Microsoft Office Access

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Office Access
Advertisements

Microsoft Office Access
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Univerzitní informační systém IV., Svojanov 2005 Financování studií Ing. Tomáš Klein
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Školení MS Excel 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, listopad-prosinec 2010 Vzdělávání v eGON centru.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – zápis.
2OP484 Manažerská informatika 4Office doplňkySnímek 1 2OP484 Manažerská informatika 4 Office 365 Co nebylo ve skriptech
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 2.
Spolupráce mezi výkresy bloky (s atributy) Design center externí reference.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Tabulkový procesor Odebrání skrytých dat a osobních informací kontrolou sešitů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – závěrečné.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_037.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze import.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_036.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze úvod.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Vytvořil: Robert Döring
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Databázové systémy a SQL
Excel – tabulkový procesor
Číslo v digitálním archivu školy
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Inf Tabulkový procesor - formátování
Databáze MS ACCESS 2010.
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Vkládání dat MS Access (5).
Vytvoření databázového dotazu z více tabulek
Databázová aplikace 1 Aplikace soubory se sekvenčním přístupem
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
Vytváření grafů, úpravy
Ukládáme svoji práci VY_32_INOVACE_16
Databázové systémy, datové modelování
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Informatika pro ekonomy přednáška 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Ing. Martin Molhanec, CSc. Entitně-vztahové modelování 2. přednáška
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
MS Access Tabulka letní semestr 2013.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Informatika – Základní operace s buňkami
Relační databáze na příkladu aplikace Microsoft Access
Transkript prezentace:

Microsoft Office Access Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL

Základní informace o Microsoft Office Access Program pro správu relačních databází Relational database management system (RDBMS) Systém řízení báze dat (SŘBD) pro relační databáze Vhodný pro osobní potřebu jednotlivých lidí malé podniky oddělení velkých podniků jako klient jiných databázových programů Nevhodný pro Client-Server aplikace současný přístup více uživatelů do společné databáze Potom je nutné zvolit například Oracle nebo Microsoft SQL Server.

Základní databázové pojmy – Relace Relační databáze databáze podle relačního modelu = databáze tvořená tabulkami (relace = tabulka) Relace Nesprávný výklad: relace = relation = vztah (například mezi tabulkami) MS Access to v tomto významu používá. Správně: vztah mezi tabulkami = relationship relation = termín pouze pro tabulku dat

Základní databázové pojmy – Tabulka Název sloupce Sloupec = atribut Tabulka „Zákazníci“ Řádek = záznam = record = datová věta Zákazník Adresa F Liberec, … P Praha, … Položka = field Z hlediska návrhu je tabulka tzv. entita. Entita je objekt, který považujeme za natolik důležitý, že jej chceme dát do naší databáze. U entity rozlišujeme její typ a výskyt. Typ entity: Zákazníci (všichni zákazníci v jejich tabulce) Výskyt entity: konkrétní datový řádek tabulky Zákazníci

Od tabulky k relační databázi V aplikaci MS Excel jsme tvořili izolované tabulky. Například: Tato tabulka vyjadřuje to, že si zákazník koupil výrobek. Zákazník i výrobek se může v tabulce opakovat. Jak evidovat adresy zákazníků a parametry výrobků? Přidáme do tabulky další sloupce. Takže v řádcích se stejným zákazníkem bude stejná adresa. Tím vznikne redundance neboli nadbytečnost dat. Oprava adresy by znamenala přepsání více řádků tabulky. Co když některé řádky zapomeneme opravit? Zákazník Výrobek Množství F POD 2 BON 4 P 3

Návrh relační databáze Snaha o odstranění redundancí Jak? Tabulky dat se rozkládají na více tabulek, aby data byla jen na jediném místě. Adresy jsou například v tabulce zákazníků. Tabulka nákupů zákazníků se na ni odkazuje. MS Excel umí spravovat jednotlivou tabulku. třídění, filtrování, grafy MS Access umí spravovat systém tabulek. Kombinuje informace z více tabulek.

Vlastnosti relační databáze Skládá se z jedné nebo více tabulek. Mezi tabulkami jsou nastaveny vztahy. Každý řádek v tabulce jako celek je jiný. To lze zajistit přidáním speciálního sloupečku nebo výběrem určitého sloupečku s jedinečným atributem, který se nazývá primární klíč. Referenční integrita Konzistence mezi tabulkami Například nejdříve je nutné dát zákazníka do tabulky zákazníků a potom teprve je možné dát záznam o objednávce od tohoto zákazníka do tabulky objednávek, není možné vymazat zákazníka z tabulky zákazníků, když má záznam v tabulce objednávek, není možné dát do tabulky zákazníků dva zákazníky se stejným primárním klíčem. Databázový program ji sám umí kontrolovat.

Primární klíče v databázi knihovny Jeden čtenář si může půjčit víc knížek zároveň, ale jednu knížku si nemůže půjčit víc čtenářů zároveň. Primární klíč Primární klíč Primární klíč zvaný Kompozitní klíč, protože se skládá z více atributů (sloupků) a zároveň Cizí klíč, protože se skládá z primárních klíčů v nadřízených tabulkách. Proč je v tabulce „Výpůjčky“ nejvhodnějším primárním klíčem právě kombinace Inventárního čísla a Datumu výpůjčky?

Objekty databáze Microsoft Office Access Vše se ukládá do jediného souboru „*.mdb“.

Tvorba databáze v aplikaci Microsoft Office Access Návrh tabulek a vztahů mezi nimi Import dat do tabulek nebo jejich ruční plnění Tvorba dotazů, formulářů a sestav Jednou vytvořený dotaz či sestava se automaticky aktualizují podle aktuálních dat ve zdrojových tabulkách, takže je stačí vytvořit jen jednou.

Příklad návrhu tabulky v aplikaci Microsoft Office Access Návrhové zobrazení

Příklad návrhu tabulky v aplikaci Microsoft Office Access Zobrazení datového listu

SQL Structured Query Language Standardní jazyk pro správu databází v SŘBD Byl navržen počátkem 70. let 20. století a používá se dodnes. Píší se v něm příkazy a SŘBD je vykonává. MS Access jej automaticky generuje podle akcí uživatele.

Databáze v MS Excel pomocí MS Query a Power Query Volby v MS Excel 2003: Data Importovat externí data - Nový databázový dotaz Volby v MS Excel 2007 a 2010 Uživatel vybere tabulky a jejich sloupečky. Uživatel nastaví relace. Automaticky se vytvoří dotaz (query). Výsledek dotazu se uloží jako tabulka do Excelu a lze jej dodatečně upravovat. http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/use-microsoft-query-to-retrieve-external-data-HA010099664.aspx https://support.office.com/cs-cz/article/%C3%9Avod-k-Microsoft-Power-Query-pro-Excel-6e92e2f4-2079-4e1f-bad5-89f6269cd605