Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.
Advertisements

Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Prodej ze dvora za deset týdnů
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Řádné zacházení se zvířaty
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ochrana hospodářských zvířat
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Změna veterinární legislativy
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty

Zdravotní nezávadnost živočišných produktů základní veterinární požadavky na živočišné produkty povinnosti osob, které vyrábějí a zpracovávají živočišné produkty vnitrostátní přeprava živočišných produktů prodej malých množství

Základní veterinární požadavky na ŽP živočišné produkty se posuzují jako poživatelné poživatelné po zvláštní úpravě nebo dalším zpracování nepoživatelné ochranná lhůta 28 dnů, jde-li o maso drůbeže a savců, včetně vnitřností a tuků 7 dnů, jde-li o mléko a vejce 500 stupňodnů, jde-li o maso ryb, přičemž počet stupňodnů se zjišťuje násobením průměrné denní teploty vody počtem dnů

každý, kdo uvádí do oběhu maso nebo orgány jatečných a jiných zvířat, jakož i výrobky z nich k výživě lidí nebo ke krmení zvířat, může tak učinit až po vyšetření, posouzení a označení těchto produktů stanoveným způsobem není-li stanoveno jinak, musí být jatečná zvířata poražena na jatkách

domácí porážkou mohou být poražena ve vlastním hospodářství chovatele jatečná zvířata s výjimkou skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. V případě domácí porážky skotu staršího 24 měsíců a mladšího 72 měsíců může chovatel porazit nejvýše 3 kusy ročně maso a orgány jatečných zvířat z domácí porážky jsou určeny pro spotřebu osoby tvořící domácnost chovatele, jedná-li se o maso a orgány ze skotu osoby tvořící domácnost chovatele nebo pro spotřebu osoby blízké, jedná-li se o maso a orgány ostatních zvířat

Na trh lze uvádět pouze mléko, které bylo získáno od zvířat, jejichž zdravotní stav, způsob chovu a výživy neovlivňují nepříznivě jeho zdravotní nezávadnost, a které bylo mlékárensky ošetřeno, jakož i výrobky z tohoto mléka vejce, která byla prosvícena a stanoveným způsobem označena med, mateří kašičku nebo včelí vosk, který je zdravotně nezávadný a pochází od klinicky zdravého včelstva zvěřina musí pocházet ze zvěře ulovené a usmrcené dovoleným způsobem ryby, korýši, měkkýši, žáby a jiní živočichové vodního a suchozemského prostředí určení k výživě lidí musí být získáni dovoleným způsobem lovu (výlovu), odchytu nebo sběru

Povinnosti osob, které vyrábějí a zpracovávají ŽP Kdo jako podnikatel získává, vyrábí, zpracovává, ošetřuje, balí, skladuje, přepravuje a uvádí do oběhu ŽP v podniku pod veterinárním dozorem je povinen požádat krajskou veterinární správu o schválení a registraci opatřovat potraviny živočišného původu označením zdravotní nezávadnosti zaměstnávat při zacházení se živočišnými produkty pouze osoby způsobilé k takové činnosti provádět soustavně vlastní kontroly hygienických podmínek výroby, včetně odběru vzorků a jejich laboratorního vyšetření vytvářet podmínky k provádění odborných veterinárních úkonů

Vyhláška č. 34/2013, o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů

Povinnosti provozovatele jatek chránit zvířata před nebezpečnými nákazami a týráním přijímat na jatky pouze jatečná zvířata, která jsou označena podle zvláštních pp a splňují požadavky veterinárního zákona a přímo použitelných předpisů EU zajistit totožnost přijatých jatečných zvířat a příslušnost masa, orgánů a ostatních částí k nim vytvořit podmínky pro prohlídku jatečných zvířat a masa a poskytnout bezplatně osobám, které ji provádějí, nezbytnou věcnou, osobní i jinou pomoc provozní a sanitační řád oznámit KVS porážku skotu a prasat jejichž maso nebo orgány jsou určeny k dodání zpět chovateli

Vnitrostátní přeprava ŽP DP v jednom přepravním prostoru lze přepravovat jen ŽP, které byly shodně posouzeny z hlediska jejich zdravotní nezávadnosti a použitelnosti, popřípadě poživatelnosti a u kterých nedochází ke vzájemnému nepříznivému ovlivňování VO živočišných produktů určených ke zvláštní úpravě (ošetření) a použití vyžadují-li to tento zákon, zvláštní PP nebo předpisy EU, v případech ŽP určených k obchodování nebo vývozu, popřípadě v dalších případech

Prodej malých množství čerstvé drůbeží, králičí nebo maso z nutrií čerstvá vejce med, mateří kašička nebo včelí vosk syrové mléko živé ryby a jiní živočichové pocházející z akvakultury zvěř Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství

Čerstvé drůbeží maso, čerstvé králičí maso nebo čerstvé maso z nutrií v hospodářství, v tržnici nebo na tržišti (ČR), místní maloobchod nutrie – až po vyšetření na přítomnost trichinel roční produkce max. 2000 krůt hus a kachen /10000 ks ostatní drůbeže 10 ks krůt hus a kachen a 35 ks ostatní drůbeže v průběhu jednoho týdne králičí maso – obdobně jako u drůbeže

Čerstvá vejce v hospodářství, v tržnici nebo na tržišti (ČR), místní maloobchod ve vlastním stravovacím zařízení – výjimka z označování max. 50 nosnic – v hospodářství nebo TT – nemusí být označena kódem producenta, uvedeno jméno a adresa chovatele třídit dle jakosti a hmotnosti – dodána do místního maloobchodu 60 vajec jednomu KS x 600 vajec v průběhu 1 týdne

