NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Advertisements

Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Software – aplikace, programy
SOFTWARE operační systémy
Software Dělení programů.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Systémový software Aplikační software
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software Aplikační programy.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů v počítači. Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů.
Programové vybavení počítače
Internetový prohlížeč
Opakování učiva pro 8. ročník
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Referát č.8 Daniela Venusová.
Počítačové vybavení Gymnázium Šlapanice. Školní síť Server s OS Linux Stanice s OS Win XP Možnost bootování OS Linux ze serveru Rychlost sítě 100 Mb/s.
Open Office Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf16 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INFORMATIKA 8 MS Excel III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Identifikátor materiálu: EU
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_18_Aplikační_programy TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Informatika – Kancelářský balíček Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
Pojmy a názvy 1 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Rozdělení software podle účelu 2
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
SOFTWARE II Aplikační software.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Opakování učiva pro 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov AUTOR: Ivana Mačková NÁZEV: VY_32_INOVACE_SADA3_ICT.7.04 TÉMA: Software ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2609

Anotace Materiál Software Vzdělávací obor Informační a komunikační technologie Tematický okruh Počítač Anotace Výukový materiál slouží k zopakování a rozšíření vědomostí o software. Očekávaný výstup Žák vysvětlí pojem software, uvádí příklady a své znalosti si ověří testem. Druh učebního materiálu Prezentace Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – druhý stupeň, 7. ročník

SOFTWARE Software jsou všechny programy, které využívá jakýkoliv hardware a přitom se nemusí jednat jen o počítače. Z hlediska počítačů dělíme software do několika kategorií: Operační systémy Aplikační software - Textové editory - DTP programy - Grafické editory - Tabulkové kalkulátory - Databázové programy - Kancelářské balíky - Komprimační programy - Antivirové programy - Ostatní

OPERAČNÍ SYSTÉM Jedná se o základní program, který umožňuje obsluhovat počítač a spouštět další programy. Firma Microsoft – oper. systémy Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 Windows NT – pro sítě a víceprocesorové počítače Firma Apple Computer – oper. systém MAC (pro počítače MACINTOSH) Tento systém není kompatibilní s Windows, pouze dokumenty vytvořené v MS Office lze používat na obou operačních systémech. Oper. systém UNIX – pro sálové počítače; je velmi drahý a těžký na obsluhu Oper. systém LINUX – je klonem UNIXu, je zdarma

APLIKAČNÍ SOFTWARE Textové editory – programy, ve kterých lze psát dopisy a jiné písemnosti Většina jich umožňuje vkládání obrázků, některé dokonce tvorbu internetových stránek - MS WORD (Microsoft), WinText602 (Software602) a Lotus Ami Pro (Lotus) DTP programy – programy pro přípravu publikací (knih, časopisů) PageMaker (Aldust), Publisher (Microsoft) Grafické programy – programy na zpracování a vytváření grafiky CorelDraw + CorelPhoto-Paint (Corel Corporation) a AdobePhotoshop (Adobe Systems) Tabulkové kalkulátory – slouží pro zpracování tabulek a grafů - Excel (Microsoft) a Lotus 123 (Lotus) Databázové programy – slouží ke zpracování a vedení přehledu velkých objemů dat MS Access (Microsoft) a FoxPro (Microsoft). Kancelářské balíky – soubor programů, obsahují textový editor, tabulkový kalkulátor a další programy MS Office, Kancelář602 (Software602). Komprimační programy – programy pro zhuštění dat na disku - rar, arj, zip Antivirové programy – programy detekující a likvidující viry v počítači nebo na datovém médiu - AVG (Grisoft), Avast a Virus Scan (McAfee associates) Ostatní – účetní programy, evidenční programy

Právní ochrana Každý software je chráněn tzv. autorským zákonem (č. 247/1990 sb.). Pro každého uživatele platí: a) Zakoupený program nelze provozovat na jiném počítači než pro který byl koupen (zkopírovat ho na jiný počítač je trestné). Jedině v případě vytvoření záložní kopie si smíme vytvořit jedinou kopii, kterou ovšem nebudeme nikomu nahrávat, ani půjčovat natož prodávat. b) Zakoupený program nelze upravovat.

Z autorského zákona existuje několik vyjímek: Shareware [šervér] - software distribuovaný stylem „vyzkoušej, než koupíš“ Bývá upraven tak, že po určité době používání přestane fungovat a vy musíte, pokud chcete program používat, zaplatit požadovaný poplatek. Freeware [frívér] - software, který je zdarma Nesmí se ovšem šířit se změněným autorským jménem a program upravovat. Public Domain [pablik domein] - SW, který je zdarma; ani se nemusí dodržovat autorská práva. S programem si můžete dělat, co chcete (měnit, rozšiřovat …).

SOFTWARE - TEST Otázka č.1 Mezi kanceláský software nepatří a) Open Office b) Microsoft Office c) Pinnacle Studio

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 2 Co je to Firewall a) vylepšený nástupce antiviru b) port sloužící k připojení kamery k počítači c) zařízení sloužící k zabezpečení síťového provozu

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 3 Program Skype slouží a) k bezplatnému telefonování po Internetu a placenému volání do telefonních sítí b) k volání do pevných telefonních sítí v zahraničí c) k bezplatnému telefonování po Internetu

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 4 Adobe Acrobat Reader pracuje s dokumenty typu a) ODT b) PDF c) DOC

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 5 Program Mozilla Thunderbird je a) webový prohlížeč b) grafický program c) e-mailový klient

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 6 Který z níže uvedených operačních systémů není komerční a) Microsoft Windows b) Linux c) MAC

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 7 Defragmentace slouží a) k uspořádání dat na pevném disku b) ke kontrole nebezpečených souborů v počítači b) k rozdělení disku na dva oddíly

ŠPATNĚ DALŠÍ OTÁZKA ZPĚT

SPRÁVNĚ DALŠÍ OTÁZKA

SOFTWARE - TEST Otázka č. 8 Který z těchto programů není antivir a) Avg Free b) Avast Home Edition c) Spybot Search & Destroy

ŠPATNĚ ZPĚT

SPRÁVNĚ KONEC TESTU

Citace Ilustrace: www.office.microsoft.com