Duševní hygiena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

OBEZITA.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Zvládání zátěží v krizových situacích
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Náročné životní situace, konflikty
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Duševní zdraví a psychohygiena
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
duševní zdraví, hygiena,…
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Duševní hygiena Mgr. Tereza Louková, Ph.D.
Psychologické aspekty zdraví
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Psychologie zdraví Stres.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
Náročné životní situace. Náročné životní situace (dále jen NŽS)  Jsou to takové podmínky v životě člověka, které na něj kladou zvýšené nároky jak po.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
VY_32 _INOVACE_15_11_osobní hygiena 3
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Vyrovnávání se stresem
MOTIVACE.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Transkript prezentace:

Duševní hygiena

Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět: Psychologie Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 22. 1. 2014 Jazyk: čeština Název: Duševní hygiena Anotace: Materiál objasňuje pojem duševního zdraví, možnosti jeho udržení Klíčová slova: Duševní hygiena, zdraví, stres, tréma, zvládání stresových situací, syndrom vyhoření

Duševní hygiena neboli psychohygiena je nauka o tom, jak si chránit a udržovat duševní zdraví a zvyšovat svoji odolnost proti vlivům, které jej narušují. Snaží se člověka naučit, jak předcházet duševním potížím, případně jak je řešit, pokud už nastaly.

Zdraví - je stav úplné psychické, fyzické, duchovní a sociální pohody - psychologie zdůrazňuje propojení psychiky a somatiky, jedná se o tzv. psychosomatický vztah, který ovlivňuje celkové zdraví (např. bolest hlavy může mít psychickou příčinu a naopak)

Stres - nezaměňovat s pojmem zátěž - zátěž je pozitivní a otužuje člověka - každá nová dovednost je zatěžující a po osvojení už zátěž nepřináší - stres vzniká při nadměrné zátěži - vzniká z nadměrného přetížení organismu, kdy je zátěžových podnětů více a organismus se jim není schopen v krátké době přizpůsobit - je to stav akutního nebo chronického napětí, které se projevuje řadou vedlejších příznaků

PSYCHICKÉ REAKCE NA STRES DRUHY STRESU: Eustres - pozitivní stres vyvolaný silnou emocí, který dopomůže k vyřešení situace Distres - negativní stres, který vede k nepříjemným důsledkům a zhoršuje výkonnost člověka PSYCHICKÉ REAKCE NA STRES Úzkost a deprese – mohou být motivací, pokud nepřekročí únosnou mez, potom výkon zhoršují FYZICKÉ REAKCE NA STRES Agresivita, zvýšený krevní tlak, bušení srdce, nevolnost, třes rukou, pocení, poruchy spánku

Stresogenní faktory 1. vnitřní Egostres– jedinec si stres produkuje sám svou osobností, zveličuje problémy a tím se uvádí do stavu chronického napětí Frustrace - stav vyplývající z dlouhodobého neuspokojení základních potřeb (např. nezaměstnanost, nedostatek přátel, sexuální abstinence) záleží na individualitě osoby 2.vnější - společenské stresy (svatba, pohřeb, komunikace s nadřízenými) - přírodní faktory (déšť, temnota, práce v horku)

Metody zvládnutí stresu - vytvořit si žebříček hodnot - uplatňovat relaxační cvičení (jóga, autogenní trénink apod.) - omezit nepředvídatelné situace - odměňovat sama sebe - někdy je vhodná deníková forma, kde si zapisujeme úspěchy i neúspěchy

Tréma psychický stav emočního charakteru, příčinou bývá nejčastěji nedostatek sebevědomí vyvolaný např. strachem z neúspěchu příznaky – sucho v ústech, pocení, zvýšený tep, krevní tlak Jak omezit trému ze strany učitele - úsměv, vyslat signál naděje - dávat najevo, že zkoušený odpovídá správně a v případě chyby ihned nepřerušovat, ale nechat dokončit větu - zdůraznit známku a v případě neúspěchu nabídnout možnost řešení nebo opravy Jak omezit trému ze strany žáka - vzpomenout si na předchozí úspěchy - seznámit se s neznámým prostředím - projít si osnovu - pokusit se význam zkoušky objektivně srovnat s jinými hodnotami - minimalizovat čas v místnosti, kde zkouška probíhá

Zopakujte si, co víte o syndromu vyhoření.

Syndrom vyhoření - jedná se o psychický stav, kdy se člověk cítí špatně, práce ho nebaví, nemá radost ze života - je to plíživý proces, který probíhá v několika fázích: 1. nadšení – vysoké ideály a angažovanost 2. stagnace – ideály se nedaří realizovat, požadavky nadřízených či podřízených a instituce začínají obtěžovat 3. frustrace – své cíle se jedinci nedaří realizovat, práce se stává velkým zklamáním 4. apatie – jedinec dělá jen to nejnutnější, mezi kolegy může docházet k nepřátelství 5. letargie – celková ochablost, nechuť, únava

Zdroje obrazového materiálu LAURMG.. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 3.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frustrated_man_at_a_desk_%2 8cropped%29.jpg ROLETSCHEK, Ralf. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 3.1.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2005-09-02-hochzeit-51- korrigiert.jpg LONGTREKHOME. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 3.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Falun_Dafa_the_fifth_exercise,_ meditation7.jpg