Číslicové měřící přístroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

MĚŘENÍ NA INTEGROVANÝCH OBVODECH ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Lineární aplikace OZ Invertující zapojení operačního zesilovače:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceStabilizátory.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII ZAPOJENÍ MULTIVIBRÁTORŮ.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII ZAPOJOVÁNÍ STABILIZÁTORŮ.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII- 6.1 ZAPOJENÍ VF ELII-
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceJedno.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-012
Elektromagnetická slučitelnost
Indukce a indukčnost.
Senzory pro EZS.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Měření impedance Jiří Dřínovský Radioelektronická měření (MREM)
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Oscilátory
Tranzistorový zesilovač
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Orbis pictus 21. století Mikropočítač
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Stabilizátory napětí Jejich úkolem je udržovat stálé napětí na zátěži.
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Měření elektrického proudu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Revize elektrických zařízení (EZ)
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Měření osciloskopem.
Normály elektrických veličin
Číslicové měřící přístroje
jako děj a fyzikální veličina
Analogové měřící přístroje
Číslicové měřící přístroje
Měření výkonu elektrického proudu
Měření elektrického odporu
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ MĚŘENÍ PROUDU Ing. Petr Hanáček.
Měřící zesilovače.
Jak postupovat při měření?
Analogové násobičky.
Měření vlastností zdrojů elektrické energie
Rezistory a jejich řazení.
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Digitální učební materiál
SLOŽENÝ OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU.
Transkript prezentace:

Číslicové měřící přístroje Převodníky jiných veličin na napětí

Převodníky proudu na napětí Pracují na principu Ohmova zákona – měření úbytku napětí na odporovém normálu Typické uspořádání svorek Číslicové multimetry mají dvě skupiny rozsahů malé rozsahy – několik rozsahů od A do max. 400mA velký rozsah 10A (20A) Proti přetížení (nadproudu) se malé rozsahy vždy jistí pojistkou s přibližně dvojnásobkem maximálního malého rozsahu U levných multimetrů není velký rozsah jištěn ! ! !  možnost zničení přístroje tepelnými ztrátami na měřícím rezistoru – „kusu odporového drátu “

Měření velkých proudů Pro měření velkých proudů se běžně používají kleštiny = klešťové ampérmetry – pracujícími na principu: měřících transformátorů proudu – měří pouze střídavé proudy průmyslových kmitočtů Hallovy sondou – měří AC i DC proudy – do 25kHz Maximální rozsahy dosahují stovek A až jednotek kA Kleštiny měří pouze větší proudy v řádu nejméně stovek mA ! Kleštinami mohou být vybaveny i laboratorní přístroje Kleštinami se obvykle měří i větší proudy u wattmetrů Kleštinami lze měřit proudy pouze v oddělených vodičích ! v případě kabelu by byl měřen rozdíl proudů, který je však v bezporuchovém stavu nulový ! ! !

Převodníky pro měření odporů Pracují na principu Ohmova zákona – měření úbytku napětí na odporovém normálu napájeném ze zdroje proudu Nejjednodušší řešení vychází z invertujícího zapojení operačního zesilovače, kde zdroj napětí a vstupní rezistor RN vytváří zdroj proudu

Převodníky pro měření malých odporů Měření malých odporů je výrazně ovlivněné odpory připojovacích vodičů r1 a r2, kterými protéká relativně velký měřící proud Tento problém odstraní tvz. čtyřbodové připojení – kdy je A/D převodník připojený samostatnými přívody (s odpory r2 a r4) jejichž odpor (úbytky na nich) lze pro malý proud A/D převodníku zanedbat

Obvody pro měření velkých odporů Používají aktivní integrátor = nabíjení kondenzátoru proudem I=UN/RX Měření odporu je převedeno na měření času – dosažení Ur

Převodníky proměření kapacit Nejjednodušší přístroje používají převodník kapacita  čas na principu funkčního generátoru – periodickém nabíjení a vybíjení kondenzátoru zdrojem proudu tvořeným odporem RN a výstupem komparátoru OZ2 Doba trvání pulzu (TX) = nabití kondenzátoru na opačnou polaritu je úměrná kapacitě kondenzátoru

Číslicové RLC měřiče Převodník impedance (admitance) na fázor napětí, převodníky ZU (YU) – převodník tvoří dva obvody: Vlastní převodník Z  U ( Y  U ) Převodník ZU měří indukčnost (sériové náhradní schéma) Proud I1= Ur / RN na zpětné vazbě vytvoří napětí U2= ZX.I2 , které má dvě složky: reálnou RX.I2 imaginární LX.I2 Hodnoty složek jsou určeny vektorvoltmetrem Převodník YU měří kapacitu (paralelního náhradní schéma)

Vektorvoltmetr – měří reálnou a imaginární složku U Základ tvoří řízený usměrňovač (přepínač) řízený vstupním napětím generátoru s volbou fázového posunu 0° nebo 90° Na výstupu dolní propusti je stejnosměrná složka, která je: v poloze přepínače 0° se měří reálná složka Ure= R.I v poloze přepínače 90° se měří imaginární složka Uim= X.I

Průběhy napětí převodníku Z  U : Ur - vstupní napětí generátoru UX – fázově posunuté napětí na zpětné vazbě OZ UT0 – výstup tvarovače = řízení usměrňovače pro měření RX U0 – výstupní napětí pro RX UT90 – výstup tvarovače = řízení usměrňovače pro měření LX U90 – výstupní napětí pro LX