Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Základy databázových systémů
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-11.
Obor informační technologie
Návrh počítačové sítě malé firmy
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Protokol TCP/IP a OSI model
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Serverové systémy Windows
Internet.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Kontrola otevřených portů
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-15.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Základy uživatelských a skupinových účtů
Microsoft Office Project 2007 Představení aplikace.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základy informatiky část 6
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Internet.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Licencování Exchange Server 2007 Petr Bobek, Information Worker Microsoft 16. února 2007.
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
OS Novell (NetWare) Pracovní skupina Filip Bartoš David Papež Martin Pavelka.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Tato prezentace byla vytvořena
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
Instalace programů do Linuxu
Efektivita provozu systému LCS Helios IQ s podporou vzdálených uživatelů díky technologii Citrix Dobrý den, jmenuji se František Libert, jsem z Mostecké.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Transkript prezentace:

Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz 11.11.2018

Postavení počítače v síti Nabízí své služby ostatním – sluha – server Místo pro ukládání dat Zprostředkování přístupu k internetu Nabídnutí tisků …. Využívá služeb cizího PC – běžná síťová stanice (klient)

Základní typy sítí Peer to peer (rovný s rovným) Klient – server Každý počítač v síti může být serverem a zároveň síťovou stanicí Každý počítač nabízí své služby ostatním, ale zároveň využívá služeb ostatních Klient – server V síti existuje jeden server a ostatní využívají jeho služeb

Základní charakteristiky Server – počítač na němž je nahrán síťový operační systém => jde o koncepci klient - server Síťový operační systém – soustřeďuje konfiguraci sítě do jednoho bodu: Vyšší zabezpečení Konfigurace soustředěna na jednom místě Složitější a dražší než peer to peer

Síťové operační systémy Windows Server je dominantním Novell Net Ware – dříve standard, dnes vytlačen Windows Serverem Linux –rozšířený, používaný (Novell přesunuje své snahy k Linuxu)

Servery Microsoft Windows Datacenter Edition Enterprise Edition Web Edition Standard Edition Rodina Windows Server 2008 Windows NT Windows 2000 Rodina Windows Server 2003

Řada Windows 2008 Web Edition max 4 CPU, max 4 GB RAM Standard Edition specializovaná verze k provozu WWW, nelze použít jako DC, nelze nainstalovat SQL nelze použít jako Terminal Server, nemá firewall… Standard Edition max 4CPU, max 4 GB RAM (max 32 GB pro x64), základní verze Enterprise Edition max.8 CPU, max. 2TB RAM vyšší verze , vytváření clusterů Datacenter Edition max. 64 CPU, max. 2 TB RAM dostupný pouze s HW, nemá ICS, firewall,Windows Media Core Edition Bez grafiky, vyšší spolehlivost, nižší nároky na HW Omezeny funkce, horší ovládání – pouze z příkazové řádky

SERVER CORE Verze s minimalizovaným GUI, která nabízí pouze základní serverové funkce Bezpečnější řešení Umoţňuje provozovat některé W2008 role: Např. AD, AD LDS, DHCP, DNS, File, Print, WMS, IIS, Virtualization Neumoţňuje: Shell, CLR, GUI, aplikace jako IE, Windows Mail, Windows Media Player, atd. Výhody: Méně systémových aktualizací! Server Core sniţuje celkový počet oprav o ~60% Nasazení služeb, ne serverů! Na serveru neběží procesy, které nejsou nezbytně díky tomu nabízí Server Core bezpečnější a výkonnější řešení Počet souborů Velikost souborů

Small Bussines Server (SBS) Serverový systém: Základem je Windows Server 2008 Doplněný o další servery a prodávaný v jednom balíku Omezen počet možných připojení (je možné pracovat ze 75 stanic)

W2008 – serverové role Server nabízí tyto role (služby): Souborový server - ukládání souborů (+ řízení přístupových práv) Tiskový server – tisk na sdílené tiskárny Řadič domény – úložiště pro databázi objektů sítě Terminálový server – řízení vzdálených přístupů k síti Aplikační server – pro spouštění aplikací Poštovní server - příjem, odesílání a rozdělování pošty Vzdálený přístup/Server VPN – bezpečný „tunel“ mezi dvěma body Server DNS – převody IP a jmených adres Server DHCP – automatické přidělování IP adres

Serverové systémy Microsoftu Windows Server je základem pro další serverové systémy Microsoftu (slovo server vyjadřuje: Hardware – počítač se serverovým operačním systémem Software – různé funkce nabízené klientům v síti) Přehled serverových systémů MS

Nejznámější serverové systémy Microsoftu Windows 2008 Server Správa účtů, souborový server, tiskový server atd… El.pošta Exchange Server 2007 WWW Sharepoint Portal Server Commerce Server Content Management Server Firewall ISA Server 2006 Správa sítě Microsoft Operation Manager Systém Management Server Databáze SQL Server 2007

Licencování Licence CAL Licence CAL Serverová licence Pro přístup k serverům používá Microsoft dva modely (licence CAL - Client Access License): režim Per User a Per Device režim Per Server (existují i další speciální varianty)

Per User a Per Device Device CAL User CAL Licence určená pro všechna zařízení (užívaná libovolnými uživateli), která přistupují k Windows Serveru. Licence určená pro všechny neanonymní uživatele (užívající libovolný počet zařízení), kteří přistupují k Windows Serveru. Počet požadovaných licencí Windows CAL odpovídá počtu uživatelů nebo zařízení přistupujících k Windows Serveru (bez ohledu na počet instancí Windows Serveru). Licence User CAL a licence Device CAL jsou vázány na uživatele či zařízení. Licencovanému počtu uživatelů či zařízení umožňují přístup k libovolnému počtu instancí Windows Serveru.

Per Server Počet požadovaných licencí Windows CAL odpovídá počtu uživatelů nebo zařízení souběžně přistupujících k dané instanci Windows Serveru. Takto spravované licence Windows CAL jsou vázány k zvolené instanci Windows Serveru. Licenční režim vhodný pro organizace, jejichž souběžný počet uživatelů či zařízení přistupujících k instanci daného Windows Serveru je nižší než celkový počet uživatelů nebo zařízení, kteří v rámci organizace existují.

Příklad 1 Při licenci per user (device), může každý uživatel na každý server (licence vztažená na uživatele)

Příklad 2 2 Při licenci per server je na serveru definovaný momentální počet uživatelů 2

Cvičení 1 Máte firmu s 15 uživateli v síti Windows Server Jakou licenci zakoupíte, kolik bude stát?

Cvičení 2 Máte školu se 350 žáky v síti Windows Server Ve škole jsou 3 učebny s 16 počítači Jakou licenci zakoupíte, kolik bude stát?

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Jaroslav Horák: Počítačové sítě pro začínající správce www.microsoft.cz 11.11.2018