Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Detergenty Ch_073_Detergenty a pesticidy_Detergenty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Průmyslová hnojiva Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Energetická hodnota potravin (EH)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor: Mgr. Helena Nováková
Název školy: Základní škola T. G
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Stejskalová Hana
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Česká republika jako součást Evropy
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
SOLI.
Mineralogický systém II. Halogenidy
Magnetické vlastnosti látek
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Autor: Mgr. Helena Nováková
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Autor: Mgr. Helena Uhříková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. Marie Boučková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ch_010_Chlorid sodný Ch_010_Soli_Chlorid sodný Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení, rozšiřování, srovnávání a procvičování učiva o solích. Materiál vysvětluje a rozvíjí stručným způsobem chemické vlastnosti, bezpečnost práce, účinky, první pomoc, výrobu a využití chloridu sodného. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici:ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2.

SOLI CHLORID SODNÝ NaCl 1

CHLORID SODNÝ JE ZNÁMÝ V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ JAKO KUCHYŇSKÁ SŮL. NEJČASTĚJI SE NAZÝVÁ JEN KRÁTCE SŮL. JE TO CHEMICKÁ SLOUČENINA. PATŘÍ MEZI BEZKYSLÍKATÉ SOLI. 2

CHLORID SODNÝ Je TO VELMI DŮLEŽITÁ SLOUČENINA. VELMI POTŘEBNÁ PRO ŽIVOTNÍ FUNKCE VĚTŠINY ORGANISMŮ. PŘI NAHŘÁTÍ PLAMENEM SE DÁ ROZTAVIT A UVOLŇUJE SE CHLOR. 3

CHLORID SODNÝ KRYSTALICKÝ JE BEZBARVÝ NEBO BÍLÝ, PRŮHLEDNÝ, SKELNĚ LESKLÝ A KRYCHLOVOU ODLUČNOST. V PŘÍRODĚ SE VYSKYTUJE V PODOBĚ NEROSTU HALITU, ZNÁMÉHO POD OZNAČENÍM SŮL KUCHYŇSKÁ. JE VELMI DOBŘE ROZPUSTNÝ VE VODĚ. 4

CHLORID SODNÝ VĚTŠINA CHLORIDU SODNÉHO NA ZEMI JE OBSAŽENA V MOŘSKÉ VODĚ. PRŮMĚRNÁ SLANOST MOŘSKÉ VODY JE 3,5 %, Z ČEHOŽ NA CHLORID SODNÝ PŘIPADÁ 2,7 %. TÉMĚŘ 80 % SOLÍ OBSAŽENÝCH V MOŘSKÉ VODĚ TVOŘÍ CHLORID SODNÝ. NEJSLANĚJŠÍ MOŘSKOU VODU MÁ MRTVÉ MOŘE, OBSAHUJE AŽ 35 % SOLÍ. 5

CHLORID SODNÝ PEVNÝ A KRYSTALICKÝ SE NALÉZÁ V OBLASTECH, KDE V GEOLOGICKÉ MINULOSTI ZEMĚ DOŠLO K VYSUŠENÍ ČÁSTI MOŘE NEBO OCEÁNU. TATO VYRSTVA PAK BYLY PŘEKRYTA JINÝMI GEOLOGICKÝMI VRSTVAMI. VELKÉ MNOŽSTVÍ SE TĚŽÍ V POLSKU, NĚMECKU, RAKOUSKU, NA UKRAJINĚ, V RUSKU, USA A TAKÉ NA SLOVENSKU. 6

CHLORID SODNÝ JE TO DŮLEŽITÁ SUROVINA PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL. POUŽÍVÁ SE NA BĚŽNOU ÚPRAVU POKRMŮ A NA KONZERVACI NASOLENÍM MASA. V CHEMICKÉM PRŮMYSLU JE SUROVINOU PRO VÝROBU SODÍKU, JEDLÉ SODY, CHLÓRU, KYSELINY CHLOROVODÍKOVÉ A MNOHA DALŠÍCH SLOUČENIN. VYUŽÍVÁ SE TAKÉ VE SKLÁŘSTVÍ, PAPÍRENSKÉM PRŮMYSLU, PŘI VÝROBĚ BAREV, PŘI VÝROBĚ KOVŮ A VÝROBĚ PRACÍCH PROSTŘEDKŮ. 7

CHLORID SODNÝ NORMÁLNĚ PRODÁVANÁ SŮL V POTRAVINÁŘSKÝCH OBCHODECH JE ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ JODIZOVANÁ. JE DO NÍ PŘIDÁNO MALÉ MNOŽSTVÍ JÓDU VE FORMĚ JODIDU DRASELNÉHO NEBO JODIČNANU DRASELNÉHO. JÓD OVLIVŃUJE ČINNOST ŠTÍTNÉ ŽLÁZY A JEHO NEDOSTATEK ZPŮSOBUJE VLEKLÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY. 8

CHLORID SODNÝ MÁ ZÁSADNÍ VÝZNAM PŘI ZIMNÍ ÚDRŽBĚ KOMUNIKACÍ. PRAKTICKY VE VŠECH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE JE PŘEVAŽUJÍCÍM POSYPOVÝM MATERIÁLEM. PRO BĚŽNÉ POTŘEBY ZIMNÍHO OŠETŘOVÁNÍ KOMUNIKACÍ ÚČINKUJE KUCHYŃSKÁ SŮL DO TEPLOTY – 5 °C, MAXIMÁLNĚ DO – 7 °C. 9

CHLORID SODNÝ JE: KYSLÍKATÁ KYSELINA BEZKYSLÍKATÁ SŮL SILNÁ ZÁSADA

CHLORID SODNÝ SE TRADIČNĚ NAZÝVÁ: PÁLENÁ SŮL HAŠENÁ SŮL KUCHYŇSKÁ SŮL

CHLORID SODNÝ SE UPRAVUJE PRO POTRAVINÁŘSKÉ ÚČELY: JÓDEM CHLÓREM VODÍKEM

CHLORID SODNÝ SE POUŽÍVÁ PŘI VÝROBĚ: BAREV MALTY ZELENINY

Použité zdroje: Soubor:Laboratorium.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 27.3.2007 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Laboratorium.jpg Soubor:Chlorid sodný.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 11.10.2007 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlorid_sodn%C3%BD.JPG Soubor:Chlorid sodný.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 24.6.2007 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlorid_sodn%C3%BD.PNG Soubor:Halite crystal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 26.12.2005 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Halite_crystal.jpg Soubor:Salt Crystals.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 4.8.2008 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Salt_Crystals.JPG Soubor:NaCl-zoutkristallen op Schott Duran 100 ml.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 24.11.2005 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NaCl-zoutkristallen_op_Schott_Duran_100_ml.JPG File:Salt-cristalls.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 16.7.2005 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salt-cristalls.jpg?uselang=cs File:Speisesalz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 26.11.2009 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Speisesalz.jpg?uselang=cs File:Wintershall Monte Kali 04.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 5.5.2008 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wintershall_Monte_Kali_04.jpg?uselang=cs