Technické vybavení počítačů v kostce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HardwareMgr. Karel Fischer1 Hardware počítače Jsou to fyzické komponenty počítače. Sestava počítače se skládá ze tři částí: Počítač Počítač Vstupní zařízení.
Advertisements

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Architektura operačních systémů
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
VY_32_INOVACE_HW_17 Číslicový počítač.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Hardware číslicové techniky
Počítačové systémy 1. Stavba počítače
Optický kabel (fiber optic cable)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Hardware číslicové techniky
Informatika pro 5. ročník
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Software počítače – opakování
Operační systémy Hardwarové prostředky využívané počítačem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 1 – úloha OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslicová technika.
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikroprocesor.
Číslicová technika.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Souběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1.6 Čipová sada chip set.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Paměti počítače, rozdělení
jednočipových počítačů I
Přídavná zařízení.
Řešení problémů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Přenos záznamu do PC Analogový záznam Michal Pelikán.
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Základní komponenty počítače
Operační systémy.
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Procesy – základní pojmy
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Technické vybavení počítačů v kostce Michal Černý

Základní problémy Co je počítač? Jak počítá? Co jsou data? Co je to program? Existuje multitasking u počítačů? Co je operační systém? …

Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu Princip činnosti počítače může být dvojí: Analogový počítač – zpracovává analogová data Číslicový počítač – zpracovává digitální data Tři vrstvy: Hardware Software Firmware

Harvardská architektura Fyzicky odděluje paměť programu a dat a jejich spojovací obvody. Paměti můžou být naprosto odlišné, mohou mít různou délku slova, časování, technologii a způsob adresování. Můžeme mít kombinaci ROM paměti (pro systém) a RWM (pro data). Příklad využití: mobilní telefon.

Schéma

Von Neumannova architektura Do operační paměti se pomocí vstupních zařízení přes ALU umístí program, který bude provádět výpočet. Stejným způsobem se do operační paměti umístí data, která bude program zpracovávat. Proběhne vlastní výpočet, jehož jednotlivé kroky provádí ALU. Tato jednotka je v průběhu výpočtu spolu s ostatními moduly řízena řadičem počítače. Mezivýsledky výpočtu jsou ukládány do operační paměti. Po skončení výpočtu jsou výsledky poslány přes ALU na výstupní zařízení.

Schéma

Charakteristiky Dvojková soustava Data a programy ve stejné paměti, se stejným adresováním Rychlost vnitřní paměti srovnatelná s rychlostí výpočetní jednotky přímé adresování (přístup) V libovolném okamžiku přístupná kterákoliv buňka paměti aritmeticko-logické jednotce Pouze obvody pro sčítání čísel (ostatní operace se dají převést na sčítání)

Odlišnosti dneška Multitasking. Více jader a více procesorů v jenom zařízení. Počítač podle von Neumannova schématu pracoval pouze v tzv. diskrétním režimu. Existují také vstupní a výstupní zařízení současně. Program se do paměti nemusí zavést celý. Více operací v procesoru, spojování instrukcí. … Dnešní procesor = řadič + ALU Dnešní CPU = řadič + ALU + operační paměť (registry)

Procesor Integrovaný obvod zajišťující funkce CPU Provádí jednotlivé instrukce programu Synchronní zařízení, které pracuje podle hodinových kmitů generovaných krystalem umístěným na základní desce Do značné míry ovlivňuje výkon celého počítače, tedy čím rychlejší procesor, tím rychlejší počítač Většinou umístěn na základní desce

Parametry: Počet jader Frekvence Počet vláken L1, L2 a L3 paměť Speciální instrukce Šířka slova (32, 64 bitů) Míra integrace

Architektura využívající QPI: 3 x 8,5 GB/s DDR3 SDRAM Intel Core i7 i7-900 series DDR3 SDRAM DDR3 SDRAM 19,2 GB/s PCI Express x16 (dvakrát x16, čtyřikát x8) QPI 3 kanály pro DDR3 ChipSet X58 Grafická karta Architektura využívající QPI: 8 GB/s (16 GB/s) 1 GB/s (2 GB/s) DMI 3 Gb/s PCI ChipSet ICH10 6x Serial ATA 480 Mb/s NIC 10/100/1000 Mb/s 12x USB 2.0 500 MB/s Intel HD Audio 6x PCI Express x1 BIOS

Paměti Registry Paměť RAM … Vnější paměti: Optická média HDD Flopy disk Flash paměti

Parametry Cena Přístupová doba Přenosová rychlost Statičnost / dynamičnost Energetická závislost Přístup Cena za bit

Odrazivá vrstva (Al, Ag) CD-ROM Data jsou uložena ve spirále, která je čtena od středu média k jeho okraji, a to jako poslou-pnost tzv. pitů a landů Laser je ostřený na landy Etiketa Ochranná vrstva land pit pit Odrazivá vrstva (Al, Ag) Polykarbonát Laser

Periferie Obrazovka Myš Klávesnice Tiskárny

Operační systém Základní programové vybavení počítače. Typicky má vyšší práva než ostatní software a zajišťuje komunikaci uživatelských programů a hardwaru.

Generické komponenty správa procesorů správa procesů (proces – činnost řízená programem) správa (hlavní, vnitřní) paměti správa souborů správa I/O systémů správa vnější (sekundární) paměti networking, distribuované systémy systém ochran interpret příkazů 

Fedora

Ubuntu

Windows 7

FreeDos

OS X

Mobilní operační systémy

Děkuji za pozornost

Literatura ČERNÁ, Monika, ČERNÝ, Michal. Historie operačních systémů: Sálové počítače, Unix, DOS. Metodický portál: Články [online]. 16. 04. 2013, [cit. 2013-04-17]. Dostupný z http://clanky.rvp.cz/clanek/c/G/15439/HISTORIE-OPERACNICH-SYSTEMU- SALOVE-POCITACE-UNIX-DOS.html. ISSN 1802-4785. http://is.muni.cz/do/1492/el/sitmu/master/ Kapitola operační systém. KOLÁŘ, Petr. Operační systémy [online]. Liberec: 2005-02-01, [cit. 2013-09-09]. Dostupné z http://www.nti.tul.cz/~kolar/os/os-s.pdf. PELIKÁN, Jaroslav. Studijní materiály [online]. 2016 [cit. 2016-12-01]. Dostupné z: http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/Vyuka/Vyuk2.html