Návrh, požadavky, implementace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Advertisements

Úvodní studie pro Q&X Trading (Technica Solutions)
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Jan Zmátlík / Petr Pošvic / Martin Rendl
Úvodní studie pro Q&X Trading (Tomáš Klinský, Technica Solutions)
Implementace IS ZMVŠ Třebíč. Návrh Vstupem pro návrh je výsledek analýzy = data, funkce, stavy; odtud se doplní systémové funkce, další data, návrh komunikace,
SIS - Supermarket Informační Systém 1 Komplexní řešení toků zboží v supermarketu.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Obor informační technologie
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Projekt z předmětu Strategie a IS Krejčík, Kučera, Roubíček
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
1 Informační systém autoservisu Softwarové inženýrství 2003.
Databázové systémy Architektury DBS.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Informační systém pro řízení lidských zdrojů ve veřejné správě
CIS Cizinecký informační systém
Databáze.
Dokumentace informačního systému
Letsim 1 letecký simulátor Prezentace projektu - 36SI.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Konceptuální návrh databáze
Realizační tým ICZ duben 2005
Databázové modelování
1 Průběh implementace IS Přehled jednotlivých etap.
Změna datového modelu databáze Odry 2000 Autor: Kateřina Šimečková Vedoucí bakalářské práce: ing. David Vojtek.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Rezervační systém jídel
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Typická implementace 1 2,5 měsíce = 10 týdnů, bez větších integrací, vč. feasibility study, konverze/importu dat a pilotního provozu Analýza (1 týden)
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Softwarové inženýrství semestrální projekt
SIS - Supermarket Informační Systém 1 Supermarket Informační Systém Komplexní řešení toků zboží v supermarketu.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
26. uživatelská konference 28. – 29. května 2015, Deštné v Orlických horách ORSOFT OPEN / OR-SYSTEM OPEN OD TEORIE K PRAXI Odvážný prezentátor.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Metodika řízení projektů
Helios Orange - Implementace systému
Návrh a realizace informačního a rezervačního systému pro společnost DecStore Diplomová práce Autor: Bc. Martin Procházka Vedoucí práce: Ing. Pavel Haluza,
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
KPV/PIS KPV/PIS  Jaroslav Plzák  Lukáš Choulík  Tomáš Kraus Websol s.r.o.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Návrh uživatelského rozhraní. Volba akcí uživatele – Systém menu Formát ukládání a modifikace dat – Vstupní formuláře Způsob formulování dotazů – SQL,
INISOFT s.r.o. softwarová společnost v Liberci
Letecká informační služba pro GA 2017
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Návrh, požadavky, implementace
Projekt BOZP Výsledky první části České vysoké učení technické
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Aktuální stav Orsoft RADNICE Open
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
ABRA FlexiBee Developers Day 2015 Integrace Flexibee - ABRA G3
Finanční účetnictví rozpočtové
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Návrh, požadavky, implementace Databáze Návrh, požadavky, implementace

Databáze – k čemu? Potřeba evidovat údaje o nějaké skutečnosti. Např.: Lidé (zaměstnanci, studenti, zákazníci...) Zvířata, rostliny (zemědělství, atlasy rostlin a živočichů...) Věci (knihy - knihovna, zboží - skladová evidence, prodej...) Jevy (počasí, výkony zaměstnanců, lékařské vyšetření, sportovní výkony...)

Databáze - požadavky na data Integrita Konzistence Redundance Validace Verifikace  

Integrita dat (slov. cizích slov = celistvost)   Integrita = soulad se skutečností Integrita = zvolená databáze odpovídá integritním omezením Integritní omezení = jsou to logická omezení vyplývající z reality

Konzistence dat (slov. cizích slov = soudržnost)   Je to vzájemný soulad údajů v databázi Jsou-li data integritní, jsou také konzistentní Jsou-li data konzistentní, jsou také integritní 

Redundance dat (slov. cizích slov = nadbytečnost)   Redundance => opakovaný nechtěný výskyt dat v DB jedná se o nežádoucí stav, odstraňuje se dekompozicí Pozn. Redundance dat může být zdrojem nekonzistence dat.

Validace dat (slov. cizích slov = ověření)   Validace = je ověření, že produkt odpovídá představám uživatele ve všech možných případech.

Verifikace dat (slov. cizích slov = potvrzení správnosti)   Verifikace = je ověření, že produkt odpovídá specifikaci ve všech možných případech

Postupy při tvorbě databáze (IS) Zadání – specifikace požadavků DB Analýza – specifikace problémů Návrh implementace Programování tvorba dokumentace testování Předání Provoz

Implementace databáze Předání databáze (IS) do provozu: 1. Nový databázový (informační) systém INSTALACE (připravené prostředí HW, SW, OS) Zaškolení uživatelů Zkušební provoz s cvičnými daty Testování propojení s ostatními IS Naplnění IS aktuálními daty Ostrý provoz 

Implementace databáze Předání databáze (IS) do provozu: 2. Přechod z jednoho systému na druhý (nový IS) INSTALACE (připravené prostředí HW, SW, OS) Zaškolení uživatelů Zkušební provoz s cvičnými daty Analýza současného systému, formát dat, rozhraní – komunikace konverze => „překlopení“ starých dat do nové databáze Harmonogram převodu => stanoví se datum přechodu (např. od 1. dne v měsíci …) Zamezení editace dat ve staré verzi  

Údržba databáze Opravárenská údržba odstraňuje nalezené chyby. Provádí se v rámci reklamací systému. Adaptivní údržba přizpůsobuje SW změnám prostředí, jako je nový HW nebo nová verze OS. Nemění funkce systému. Provádí se na objednávku provozovatele IS. Zdokonalovací údržba zahrnuje do systému nové nebo změněné požadavky uživatele a vede tak ke změně funkcí (zlepšení?) systému. Někdy se tento typ údržby používá i ke zvýšení výkonnosti systému nebo zlepšení uživatelského rozhraní. Preventivní údržba - zaměřená na zlepšení udržovatelnosti systému, jako aktualizace dokumentace, doplnění komentářů, zlepšení modularity ap.