VZNIK POLSKÉHO STÁTU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český stát za Přemyslovců
Advertisements

Vznik českého státu.
Český stát v raném středověku
Vrchol přemyslovského státu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čechy za prvních Přemyslovců
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Počátky polského státu
Sázavský Klášter.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
POČÁTKY UHERSKÉHO STÁTU
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Michaela Psíková.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kníže Jaromír Přemyslovec
Dějepis Raný středověk 2.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jagellonci.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceKníže Břetislav a sv. Vojtěch Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci jsou schopni zrekapitulovat.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Čechy v době knížecí uč. str
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SLOVANÉ.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Boleslav II. Pobožný a jeho synové každý obrázek je označen internetovou adresou a slouží při výuce žáků 4. tříd Základní školy.
Enea Silvio Piccolomini - Historie česká DOLEJŠOVÁ LUCIE, VRTIŠKOVÁ ANETA.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Počátky polského státu Mgr. Jakub NěmecVY_32_INOVACE_D1r0113.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
Počátky českého státu v stol.
Poslední Přemyslovci – část druhá
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Počátky českého státu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Velkomoravská říše Historie - knížata.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Procházková Stanislava 2.A
10. Století v České zemi Kateřina Berná 2.B.
VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
zpracovaný v rámci projektu
Počátky českého státu.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
zpracovaný v rámci projektu
České země- 11.století Patricie Knoppová 2.B.
Transkript prezentace:

VZNIK POLSKÉHO STÁTU

? Neznámá dcera Svatopluka Velkomoravského Rodokmen Piastovců Piast + Lestek ? Neznámá dcera Svatopluka Velkomoravského Siemomysł Měšek I. ٭ asi 935 ♠ 962 † 992 + Doubrava Boleslav Chrabrý ٭ asi 967 ♠ 992, † 1025

„Polska 960 - 992“ od Poznaniak – własna praca na podstawie: "Ilustrowany Atlas Historii Polski" i publikacji o badaniach na Ostrowie Tumskim w Poznaniu.. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polska_960_-_992.png#/media/File:Polska_960_-_992.png

Polsko za Měška I. 965 – sňatek s Dobravou českou Expanze do pomoří

Polsko za Měška I. ...berně jsou stanoveny obchodnickým závažím a jdou na žold jeho mužů. Každý měsíc dostává jeden každý z nich určené množství. Má tři tisíce obrněnců rozdělených na oddíly... A on dává těm mužům oděv, koně, zbroj a vše co potřebují. Když se některému z nich narodí dítě, nařídí, aby mu byl vyplácen žold od chvíle, kdy se narodilo, ať je to dítě mužského či ženského pohlaví. Když tedy dítě dospěje, tedy, je-li to muž, ožení ho a zaplatí za něj obvěnění dívčině otci, je-li to žena, tedy ji provdá a vyplatí obvěnění za ni jejímu otci... Ibrahim Ibn Jakúb

Polsko za Měška I. 965 – sňatek s Dobravou českou Expanze do pomoří 977 - † Dobrava, začíná nepřátelství s Českým knížectvím Sblížení s Německem 990 – s pomocí z Německa obsadil Slezsko 992 - † Měšek I.

Polsko za Boleslava Chrabrého 992 – nastoupil na knížecí stolec 1000 - s Otou III. Pouť do Hnězdna, zřízení arcibiskupství (Slavníkovec Radim – Radla) 1002 - útok do Čech, vyhnání Boleslava III., dosazení Vladivoje 1003 – Boleslav III. (s polskou pomocí) 1003 – Boleslav Chrabrý připojil české knížectví k Polsku

„Polska 992 - 1025“ od Poznaniak – własna praca na podstawie: "Ilustrowany Atlas Historii Polski" i publikacji o badaniach na Ostrwie Tumskim w Poznaniu. Secondary source: [1].. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polska_992_-_1025.png#/media/File:Polska_992_-_1025.png

Polsko za Boleslava Chrabrého 1003 – Boleslav CH. vypuzen Jaromírem z Čech (padl Soběslav) 1003 - 1018 – války s Říší 1018 - 1019 – ztráta Moravy ve prospěch Oldřicha Přemyslovce 1018 – Získány Červené Hrady 1025 – Boleslav Chrabrý se nechá v Hnězdně korunovat králem (posvěceno papežem) 1025 - † Boleslav Chrabrý