Bílkoviny (proteiny).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Látkové složení lidského těla- prvky
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Přírodní látky - systematizace a opakování
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Biochemie živin Ludmila Hanáková
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
Hormonální řízení.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Nadledvina - glandula suprarenalis
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Chemické složení živých organismů
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Hormony.
α- aminokyseliny a bílkoviny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Základní škola, Hradec Králové
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny (proteiny)

Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami jsou aminokyseliny vzájemně spojené tzv. peptidickými vazbami. Vyjádřete chemickou rovnicí vznik peptidické vazby:  dipeptid s peptidovou vazbou aminokyselina 1 + aminokyselina 2 * Symbolem R – je ve vzorcích značen uhlovodíkový zbytek.

Obrázek 1.: Reakce aminokyselin a vznik peptidické vazby:

Vysvětlete funkci proteinů v živém organismu: Bílkoviny jsou hlavním stavebním materiálem živých organismů (kůže, svaly, kosti, vlasy, chlupy, nehty, buněčné struktury a membrány). Bílkoviny jsou základem molekul všech enzymů a hormonů, které řídí všechny biochemické reakce životních dějů. Bílkoviny mají v organismu rozhodující imunitní úlohu jakožto protilátky a receptory. Bílkoviny mají v organismu transportní funkci, jakožto přenašeče různých látek. Bílkoviny si na rozdíl od sacharidů a lipidů organismus neukládá do zásoby a proto je nutno je neustále dodávat v potravě.

Nakreslete schéma základního rozdělení proteinů dle jejich funkce v organismu: PROTEINY STRUKTURNÍ REGULAČNÍ Enzymy – jako biokatalyzátory urychlují průběh biochemických reakcí životních dějů. Tvoří těla organismů, kde mají stavebí funkci (kolagen, elastin, keratin, hemoglobin…). Hormony – řídí a usměrňují průběh všech živorních dějů.

Vysvětlete co jsou to enzymy a jakou mají v organismu funkci a význam: Enzymy jsou regulační bílkoviny, které v těle urychlují průběh biochemických reakcí, zajišťujících životní děje. Říkáme jim biokatalyzátory („přírodní urychlovače“) chemických reakcí. Urychlují biochemické reakce v organismu tak, aby na sebe mohly navazovat a vytvářet tzv. metabolické dráhy, které jsou podstatou životních dějů. Vyjmenujte enzymy o kterých jste se učili v přírodopise 8: Ptyalin ve slinách – štěpí škrob na jednodušší sacharidy. Pepsin v žaludeční šťávě – štěpí bílkoviny obsažené v potravě. Trypsin v pankreatické šťávě – štěpí peptidické vazby bílkovin.

Vysvětlete co jsou to hormony a jakou mají v organismu funkci a význam: Hormony jsou dalším typem regulačních bílkovin, které v buňkách regulují biochemické procesy a tím se podílí na řízení celého organismu. Tvoří se ve specializovaných žlázách (žlázy s vnitřní sekrecí) nebo tkáních a vylučují se do krve, která je pak roznáší k cílovým orgánům, jejichž funkci usměrňují a řídí. Uveďte příklady hormonů (a žláz, ve které se tvoří) o kterých jste se učili v přírodopise 8: Inzulin (pankreas) – řídí metabolismus sacharidů. Thyroxin (štítná žláza) – Adrenalin (nadledvinky) – je hormon stresové reakce organismu.