČ BEZ INTONACE, DLOUHÁ SOUVĚTÍ)

2) DĚTI SE ZHORŠENOU ORIENTACÍ V SOCIÁLNÍCH VZTAZÍCH V RÁMCI TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU - děti, které si neumí hrát funkčně s hračkami, nezapojují se do vrstevnických her, pokud se zapojí, tak často nevhodným způsobem (problémy s výzvou ke hře, nedostatečné nebo přemrštěné reakce k druhým dětem, nepochopení herních strategií) CHCI SE KAMARÁDIT, ALE NEVÍM JAK, TAK KAMARÁDA NAPŘ. NAKOPNU 3) DĚTI SE ZHORŠENOU PŘEDSTAVIVOSTÍ - nedostatečná orientace v čase a prostoru (děti neví, co budou dělat a kde to budou dělat) NĚCO MÁM JÍT DĚLAT, ALE NEVÍM CO A JAK DLOUHO TO BUDE TRVAT, TAK ZAČNU NAPŘ. KŘIČET MÁM SI HRÁT, ALE NEVÍM JAK A Z NOVÝCH HRAČEK A HER MÁM STRACH, PROTO SI RÁD HRAJI STÁLE SE STEJNOU OBLÍBENOU HRAČKOU ČI HROU

A) Včasná intervence B) Postupná integrace u dětí od 3 let

a) VČASNÁ INTERVENCE PRO DĚTI DO 3 LET Podmínky nezbytné pro úspěšné zařazení dítěte s PK-SI-PAS do předškolního zařízení: MŠ speciální (INTEGRAČNÍ) či běžné mš 1) depistáž v raném věku dětí s podezřením na PK-SI-PAS screening - dětský lékař, RIC, SPC, PPP apod. 2) včasná diagnostika dítěte – klinický psycholog, psychiatr 3) následná včasná raná péče – RIC raná péče pro děti s PK-SI-PAS se splněním všech specifik práce, které dítě potřebuje (podpora - aktivizace rodiny, nastavení komunikace dítěte, zlepšení orientace dítěte v prostředí rodiny i mimo ní, zvyšování soběstačnosti, tím samostatnosti dítěte v běžných denních aktivitách) 4) spolupráce rodiny, terénních služeb, poradenských služeb (RIC RP, PPP – metodik logopedické péče, SPC) a institucí pro předškolní vzdělávání (shodné nastavení systému komunikace a práce s dítětem, vzájemná informovanost)

B) PROCES POSTUPNÉ INTEGRACE DĚTÍ S PK-SI-PAS OD 3 LET Přechod dětí s těžkou poruchou komunikace a sociální interakce vč. PAS z klasických MŠ do speciální třídy pro děti s PK-SI-PAS v Lentilce (nastavení efektivního komunikačního systému u dítěte s cílem eliminace nežádoucích projevů chování). Přechod dětí do Integračních tříd v rámci Lentilky (ověření nastaveného komunikačního systému v dětském kolektivu s nižším počtem dětí) Návrat dětí do klasické MŠ (přenos komunikačních dovedností dětí do většího kolektivu MŠ s podpůrnými opatřeními dodanými komunikačním terapeutem spolu se supervizemi ve spolupráci s klinickým psychologem v Lentilce).

DŮVOD NASTAVENÍ KONCEPCE – včasné intervence a postupné integrace dětí s PK-SI-PAS SELHÁNÍ VČASNÉ PÉČE U DĚTÍ S PODEZŘENÍM NA PK-SI-PAS V RANÉM VĚKU – NEEXISTUJE SCREENING A DEPISTÁŽ NÁRŮST POČTU DĚTÍ S TĚŽKOU PORUCHOU KOMUNIKACE A SOCIÁLNÍ INTERAKCE VČETNĚ PAS V KLASICKÝCH MŠ I V LENTILCE (s poruchami chování) ČASTÉ PROBLÉMY TĚCHTO DĚTÍ ZAČLENIT SE DO VÍCEČLENNÝCH VRSTEVNICKÝCH SKUPIN (POČTY KOLEM 25 – 28 DĚTÍ) V RÁMCI KLASICKÝCH MŠ PROBLÉMY S INTEGRACÍ DĚTÍ V KLASICKÝCH MŠ I ZA PŘÍTOMOSTI OA (hlídání vers. spec. pedag. práce) SPECIFICKÝ INTENZIVNÍ TERAPEUTICKÝ PROGRAM PRO DĚTI S PORUCHOU KOMUNIKACE A SOCIÁLNÍ INTERAKCE VČETNĚ PAS V LENTILCE S MALÝMI POČTY DĚTÍ VE TŘÍDĚ (VYUŽITÍ STÁVAJÍCÍCH I NOVÝCH METOD PŘI PRÁCI S VÝŠE UVEDENOU SKUPINOU DĚTÍ – ABA terapie, OTA terapie)

Naplňování koncepce VČASNÉ INTERVENCE a POSTUPNÉ INTEGRACE: ambulantní služba v metod. a vzd. centru LENTILKA (PÁTEK: 8 – 14 hod.) terénní služba v rodinném prostředí (RIC) vyhledávání dětí s PK-SI-PAS v běžném typu MŠ – INFORMAČNÍ LETÁK a dále u pediatrů Tvorba metodiky pro práci s dětmi s PK-SI-PAS pro LENTILKU (speciální a integrační třídy) Implementace metodiky do běžných MŠ či speciální MŠ vč. přípravných tříd ZŠ VZDĚLÁVÁNÍ – pedagogů, asistentů pedagoga, osobních asistentů, rodičů Tvorba a distribuce METODICKÝCH MATERIÁLŮ, DIDAKTICKÝCH POMŮCEK – zaměřené na oblast komunikace, sociálních dovedností a rozvoj hry u dítěte raného a předškolního věku OSVĚTOVÉ AKCE A AKTIVITY PREVENTIVNÍ PROGRAMY zaměřené na depistáž a podporu dětí s PK-SI- PAS ve skupině s prevencí patologického chování (prevence šikany) Rozšíření koncepce o partnerské MŠ, které by se specializovaly na integraci cílové skupiny v souvislosti s povinným předškolním vzděláváním.

