Temperament, charakter, motivace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Člověk jako jedinec Osobnost
Prezentace Konference kariérového poradenství Březen 2012
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
(Základy psychologie)
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
Označení DUM Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr.
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
VY_32_INOVACE_ 10 - Dynamické vlastnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Emoce (city).
Temperament.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Galénova teorie Pavel Holinka, Vojtěch Hruška, Jan Pospíšil, Veronika Kučerová, Barbora Lázňovská.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
Osobnost a temperament
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Temperament Pavel Šuranský.
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Charakter Pavel Šuranský.
Typologie temperamentů
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Dynamické vlastnosti osobnosti
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 06 – Osobnost a temperament NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_11_Osobnost člověka Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
OSOBNOST sportovce Seminář.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_16 Temperament
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
Dynamické vlastnosti – temperament
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Kejřová Psychologie.
PODOBNOST A ODLIŠNOST LIDÍ
Transkript prezentace:

Temperament, charakter, motivace

Temperament Co je to temperament? = znamená souhrn charakteristických nebo vrozených rysů osobnosti, které se trvale projevují způsobem reagování, jednání a prožívání. 

Hippokrates - 4 typy temperamentu

TEMPERAMENT SANGVINIK – silný – vyrovnaný – rychlý živý, činorodý, rozvážný,rychle reaguje, ovládá se i v kritické situaci, společenský, city vznikají rychle, rychle se střídají šíří kolem sebe pozitivní energii, srší radostí ze života. Je oblíbený v kolektivu, ale neumí udržet tajemství, není schopen empatie. Je náladový a nespolehlivý. CHOLERIK – silný – nevyrovnaný – rychlý Energický, výbušný, netrpělivý, city velmi intenzívní, rychle se střídají Dobrý řečník, vůdce, organizátor Svým nadšením snadno strhne ostatní. FLEGMATIK – silný – vyrovnaný – pomalý za všech okolností zachová klid Může se zdát, že nemá vlastní názor, ale spíše nepovažuje za důležité jej vyslovovat. Je rozumově založený realista, materialista, ale často také málomluvný, málo společenský, dlouho se rozhoduje, nedochvilný, lhostejný. MELANCHOLIK – slabý – vyrovnaný – pomalý Citlivý, uzavřený,vážný, plachý, emoce silné, ale skrývá je, slabý hlas o všem příliš přemýšlí. Dokáže naslouchat a pochopit problémy ostatních. Má pochybnosti o sobě samém, občas trpí depresemi a únavou.

TEMPERAMENT A POVOLÁNÍ SANGVINIK Uplatní se všude, kde je třeba být dynamický a mít organizační schopnosti. Jeho heslo: Obdivujte mě! CHOLERIK Vyzařuje respekt, hodí se na vedoucí pozice. Musí se naučit ovládat. Jeho heslo: Bojte se mě! MELANCHOLIK Jsou vnímaví = skvělí psychologové a umělci. Nehodí se na vedoucí pozice Jeho heslo: Litujte mě! FLEGMATIK Vždy umí zachovat chladnou hlavu, uplatní se jako vedoucí, učitel a v jakékoliv práci v kolektivu. Jeho heslo: Nechte mě být!

Temperament Jaké povolání by mohl vykonávat? Sangvinik? Cholerik? Melancholik? Flegmatik?

DALŠÍ ČLENĚNÍ TEMPERAMENTU introvert – člověk zaměřený do svého nitra plachý a nejistý, málo průbojný intenzivní vnitřní život a hluboké city extrovert – člověk zaměřený na vnější svět společenský, přístupný, otevřený, aktivní snadno přizpůsobivý

CHARAKTER Co je to charakter? = vztah k sobě a k lidem (společnosti). Utváří se u nás postupně a není vrozený. Je zdrojem zodpovědného jednání a hodnocení. Má autoregulační funkci v životě člověka (morálka a svědomí) Jak vzniká? Výchovou, osobním příkladem, vliv prostředí

Charakterové vlastnosti regulují vztah jedince k: Druhým lidem: kladně se projevuje ochotou pomáhat, spolupracovat, radovat se z úspěchu druhého, projevovat druhým důvěru K práci: projevem charakteru je zde vytrvalost, rozhodnost, odpovědnost,… K prostředí: k přírodě, věcem K sobě samému: vše, co člověk dělá, závisí na tom, jaký má vztah k sobě

Jak se projevuje člověk s nízkým sebevědomím v práci, ve vztahu k ostatním lidem? Jak se projevuje člověk s vysokým sebevědomím v práci, ve vztahu k ostatním? Proč je důležité, aby byl člověk odpovědný za své chování a jednání?