PROKARYOTICKÉ ORGANIZMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prokaryotní organismy
Advertisements

RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
Bakteriologie Určování bakterií.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Jednobuněčné organismy 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biologie 1.E
Bakteriální onemocnění člověka
Bakteriální nemoci člověka
Bakterie.
BAKTERIE Evelina Wajtrová.
Výživa buňky.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
BAKTERIE.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
MIKROBIOLOGIE Virologie Bakteriologie Bakteriologie Parazitologi e Parazitologi eMykologie.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Barbora Sedláčková, Oktáva 15/16. KVAŠENÍ = FERMENTACE Pivovarské kvasinky Katabolický proces opačný k fotosyntéze Probíhá za nepřítomnosti vzduchu ->
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_25_Jednobuněčné organizmy - bakterie - učební text
TUKY.
Čierne ovce Európskej únie
Základné prejavy života organizmov
Jednobunkové organizmy
BAKTÉRIE.
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Chráň prírodu! Eva Maronová.
Ekologické problémy sveta
Opakovanie.
Libuša Luczová a Petra Števulová Septima 2008
Vlastnosti plynov Mgr. Viera Levočová.
HUSTOTA PLYNOV 6.ročník.
Živočíchy Zuzana Fusiková.
HUBY JEDLÉ a NEJEDLÉ.
Kočtúchová, Šubová, Dzuriaková, Vyšňan, Račková
13 otázok o rope Chémia 9. ročník.
Usadené horniny.
Baktérie Biológia 1. ročník.
BIELKOVINY.
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROKARYOTICKÉ ORGANIZMY BAKTÉRIE

BAKTÉRIE

Baktérie Obývajú všetky typy životného prostredia, žijú vo vode, v pôde, vo vzduchu, na povrchu tiel i vo vnútri tiel živých organizmov. Vedný odbor, ktorý študuje ich stavbu sa nazýva bakteriológia. Jej významnými priekopníkmi sú: L. Pasteur R. Koch

ŠTRUKTÚRA BAKTÉRIÍ Sú veľmi malé, voľným okom neviditeľné. Môžeme ich pozorovať len mikroskopom, preto ich nazývame mikroorganizmy. Majú rozličné tvary: špirálovité Guľovité - KOKY Tyčinkovité

Rôzne tvary baktérii

sustainabledesignupdate.com/?p=409

Tvar baktérií guľovitý: koky, diplokoky, streptokoky, stafylokoky - tyčinkovitý: bacily - prehnutý: vibria - špirálovitý: spirily a spirochéty

Stavba baktérie Viď prokaryotická bunka Na povrchu majú peptidoglykánovú bunkovú stenu Majú nepravé jadro NUKLEOID Niektoré produkujú sliz, alebo majú puzdro

ROZMNOŽOVANIE

(1) Priečnym delením

Priečne delenie

(2) spórami V nepriaznivých podmienkach vytvárajú spóry, následkom nerovnomerného rozdelenia bunky. Menšia časť zaniká a z väčšej sa vytvára spóra, ktorá prečkáva nepriaznivé podmienky.

(3) Pučaním (4) Rozpadom

Klasifikácia baktérií Podľa: 1. výživy: a/ autotrofné - fotosyntetizujúce baktérie (sinice) b/ heterotrofné – saprofyty, symbionty, parazity 2. vzťahu ku kyslíku: a/ aeróbne (+ O2) b/ anaeróbne (– O2) c/ fakultatívne anaeróbne (+ - O2) 3. spôsobu získavania energie: a/ fototrofné – prijímajú svetelnú energiu b/ chemotrofné – prijímajú chemickú energiu

V závislosti od substrátu, z ktorého prijímajú živiny rozlišujeme: Baktérie pôdne a hnilobné parazitické mliečne a kvasné   

Pôdne a hnilobné baktérie Rozkladajú organickú hmotu odumretých zvyškov organizmov - návrat minerálnych látok do pôdy. Činnosťou pôdnych baktérii sa v komposte uvoľňuje energia vo forme tepla, vzniká bioplyn. Bioplyn je zmes metánu, oxidu uhličitého a ďalších plynov. filmarum.bf.jcu.cz/nahnizde/kompost.php www.brokerimmobilien.cz/index.php?goto=sW2BFS...

Choroboplodné baktérie Potravinové nákazy – pôvodcami sú patogénne baktérie v potravinách. Najčastejšie sú: Salmonelóza Listerióza Botulizmus Listéria

Parazitické baktérie Antrax Získavajú živiny zo živých organizmov, spôsobujú nákazlivé ochorenia. bacillus_anthracis

Patogénne baktérie

Iné nebezpečné ochorenia Tetanus Tuberkulóza

Mliečne a kvasné baktérie Získavajú živiny rozkladom organických látok, niektoré využívame v potravinárstve ( výroba syrov, jogurtov, octu, chleba a pod.). Mliečna baktéria Bifidobacterium

Hľuzkové baktérie Spolunažívajú na koreňoch bôbovitých rastlín(fazuľa, hrach, šošovica) Baktérie viažu vzdušný dusík, obohacujú pôdu dusíkom(zelené hnojenie)

Kvasinky využívajú sa pri kvasných biotechnológiách v potravinárstve, poľnohospodárstve a krmovinárstve; Kvasinka pivná  - využíva sa na: -  skvasovanie sladu pri výrobe piva; -  na výrobu pekárenských kvasníc – lisované kvasinky s hladkou múkou; Kvasinka vínna -  nachádza sa voľne v prírode na bobuliach hrozna. Pekárenské kvasnice - droždie

VÝZNAM mineralizácia organického materiálu- huminifácia pôdy, obeh látok samočistenie vôd / pri ekologických haváriách/ potravinársky priemysel / mliečne baktérie- syry, jogurty, lieh/ farmaceutický priemysel /výroba aminokyselín, bielkovín, liečiv /antibiotiká, vitamíny/ pôvodcovia ochorení