Poezie ve světě v 1.polovině 20.století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KUBISMUS a Pablo Picasso.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výtvarné umění v 19. století II.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
KUBISMUS.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Expresionismus Expresionismus - evropský umělecký směr.
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Umělecké směry 20. století
Dadaismus I. polovina 20. století.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní poezie počátku 20. století
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Christian Morgenstern
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Surrealismus Vznikl ve Francii
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Surrealismus.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Evropské umění počátku 20. století
Futurismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Dadaismus.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Věra Slezáková Název materiálu:
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909
Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Meziválečná poezie a drama
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Kultura meziválečného období
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Poezie ve světě v 1.polovině 20.století

Společensko-historický kontext 1. světová válka Velká říjnová revoluce Světová hospodářská krize Nástup fašismu v Německu Španělská občanská válka 2. světová válka 1914 – 1918 1917 1929 – 1933 30.léta 20. st. 1936 – 1939 1939 - 1945

Směry 20. let 20. století Dadaismus (dada=hračka – houpací kůň) Vznikl jako revolta skupiny umělců různých národností proti válečným hrůzám ve Švýcarsku (1916). Pro jeho díla je charakteristická úmyslná nerozumnost, princip náhody a odmítnutí převažujících standardů umění, propagovali totální anarchii v životě i v kultuře, absolutní svobodu tvorby a umění. Zakladatel Tristan Tzara ;další: Guillaume Apollinaire, Jean Cocteau

Kubismus Vliv především na výtvarné umění. Princip kubismu spočívá v jeho prostorové koncepci díla, předmět nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů současně. Literaturu příliš neoslovil, proto vzniklo velmi málo děl spojených s tímto hnutím. Pro kubistické básně není rozhodující význam ani melodičnost, ale obraz, proto jsou básně kubistů netradiční z hlediska svého tvaru (často tvořily z písmen obrazce, které byly ve vztahu k dané básni). Důraz byl kladen na dynamiku a fantasii. Oblíbeným básnickým prostředkem se stala tzv. volná asociace představ

Představitelé: Pablo Picasso, Emil Fila (výtvarné umění) Guillaume Apollinaire, Jean Cocteau (literatura) Antoni Gaudí (architektura)

Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (ital) odmítá všechny dosavadní kulturní a umělecké hodnoty. Hnutí odmítající jakoukoli tradici. cílem futuristů bylo ukázat moderní uspěchanou a rušnou dobu, kterou nekritizovali, ale která se jim líbila. Častým námětem byla technika. Z toho vyplynula jejich snaha o rychlost, které dosahovali jednak zkratkovitostí a jednak proměnlivostí básnického rytmu.

Futurismus byl velice nacionální, schvaloval válku, kterou považoval za jediný možný způsob jak očistit svět od jeho nešvarů (tj. všeho starého). Tento směr byl populární především v Itálii a Rusku. Představitelé v literatuře: Filippo Tommaso Marinetti Vladimír Vladimirovič Majakovskij Velemir Chlebnikov

Expresionismus především německý umělecký směr Vznikl jako protiklad impresionismu a naturalismu tzn. odmítl umění zobrazující skutečnost i umění snažící zprostředkovat skutečnost pomocí dojmů. Jeho hlavním cílem je vyjádřit vlastní prožitky a vlastní pocity, a to značně pesimistické (źkost, deprese, zmar, smrt, atd.) Podle tvůrců byla celá společnost i jednotlivci v naprostém rokladu Představitelé: Franz Kafka, Georg Trakl, Vincent Van Gogh, a další

30. léta - Surrealismus Za zakladatele je považován Andre Breton, manifest surrealismu 1924 Ve své tvorbě autoři využívají tzv. psychického automatismu (tj. Volný tok obrazů a představ bez rozumové kontroly a zábran vycházející z podvědomí) – inspirace u S. Freuda Básníci ignorují veškerá básnická pravidla Předtavitelé: André Breton,Louis Aragon, Paul Eluard, Vítězslav Nezval (literatura)