Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
Advertisements

ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Organizace a instituce města Čáslavi. Obsah Městský úřad Organizace a instituce pro děti a mládež Organizace a instituce pro seniory Kulturní instituce.
Sídla.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
ZAHRÁDKY aneb využití zahrádkářských kolonií ve výuce geografie
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Nová náboženská hnutí
Chráněná území v Olomouci a okolí
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Základy veřejné správy
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Vytvořil Nick Guláš a 9.A. Dne 20. června 2013 jsme navštívili grafické studio RUDI, které se nachází v našem městě. Cílem naší exkurze bylo zjisti, jakým.
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich.
SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
1 Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Martin Šimon Teoretické přístupy ke studiu urbanizace.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům koncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY Jaro 2010 Mgr. Ondřej Herzán.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům SOuhrnkoncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Dějiny tělesné výchovy a sportu. Přednášející Mgr. Ladislav Černý kancelář č. 204 sportovní hala UJEP konzultační hodiny:úterý.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
vzájemné vztahy a specifické vlastnosti sídel Složky sídel:
Terénní zeměpisná exkurze
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ve středověku a raném novověku
Život ve veřejném prostoru a veřejný prostor v našem životě
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
18. výlet turistického kroužku 3. ročník neděle 12. listopadu 2017
Výzkum veřejného mínění
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
II. seminář Definice města Civitas – demografie města.
IV. seminář hustota osídlení vzájemné vztahy sídel
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD.
Obyvatelstvo a sídla.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

Jak studovat město? Kapitoly z urbánních dějin Kontakt: chodejovskaATmzk.cz Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví Prameny dějin měst – typologie, kritika a zdroje; ikonografie města Hlavní etapy vývoje městské sítě v Českých zemích v evropském kontextu Typologie měst – hlavní typy městských sídel Urbanistika a územní plánování, zónování města, hlavní elementy městské krajiny; zrození „historického jádra“ a péče o „městskou krajinu“ 2 exkurze (archiv a výzkum v terénu)

dějiny měst x urbánní dějiny Dějiny konkrétního města Sledování určitého tématu/problému, často ve srovnávací perspektivě

Narace – „klasická“ x „digitálního věku“ Nakladatelství Lidové noviny: Edice Dějiny měst Nakladatelství Paseka: Edice Zmizelé Čechy Internetová Encyklopedie dějin Brna

Město pohledem… Sociologie Geografie Archeologie (dějin osídlení) Urbanistiky Památkové péče Historiografie mezioborová disciplína: urbánní dějiny

Město jako společenské/politické téma a otázka identity Město jako součást evropské kultury

1

2

3

4

5

Město jako společenské/politické téma a otázka identity Kde chci žít/kde nechci žít a proč? Mladá Boleslav https://mapy.cz/letecka?x=14.9214392&y=50.4146083&z=15&l=0 Naše „vizitka“, něco, s čím se identifikujeme, domov…

Město jako společenské/politické téma a otázka identity Kde chci žít/kde nechci žít a proč? Naše „vizitka“, něco, s čím se identifikujeme, domov… Město je v tradici evropského sídla (kompaktní) celek

místo (městská krajina-townscape) Definice města - životní prostor - společenství lidí žijících „městským způsobem života“ lidé obyvatelé města návštěvníci civitas výsek krajiny místo (městská krajina-townscape) budovy veřejné prostory urbs Město je …

Jak studovat město? Kapitoly z urbánních dějin Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví Prameny dějin měst – typologie, kritika a zdroje; ikonografie města Hlavní etapy vývoje městské sítě v Českých zemích v evropském kontextu Typologie měst – hlavní typy městských sídel Urbanistika a územní plánování, zónování města, hlavní elementy městské krajiny; zrození „historického jádra“ a péče o „městskou krajinu“ 2 exkurze (archiv a výzkum v terénu) účast na závěrečné diskusi Max. dvě absence Seminární práce – zaslat vybrané město do 24.9. (neděle) Kontakt: chodejovskaATmzk.cz