LENTILKA: Mgr. Gabriela Bělková – ředitelka LENTILKY Mgr LENTILKA: Mgr. Gabriela Bělková – ředitelka LENTILKY Mgr. Gabriela Hůlová – komunikační terapeut a koordinátor koncepce RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM – RANÁ PÉČE: Ing. Mgr. Hana Janiková – ředitelka RIC Aneta Boušková, DiS. – poradce rané péče PhDr. Markéta Ďurechová – psycholog ve zdravotnictví (PsychoCom s.r.o.) Mgr. Dana Marková – metodik logopedické prevence (PPP) Mgr. Markéta Jirásková – krajská koordinátorka pro PAS Mgr. Iva Škaloudová – ředitelka MŠ (logopedická třída) Bc. Alena Stehnová – ředitelka běžné MŠ Korálek MAGISTRÁT MĚSTA PARDUBICE - PARTNER KONCEPCE: Mgr. Ivana Liedermanová – vedoucí OŠKS

TŘÍDA PRO DĚTI S PORUCHOU KOMUNIKACE, SOCIÁLNÍ INTERAKCE A PAS

CHARAKTERISTIKA DÍTĚTE PRO ZAŘAZENÍ DO TŘÍDY PRO PK-SI-PAS porucha orientace (nezvládá změny – prostor, čas) porucha sociální interakce (nesdílí s druhými hru aj.) porucha komunikace (nedostatečně rozumí mluvenému slovu) porucha imitace, představivosti (nenapodobuje) hypersenzitivita, hyposenzitivita v reakci na vnější podněty (dotek, hluk, světlo, chuťové či čichové vjemy, zvýšený či snížený práh bolestivosti) Pro účinnou adaptaci a zapojení dítěte do kolektivu je nutné brát v potaz všechny aspekty se zjištěním hloubky deficitu ve výše jmenovaných oblastech.

1) Třída pro děti s Pk-si-pas Ukázky individuální práce – videa, fotografie nácvik komunikace – výběru, denní režim – VOKS vizualizace individuální strukturované učení TEACCH program prvky z alternativních programů ABA, OTA nácvik imitace a kooperace (dítě dospělí – řízená hra) nácvik sociálních dovedností videonácvik hry – řízená hra nácvik soběstačnosti

2) INTEGRAČNÍ TŘÍDY V LENTILCE Co je důležité pro zapojení dítěte do kolektivu: - aktuálních schopnosti dítěte - základní komunikační schopnosti (i s alternativní komunikací – VOKS) - základy funkční hry a kooperace ve skupině Ukázky skupinové práce – videa, fotografie skupinové nácviky sociálních dovedností skupinové nácviky rozvoje hry a kooperace, videonácvik hry nácviky sebe-obslužných činností nácviky komunikace – komunikace v dyádě, dějová posloupnost, vyprávění s podporou vizualizace apod.

Nastavení a návaznost obou modelů (spec. třída a integr Nastavení a návaznost obou modelů (spec.třída a integr.třídy) v rámci Lentilky příchod dítěte s PK–SI-PAS do Lentilky (např. z klasické MŠ) osobní a rodinná anamnéza, speciálně pedagogická diagnostika vytvoření komplexního individuálního plánu rozvoje dítěte (KIPR) zařazení dítěte do příslušného modelu vzdělávání TŘÍDA PRO DĚTI S PK-SI-PAS pro dítě, které nekomunikuje, nedostatečně rozumí, má problémy s orientací v prostředí a v čase, neumí si hrát, neimituje, má časté stereotypie, často se projevuje autoagresí či heteroagresí „INTEGRACE“ V RÁMCI TŘÍD pro dítě, které má již nějaký komunikační základ - např. zvládá výběr, ano, ne, orientuje se v činnostech – denní režim, dobře reaguje na změny, zvládá imitaci a prvky funkční hry, je schopné reciproční hry apod. příprava k integraci bez uvozovek - zařazení do běžné MŠ - zařazení do ZŠ

Úspěšnost obou modelů je závislá na aktuálních schopnostech (funkční komunikace a soc. interakce) a správném zařazení dítěte do výukového systému na odborné kvalifikaci personálu a zvýšeného povědomí pečujících osob ohledně práce s dětmi s PK – SI- PAS na provozních a technických aspektech – zázemí (rozložení a počet ostatních dětí ve třídě, dostatek dalšího kvalifikovaného personálu – OA, zajištění dostatečných prostor – výukové třídy na individuální a skupinovou práci, dostatek speciálních didaktických pomůcek) (např. AAK - VOKS, autiboxy, strukturované úkoly, využití tabletu – did. aplikace elektronické komunikátory, využití multimédií – videa – analýzy sociálního chování a dovedností, videoscénářů v rámci nácviku hry a kooperace ve skupině)

ZDRAVÍ VÁS DĚTI z INTEGRAČNí TŘÍDY ČERVENÉ LENTILKY DĚKUJEME ZA POZORNOST