Organizace souborů v Linuxu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Obecně o operačních systémech
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Operační systém UNIX Soubory a adresářová struktura Roman Danel
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B15 Příkazový řádek: uživatelské účty AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výpočetní technika a algoritmizace I
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-09.
Základy uživatelských a skupinových účtů
Tiskové služby v sítích Microsoft
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Operační systém GNU Linux
Základy operačních systémů
Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Operační systémy - úvod
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
UNIX 6. Soubory a adresáře
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Operační systém GNU Linux
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
INFORMATIKA – složky a soubory
Linux-příkazový řádek
Instalace programů do Linuxu
Správa disků
Základní příkazy OS UNIX (1)
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Organizace souborů v Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz 21.11.2018

Struktura složek v Linuxu Stejně jako při instalaci Windows se i v Linuxu vytváří určitá struktura složek Složek je samozřejmě více, ale tyto jsou základní, rozlišují se 3 důležité systémy složek: root – kořenový systém složek home – složky pro jednotlivé uživatele usr – složky určené pro neměnící se soubory var - složky určené pro měnící se soubory root usr / var mnt home bin proc usr boot lib dev etc var uživ2 uživ1 lib bin man tmp lib log run spool tmp home

Kořenový systém složek / Vychází z hlavní složky, označované jako root, kořen, značka /. Obsahuje soubory nutné pro zavedení systému a jeho uvedení do stavu, ve kterém mohou být připojeny ostatní složky. Postačuje pro práci v jednouživatelském režimu. /bin – binární příkazy, které mohou použít i normální uživatelé. /sbin - stejně jako /bin, příkazy ale jsou určeny pro rooa. Normálních uživatelé jej nevidí. /etc - konfigurační soubory /root - domovský adresář roota, nepřístupný ostatním uživatelům. /lib - sdílené knihovny pro programy v kořenovém souborovém systému, ukládá sem balíčkovací systém. /lib/modules - zaveditelné moduly jádra systému /dev - soubory zařízení, každý soubor představuje nějaký hardware /tmp - dočasné soubory. /boot - soubory, jež používá zavaděč operačního systému(zavaděčem je /gmb) /mnt - přípojné místo pro dočasná připojení dalších systémů souborů správcem systému. /proc, /usr, /var, /home - Přípojná místa pro další systémy složek

Systém složek /usr Souborový systém /usr obsahuje všechny příkazy, knihovny, manuálové stránky a jiné soubory, jejichž obsah se nemění a které uživatel potřebuje při běžném provozu. Žádný ze souborů na tomto svazku by neměl být specifický pro daný počítač. Rovněž by se nemělpři normálním provozu měnit. Tyto podmínky zaručují, že soubory uložené v souborovém systému /usr bude možné efektivně sdílet v síti. /usr/X11R6 - Všechny soubory systému X Window. /usr/bin - Téměř všechny uživatelské příkazy. Některé další příkazy jsou uloženy v adresáři /bin nebo /usr/local/bin. /usr/sbin - Obsahuje ty příkazy pro správu systému, které nejsou potřeba přímo v kořenovém souborovém systému (například převážná většina serverových programů). /usr/share/man, /usr/share/info, /usr/share/doc Manuálové stránky, informační dokumenty GNU, případně různé jiné soubory s dokumentací. /usr/lib - Datové soubory pro programy a subsystémy, které se nemění. Jsou zde rovněž uloženy některé globální konfigurační soubory. /usr/local - Místo pro lokálně instalovaný software a další soubory. Tento adresář slouží čistě správci systému.

Systém složek /var Obsahuje soubory, které se v čase mění. Sdílené adresáře pro elektronickou poštu, systém news, tiskárny, logovací soubory, dočasné soubory. /var/games - Jakákoliv proměnná data her instalovaných v adresáři /usr – pro případ, že by byl svazek /usr připojen jen pro čtení. /var/lib - Soubory, které se při normálním provozu systému mění. /var/log - Adresář obsahuje logovací soubory různých programů, zejména programu login (do souboru /var/log/wtmp se zaznamenávají všechna přihlášení a odhlášení uživatelů systému) a syslog (do souboru /var/log/messages ukládá všechna hlášení jádra systému a systémových programů). Velikost souborů v adresáři /var/log dost často nekontrolovaně roste, proto se musí v pravidelných intervalech mazat. /var/mail - pro umístění poštovních schránek. Schránky mohou být také umístěny ve /var/spool/mail. /var/run - Adresář, do něhož se ukládají soubory obsahující informace o systému, jež platí až do jeho dalšího zavedení. Tak například soubor /var/run/utmp obsahuje informace o momentálně přihlášených uživatelích systému. /var/spool - Adresáře pro elektronickou poštu, systém news, tiskové fronty /var/tmp - Do adresáře /var/tmp se ukládají velké dočasné soubory a dočasné soubory, které budou existovat déle než ty, které se ukládají do adresáře /tmp. (Avšak správce systému by měl dbát na to, aby stejně jako v adresáři /tmp, ani v adresáři /var/tmp nebyly uloženy velmi staré dočasné soubory.)

