Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Sledování nežádoucích událostí v ČR
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Technické řešení PostSignum QCA
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Interaktivní personální portál
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Pracovní skupina Registry ve zdravotnictví a elektronická identita Ing. Jiří BOREJ hlavní architekt elektronického zdravotnictví koordinátor NSeZ NSeZ.
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
PŘESHRANIČNÍ VÝMĚNA ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE PROJEKT NIX-ZD
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Pacientský souhrn Funkce národního konektoru Sestavení Patient Summary.
Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ
INTEGRACE řešení základních registrů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
Důraz na referenční resortní datové zdroje
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth
PŘESHRANIČNÍ VÝMĚNA ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE PROJEKT NIX-ZD
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Služby CMS 2.0 z pohledu veřejné správy
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Spolupráce s okolními systémy
Petr Kuchař ředitel odboru Hlavního architekta eGovernmentu MV ČR
Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth
Připravované změny v oblasti elektronického zdravotnictví, věcný záměr zákona o elektronickém zdravotnictví, zahájení činnosti Národního centra elektronického.
Národní centrum elektronického zdravotnictví plány versus realita v roce 2019 Martin Zeman ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví MZ ČR.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Plány a postup digitalizace zdravotní péče v ČR z pohledu Ministerstva zdravotnictví Martin Zeman ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví.
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth

Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ projektové konsorcium: Kraj Vysočina Ministerstvo zdravotnictví České republiky Nemocnice Jihlava Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina Cílem projektu je zřízení Národního kontaktního místa pro eHealth (eHNCP) pro Českou republiku a zapojení České republiky do celoevropského mechanismu výměny zdravotnické dokumentace pro službu pacientský souhrn (Patient Summary). Celkové náklady projektu - 477 474 EUR, podpora z fondu CEF – 358 107 EUR Trvání projektu – 1.1.2017 – 31.12.2020

Evropská komise – DG SANTE CEF eHealth DSI – nástroje a služby využívající IT pro zlepšení přeshraničních služeb eHealth, a to - pacientský souhrn - elektronickou preskripci EC - DG SANTE je vlastník a poskytovatel eHDSI Poskytuje tzv. centrální služby infrastruktury eHealth: - monitorovací služby - služby pro testování a audit - terminologické služby - konfigurace - služby pro koordinaci a spolupráci DG SANTE a čl. států (organizační zajištění, komunikační platforma, atd.) ...a další....

eHDSI

Účel NCPeH

Aktuální stav projektu Legislativně NCP součástí zákona o zdravotních službách, možnost komunikace s ISZR, agenda, AIS Pověření a smlouva mezi krajem a MZdr DPIA - dokončena a akceptována (ze strany DPO MZdr) Organizačně V řešitelském týmu aktuálně 25 lidí Dokončen audit ze strany EC a členských států Zahájen projekt přeshraničního e-receptu (z i do ČR) Technicky Funkční prostředí NCP - https://ncp.nixzd.cz/ – testovací i provozní, internetové i TESTA-ng Vytvořeno základní portfolio testovacích dat (testovacích lékařů, pacientů ve formě HL7 CDA, včetně záznamů v ROB, ISEO, NRZP, NIA, Portál občana, NISy ...) Funkční národní konektor s realizovanou integrací do prostředí eMEDOCS/ISAC, ZDRAVEL – načítání HL7 CDA Dokončeny všechny testy požadované ze strany EC (testováno s 5ti státy) Zrealizováno zapojení NCP do CMS 2.0 a TESTA-ng Návrh metodiky provozu a technického rozhraní NIS a výměnných sítí pro zprostředkování PS v podmínkách ČR (vazba na projekty IROP) - https://www.nixzd.cz/standard

Aktuální stav projektu Na čem aktuálně pracujeme? Legislativně Očekávání novely zákona 372/2011 Sb. Zákon o zdravotních službách Úprava vyhlášky o vedení ZD - zavedení pojmu PS, povinné náležitosti, kódování Organizačně Dokončení průzkumu stavu eHealth rozhraní v ČR, návrh katalogu eHealth služeb Technicky Metodika konverze PS v DAST 4.0 do PS v HL7 CDA (ICZ) Služba eGSB pro Portál občana (výpis PS) Vazba na ztotožnění kmene pacientů

Aktuální stav projektu Integrované systémy - dokončeno NIA (MVČR/SZR) + eOP IDP – ověření identity uživatele- lékaře – autentizace NRZP (UZIS) – autorizace lékaře ROB (MVČR/SZR)– získání demografie pacienta na základě čísla dokladu (AIFO) ISEO (MVČR) – kompozitní služby – získání zbytku demografie pacienta (RČ) ISAC/eMeDOCs (ICZ) – zdroj PS v HL7 – vnitřní funkce převodu DASTA -> HL7 MVC, MTC, SMP – centrální služby EC – překlady, mapování, konfigurace Integrované systémy – v přípravě IS ZDRAVEL – vstup i výstup PS IS ZZS – získání PS Portál občana - eGSB (MVČR) – získání výpisu poskytovatelů s dostupným PS a získání PS Transmise (Stapro) – zdroj PS Jednotlivé NIS – v jednání UNIS (Motol), Enterprise FONS (Stapro) Centrální úložiště elektronických receptů - SUKL

Audit NCPeH Striktní řízení IS dle ITIL, ISO-27001 a provozních podmínek EC Elektronická identita zdravotních pracovníků – NIA, IDP eOP, LOA 3 Neexistence katalogu služeb eHealth Problematický překlad DASTA na HL7 Nestandardní nomenklatura – nutné mapování Nedostatečně strukturovaná, kódovaná a obsahově slabá forma vedení ZD v el. formě – alergie, chirurgické úkony, implantáty, (ne)aktivní diagnóza,... Nedokončená legislativa - zákon o eHealth, národní standardizační rámec

Rozhraní Národního konektoru https://www.nixzd.cz/standard Ověření existence PS (getPsExists.xml) Stažení PS dokumentu (getPs.cda) Možnost doplnění o IHE profily Možnost otestování výstupů v HL7 a funkčnosti IHE profilů

Boot Camp 2018

Cíle boot campu Praktické otestování interoperability informačních systémů poskytujících PS prostřednictvím NCPeH Zapojení testovacích identit do IS Validace komunikovaného datového obsahu (PS) Zkušební úlohy: předání PS (NCP-A), získání PS (NCP-B), odeslání PS do Portálu občana.

Předběžný program Domácí příprava prerekvizit (implementace API, certifikáty, konektitivita, příprava virtuálních strojů) – T-14 dnů Vysvětlení architektury řešení a infrastruktury pro testování - T+2 hodiny Konfigurace sítí – 2 hodiny Testování – 4 hodiny Vyhodnocení – 1 hodiny

Ostatní Kde: Krajský úřad Kraje Vysočina, Jihlava Kdy: 31.10.2018 Zajistíme: pozvánky, popis prerekvizit, místo, sítě, dostupnost CMS 2 (jen testovací instance), komunikační prostředí (Slack, Webex), validaci a vyhodnocování (tým NIXZD + EU partneři), ... Občerstvení Zvažujeme: zapojení zástupců IHE, návaznost na eHealth Hackathon (26.10.2018 PLF)

www.nixzd.cz Děkujeme za pozornost!!