Hardvér.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Periferní zařízení počítače
Vstupní a výstupní zařízení
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Vstupní a výstupní zařízení
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
MONITORY Monitor je základní vstupní zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Je-li monitor připojen k počítači je propojen s.
Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící.
Výstupní elektronické zařízení Výstupní elektronické zařízení Slouží k zobrazování textových a grafických informací Slouží k zobrazování textových a grafických.
Vstupní počítačová zařízení
Informatika - Klávesnice, polohovací zařízení akademický rok 2013/2014
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
HARDWARE Co je to ?.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
HARDWARE.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
3.2 polohovací zařízení.  tvůrce první počítačové myši - pan Duglas Engelbart a jeho "X-Y ukazatel".
Mgr. Petra Toboříková. 1. Vstupní zařízení 2. Výstupní zařízení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONITORY Michaela Fraiová.
PC Vstupní periferie.
Výstupní zařízení - monitory
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
SOS Pod amfiteátrom 7, Levice
- jedným slovom hardware
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Osobný počítač.
Pripravil: Mgr. Miloš Hadbavný
Osobný počítač Kornélia Kontrová 1.OB.
Poďme sa spolu pozrieť do tajov sveta počítačov
Základné pojmy v informatike
Vstupné zariadenia.
Výstupné zariadenia, typy a ich parametre
Počítač.
Monika Smoroňová ZŠ Rozhanovce V. A
Počítač s príslušenstvom INF V. ročník
Technické a programové vybavenie PC
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Reproduktory Jana Jendželovská.
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Grafická Karta VGA (Video Graphics Adapter)
Firmware - charakteristika
Základná jednotka PC Mária Grossová, II.P.
Periférne zariadenia Periférnymi (prídavnými) zariadeniami nazývame všetky funkčné jednotky, ktoré sa nezúčastňujú na vlastnom spracovaní informácií, ale.
Počítač Počítač – je zariadenie alebo stroj na realizáciu výpočtov alebo riadenie operácií vyjadriteľných číselnými alebo logickými výrazmi. Počítače.
Kto chce byť HARDWARMAN?
Kto chce byť HARDWARMAN?
Výstupné zariadenia Informatika – 1. ročník.
Vstupné zariadenia.
VSTUPNÉ A VÝSTUPNÉ ZARIADENIA
Základná schéma počítača
Vstupné a výstupné zariadenia
Kto chce byť HARDWARMAN?
Vstupné, výstupné a vstupno – výstupné zariadenia
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Transkript prezentace:

Hardvér

ROZDELENIE Vstupné Výstupné Vstupno - výstupné

Vstupné zariadenia

1. Klávesnica Najznámejšie, najpoužívanejšie vstupné zariadenie 101 – 104 klávesov Ergonomické, virtuálne, gelové, dotykové obrazovky Pripojenie PS2, USB, bezdrôtovo... Časti klávesnice (numerická, alfanumerická, funkčná)

Klávesnica http://joey.ubuntu-rocks.org/blog/wp-content/uploads/2007/11/ubuntu-full-keyboard-straight-on-924.jpg

Virtuálna klávesnica http://palmaddict.typepad.com/photos/uncategorized/virtual_keyboard1.jpg

Gélová klávesnica http://www.pricemania.sk/katalog/klavesnice-gumove/redstar-flexi-cz-usb-ps-26770/galeria/?img=1

2. Myš Odosiela do PC informácie o vzdialenosti, ale aj o stlačenom tlačidle Mechanická, optická... Druhy: Trackball, trackpoint, touchpad... Podobné: Joystick, gamepad...

3. Mikrofón Prevod zvuku z okolia na elektrický signál Modely mikrofónov Ručný (Handka)  Klopák (lavalier)  (kravatový) Stolné mikrofóny  Zapojenie mikrofónu XLR konektor Jack konektory USB port http://www.lepsie.sk/images/mikrofon%20biely%20nas%20tojane.jpg

4. Skener Transformuje zosnímané údaje do elektronickej podoby. Ručné, prechodové, bubnové, plošné... 2D, 3D, ... Pripojenie – USB Rozlíšenie – dpi Farebná hĺbka http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_id=825

Princíp fungovania skenera http://sk.wikipedia.org/wiki/Skener

Výstupné zariadenia

1. Monitor slúži na zobrazovanie textových a grafických informácií v oblasti počítačov, základné typy sú: obrazovkový monitor (CRT, Cathode Ray Tube) a monitor LCD (Liquid crystal display), všetky typy monitorov zobrazujú text, alebo obraz podľa inštrukcií počítača, ktoré sú do formy zobraziteľnej monitorom spracované v tzv. grafickej karte počítača.

Parametre monitorov veľkosť uhlopriečky obrazu udávaná v palcoch (19“ – 22“), rozlíšenie udáva počet bodov, ktoré je možné zobraziť, typické hodnoty sú 1024x768, 1280x1024, 1920x1080 (HD rozlíšenie),... pozorovací uhol (typicky 120°). pomer obrazu (štandardom je pomer 4:3 tzv. širokouhlé monitory majú pomer obrazu 16:9 doba odozvy je čas za ktorý prejde pixel z úplne svetlého do úplne tmavého stavu a späť, udáva sa v milisekundách (okolo 5 milisekúnd, max. 20ms),

2. Projektor dátový projektor ( data-projektor ), ako aj videoprojektor je projektor na premietanie obrazovej informácie z počítačovej techniky (PC, notebook a pod.) a často aj z video-zariadení, ako zdroj svetla sa používa halogénová žiarovka, plynová výbojka alebo v prípade LCD projektorov špeciálna "lampa".

3. Tlačiareň je predovšetkým určená na tlač papierových dokumentov, niektoré novšie -- aj na tlač fotografií vo vysokej kvalite, časť tlačiarní je zabudovaných do rôznych zariadení (napr. elektronické pokladne, lekársky ultrazvukový prístroj), alebo sú spojené so scannerom a/alebo faxom.

Typy tlačiarní ihličkové sada tenkých ihličiek otláča cez farbiacu pásku body na papieri – dnes už len v registračných pokladniach

b) atramentové vystrekuje kvapôčky tekutého atramentu na papier, ktoré vytvárajú body na papieri

c) laserové čiastočky pevného farbiva = toneru sú laserovým lúčom zapečené na papier

toner

4. Plotter kreslí obraz pomocou pera resp. špeciálnych fixiek, vyhotovovanie technických výkresov, ktoré vďaka rozmerom (až A0) nemožno na bežnej tlačiarni vytlačiť.

5. Počítačové reproduktory umožňujú reprodukovať signály z počítača vo forme zvuku (zabezpečuje zvuková karta), niekedy sú zabudované v tele počítača (jeho systémovej jednotke) napr. notebook, alebo sú súčasťou monitora.

6. Slúchadlá výstupné zariadenie na reprodukciu zvuku, často bývajú skombinované so vstupným zariadením – mikrofónom, pripájajú sa do príslušných portov zvukovej karty.