Systém složek /home obsahuje domovské adresáře uživatelů, tedy všechna reálná data. Vyčlenění uživatelských domovských adresářů do vlastní adresářové stromové struktury nebo samostatného souborového systému ulehčuje zálohování. Ostatní části adresářového stromu totiž nevyžadují zálohování vůbec, nebo jenom zřídka. /home je rozděleno na menší části nižší úrovně rozlišené jménem uživatele, například /home/jarda, /home/petr, …

Druhy souborů V DOSu a následně ve Windows se používají přípony souborů, kterými se soubory dělí na druhy, například: exe, bat, bin – spustitelné soubory txt, doc – textové soubory Linux přípony souborů nepotřebuje, používají se zde spíše pro přehlednost a snazší orientaci obsluhy. Spustitelný soubor se pozná podle práva x Pokud chcete zjistit o jaký druh souboru se v Linuxu jedná je k dispozici příkaz file jméno Příkaz vypíše o jaký soubor se jedná

Zástupné znaky Při práci se soubory je možné použít zástupné znaky. Označit tak několik souborů najednou. * libovolná posloupnost znaků ? Jeden znak

Vlastník typu uživatel Typy souborů výpis adresáře ls_[-l] [-a] [-F] [cesta] -l podrobnosti o souboru -a vypíše také skryté soubory -F ptát se na konkrétní soubor pokud použijete příkaz ls_-l vypíší se podrobnosti o souboru Jméno souboru Počet odkazů na soubor Vlastník typu skupina Poslední modifikace Uživatelská práva Vlastník typu uživatel Velikost souboru Typ souboru

Typy souborů Každý soubor má svého vlastníka (uživatelská práva) Důležité je první písmeno výpisu – popisuje typ souboru: - obyčejný soubor d adresář b blokové zařízení (např. pevný disk) c znakové zařízení (iluze souboru) p pojmenovaná roura (nemá obsah - prázdný soubor, slouží k výměně informací) l symbolický obsah (link, ukazuje na jiný soubor, ve Windows se používá termín zástupce)

Práce se soubory a složkami 1 výpis adresáře ls_[-l] [-a] [-F] [cesta] -l podrobnosti o souboru -a vypíše také skryté soubory -F ptát se na konkrétní soubor Výpis stromové struktury pstree změna adresáře cd_cílový adresář cd?_.. o adresář výš Cd_/ do rootu poloha ve struktuře adresářů pwd Poloha je také vidět v promtu, ~ znamená domovský adresář vytvoření adresáře mkdir_jméno Pokud chcete vytvořit adresář jinde než v aktuálním adresáři, musíte do jména souboru zadat i cestu

Práce se soubory a složkami 2 kopírování souborů a adresářů cp_[-R]_co_ kam [-R] kopírování adresářů přesun souborů a adresářů mv_co_kam přejmenování mv ale místo co kam staré jméno nové jméno odstranění adresáře a souboru rm_[-R]_jméno -R maže také neprázdný adresář hledání souboru locate_soubor Prohledává se obraz disku, pokud je soubor nový, nemusí být v obrazu obsažen. Je možné příkazem locate_–U obraz disku obnovit find startovací adresář [parametry] hledaný soubor Prohledává disk ve stanoveném adresáři

cvičení Vytvořte nového uživatele – s vašimi údaji Přihlaste se jako tento uživatel ve své domovské složce vytvoříte adresář streda zkopírujete soubor /etc/passwd do adresáře streda Soubor /etc/passwd přejmenujte na uživatelé po kontrole vše smažete

Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání LXI1 – Linux instalace (Příručka ke školení Gopas) LXI2 – Linux administrace systému (Příručka ke školení Gopas) 21.11.2018