Med, mateří kašička nebo včelí vosk v domácnosti, v hospodářství, v tržnici nebo na tržišti (ČR), místní maloobchod použití medu ve vlastním stravovacím zařízení – nemusí označit 2 tuny ročně

Syrové mlékárensky neošetřené mléko a syrová smetana v hospodářství v místě výroby, prodejní automat, po tepelném ošetření uvádět na trh při poskytování stravovacích služeb se souhlasem KVS splnění požadavků, CPM, rezidua inhibičních látek, vyšetřování mléka – 2x ročně obvyklá denní spotřeba v domácnosti spotřebitele

Živé ryby nebo jiní živočichové pocházející z akvakultury v hospodářství, na trh při poskytování stravovacích služeb obvyklá denní spotřeba v domácnosti spotřebitele

Těla ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo peří uživatel honitby - přímo spotřebiteli, místní maloobchodní prodejna, registrované maloobchodní zařízení, v tržnici nebo na tržišti (ČR)-drobná VŽZ proškolená osoba vyšetření na přítomnost trichinel 1 kus velké a 35 kusů drobné VŽZ za týden, nejvýše 30 % za rok – max. 30 kusů velké a 400 kusů drobné VŽZ

Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou shromažďování (sběr), přeprava (svoz), neškodné odstraňování a další zpracovávání vedlejších živočišných produktů dezinfekce, deratizace, dezinsekce, popřípadě i dezodorizace odchyt toulavých a opuštěných zvířat a jejich umísťování do karantény nebo izolace Vykonávat pouze na základě povolení SVS

VŽP Chovatelé a osoby zacházející se živočišnými produkty jsou povinni hlásit neprodleně výskyt VŽP třídit, označovat, bezpečně ukládat a podle potřeby ošetřovat VŽP předávat VŽP oprávněné není-li znám chovatel, má ohlašovací povinnost ten, komu náleží nebo kdo spravuje místo nálezu kadáveru náklady na neškodného odstranění kadáveru hradí obec

Nerozhodla-li SVS z nákazových důvodů jinak, může chovatel sám na vlastním pozemku neškodně odstranit kadáver zvířete v zájmovém chovu, pokud tento kadáver nepochází ze zvířete náležejícího mezi přežvýkavce nebo prasata, anebo ze zvířete nemocného nebezpečnou nákazou nebo podezřelého z této nákazy. Neškodným odstraněním se v tomto případě rozumí zahrabání na místě vhodném z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat a ochrany životního prostředí, a to do hloubky nejméně 80 cm s použitím dezinfekčních prostředků. Kadáver koně v zájmovém chovu může chovatel neškodně odstranit sám na vlastním pozemku jen se souhlasem KVS a za podmínek jí stanovených; chovatel je dále povinen místo zahrabání kadáveru koně označit způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem a toto označení zachovávat po dobu 10 let.

Vyhláška č. 94/2010 Sb. o některých veterinárních a hygienických požadavcích na přepravu a zpracování vedlejších živočišných produktů kategorie 1 – barva černá kategorie 2 – barva žlutá kategorie 3 – barva zelená barva s vysokým obsahem modré

Nařízení EP a Rady č. 1069/2009, o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a o zrušení nařízení (ES) č. 1774/2002 (nařízení o vedlejších produktech živočišného původu) Nařízení Komise č. 142/2011, kterým se provádí nařízení EP a Rady (ES) č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a provádí směrnice Rady 97/78/ES, pokud jde o určité vzorky a předměty osvobozené od veterinárních kontrol na hranici podle uvedené směrnice Nařízení EP a Rady č. 999/2001 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií

Nařízení EP a Rady č. 1069/2009 oblast působnosti materiál kategorie 1 – 3 neškodné odstranění zvláštní krmné účely

Působnost volně žijící zvířata odpad ze stravovacího zařízení syrová krmiva výkaly a moč

Materiál kategorie 1 kadávery SRM TSE zájmových zvířat ZOO, cirkusových zvířat SRM odpad ze stravovacích zařízení - mezinárodní přeprava směsi

SRM a) pokud jde o skot: b) pokud jde o ovce a kozy, lebka kromě dolní čelisti, ale včetně mozku a očí, a mícha zvířat starších než 12 měsíců páteř kromě ocasních obratlů, trnových a příčných výběžků krčních, hrudních a bederních obratlů a středového hřebene křížové kosti a křídel křížové kosti, avšak včetně míšních nervových uzlin zvířat starších 30 měsíců mandle, poslední čtyři metry tenkého střeva, slepé střevo a okruží zvířat jakéhokoli stáří b) pokud jde o ovce a kozy, lebka včetně mozku a očí, mandle a mícha zvířat, která jsou starší než 12 měsíců nebo která mají v dásních prořezaný trvalý řezák slezina a ileum zvířat jakéhokoli stáří

Rozhodnutí Komise č. 453/2007, kterým se stanoví status BSE členských států nebo třetích zemí nebo jejich oblastí vzhledem k riziku výskytu BSE A. Země nebo oblasti se zanedbatelným rizikem výskytu BSE B. Země nebo oblasti s kontrolovaným rizikem výskytu BSE C. Země nebo oblasti s neurčeným rizikem výskytu BSE

Vyšetřování skotu na BSE Nařízení EP a Rady č. 999/2001 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií Rozhodnutí Komise č. 709/2009, kterým se některým členským státům povoluje přezkoumat jejich roční programy sledování BSE Vyhláška č. 309/2011 Sb., o stanovení podmínek vyšetřování skotu na bovinní spongiformní encefalopatii v rámci prohlídky jatečných zvířat a masa

Materiál kategorie 2 hnůj, obsah TT uhynulá zvířata směsi VŽP jiné než MK1 a MK3

Materiál kategorie 3 nepoživatelné z prohlédnutého

Likvidace VŽP MK1 MK2 MK3