Karibská (kubánská) krize!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politická situace na Kubě od roku 1959
Advertisements

Vstup USA do války.
Člověk a společnost Dějepis 20. století Studená válka VY_32_INOVACE_09 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Svět Západu a vznik NATO
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
KARIBSKÁ KRIZE Autor: Jan Šrámek.
STUDENÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:9. ročník – Člověk a společnost – Dějepis – Studená válka autor VM:Ing. Slánská.
Korejská válka.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Ekologické důsledky války
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Berlínská krize
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
John Fitzgerald Kennedy ( )
Kubánská raketová krize (Karibská krize)
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Studená válka.
Studená válka – 2. fáze uč
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Karibská krize.
Rozdělená Evropa.
Leonid Iljič Brežněv.
Sociální práce v historickém kontextu 60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí Jan Dočkal.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Studenoválečnický konsenzus. 1. „studenoválečnický konsenzus“ 2. Dlouhý telegram ( ) 3. Trumanova doktrína 4. Evropský program obnovy – OEEC.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Vojenství v období studené války ( )
ŠKOLA:. Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:. Mgr
Svět ve 2. pol. 20. stol..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
USA Válkou posíleny Evropa vůči USA – dluhy
Karibská (kubánská) raketová krize
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Studená válka.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Digitální učební materiál:
VY_32_INOVACE_D9.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: červen 2012
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
DĚJEPIS II. Světová válka
Kubánská revoluce a americká invaze v zátoce Sviní na Kubě
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Vojenství v období studené války ( )
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Jaderné zbrojení a kubánská krize
Fidel Alejandro Castro Ruz
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

Karibská (kubánská) krize!

Svět byl od druhé poloviny 40.let rozdělen na Východ a Západ.

Atomové válce se svět přiblížil v době tzv. karibské krize roku 1962. Když se Sovětskému svazu podařilo dokončit výrobu atomové bomby v roce 1949, mohl přerůst konflikt mezi komunistickým Východem a de-mokratickým Západem v jaderný konflikt. Atomové válce se svět přiblížil v době tzv. karibské krize roku 1962.

Hlavní aktéři J.F. Kennedy N.S. Chruščov F. Castro

Chruščov a Kennedy – 1961 - sovětský první tajemník podcenil mladého amerického prezidenta. V roce 1962 neočekával tak pevný postoj.

Americký špionážní letoun U-2 nasnímal raketové základny na Kubě. 16 Americký špionážní letoun U-2 nasnímal raketové základny na Kubě. 16. října 1962 se prezidentovi J.F.K potvrdilo podezření, získané již ze satelitních snímků. SSSR vyzbrojil Kubu desítkami raket s doletem 1 800 km a další, s dvojnásobným doletem, byly na cestě. Sověti si chtěli vylepšit pozici v karibské oblasti a možná přímo ohrozit USA.

Americký špionážní letoun U-2

Mapa Kuby s místy výskytu raket

Snímek sovětských raket na Kubě

Raketová základna v San Cristobalu na Kubě

Možný dolet sovětských raket

Tyto sovětské lodě převážely v září 1962 rakety

Americká raketa typu Jupiter - Američtí generálové navrhovali tvrdý úder. - JFK přistoupil k „měkčí“ variantě - blokádě („karanténě“) Kuby. - Americké jednotky měly přikázán stupeň maximální připravenosti, hlavice byly aktivovány. - Další krok byl na generálním tajemníkovi KSSS Chruščovovi, který nehodlal ustoupit. Americká raketa typu Jupiter Americký bombardér B- 52

Informace o blokádě v Daily News

Američané se připravovali na válku - budovali si jednoduché protiatomové kryty

Sovětská ponorka typu B-52 Sovětské jednotky však byly také připraveny zaútočit. K blokujícím americkým lodím se blížila 24. a 25. října sovětská plavidla i ponorky s jaderným arzenálem. Hrozba apokalypsy byla v tento moment nejsilnější, ale Sověti se zastavili. Diplomatické řešení převážilo nad vojenským. 27. 10. byl sestřelen nad Kubou letoun U-2 a USA znovu zvažovali útok... Sovětská ponorka typu B-52 Raketa S-75 Dvina

Americké lodě blokující Kubu V té době americký torpédoborec zaútočil na sovětskou ponorku a donutil ji k vynoření. Američtí námořníci se zhrozili, když zjistili, že nesla jaderné zbraně. Sovětským důstojníkům neselhaly nervy a nevypustili žádnou z jaderných pum. Americké lodě blokující Kubu

Základní typy raket, které měli protivníci k dispozici během krize Vlevo rakety Američanů a jejich spojenců, vpravo (zelená barva) sovětské rakety

Jednání krizového štábu J.F. Kennedyho Stačil drobný zvrat v situaci nebo selhání nervů a mohlo být zmáčknuto „červené tlačítko“

Americká raketa Titan s jadernou hlavicí

Sovětská raketa SS-4 při přehlídce

Amerického prezidenta J. F Amerického prezidenta J.F. Kennedyho čekalo těžké rozhodování, na snímku s ministrem obrany Robertem McNamarou.

Oporou amerického prezidenta byl jeho bratr Robert Oporou amerického prezidenta byl jeho bratr Robert. Zastával místo ministra spravedlnosti. Robert F. Kennedy (vlevo)

Generální tajemník ÚV KSSS – Nikita Chručov nakonec ustoupil a svět, na pokraji atomové války, si oddychl.

Dobová karikatura

SSSR po diplomatických jednáních 28 SSSR po diplomatických jednáních 28. října své rakety z Kuby stáhl výměnou za veřejnou záruku, že USA neprovedou invazi na Kubu a za tajný příslib, že stáhnou rakety ze základen v Turecku – Chruščov si tak mohl před svými soudruhy zachovat tvář… mezi nejvyššími představiteli velmocí byla v rámci preventivních opatření zavedena „horká“ telefonní linka svět už nikdy v průběhu studené války nezažil nebezpečnější moment

K.O. Vyjmenuj hlavní aktéry konfliktu a jejich nejdůležitější činy. Jaké nebezpečí hrozilo světu během karibské krize? Jaké ústupky provedly Spojené státy Sovětskému svazu?

Seznam použitých zdrojů: Týden Seznam použitých zdrojů: Týden.cz Vladimír Nálevka, Karibská krize http://www.encyclopedia.com/ http://www.wikimedia.org/ http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/ http://www.jfklibrary.org http://www.squidoo.com/cubanmissilecrisis