Základní škola a pomoc ohroženým dětem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
ohroženým domácím násilím
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základní škola a pomoc ohroženým dětem Spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti (a jejich rodiny) v Hradci Králové a okolí Stručný návod pro pedagogy z HK a okolí, jaké možnosti mohou využít v případech, kdy se setkají s dětmi, které potřebují pomoc. aktualizováno: 21. 11. 2017

Kdo se může zapojit do pomoci ohroženým dětem OSPOD lékaři PČR, státní zastupitelství soudy dítě škola rodiče, zákonní zástupci neziskové organizace jiné školy, předškolní zařízení poradenská zařízení další odborníci (psycholog, logoped,…)

Kdo je „ohrožené dítě“? Dítě vážně ohrožené: Dítě potenciálně ohrožené: týrané zneužívané vážně zanedbávané dítě páchající trestnou činnost dítě, na kterém je páchána trestná činnost,.. dítě ze sociálně znevýhodněného prostředí (problémy s hygienou, přípravou do školy, opakovanou absencí, chudobou,..) dítě se specifickými potřebami (zdravotní handicap, sociální handicap,..) dítě s problematickými vztahy (v rodině, ve školním kolektivu,..) dítě v krizi (ztráta blízké osoby, rozvod, psychické obtíže, problémy s příjmem potravy..)

Na koho se škola musí obrátit? Musíte vždy kontaktovat: Máte ve škole dítě: OSPOD MM HK (https://www.hradeckralove .org/urad/odbor-socialnich- veci-a-zdravotnictvi) a v případě podezření na spáchání trestného činu též: Policii ČR (tel. 158) týrané zneužívané vážně zanedbávané dítě páchající trestnou činnost dítě, na kterém je páchána trestná činnost,..

Na koho se škola může obrátit? Máte ve škole dítě: Můžete kontaktovat: dítě ze sociálně znevýhodněného prostředí (problémy s hygienou, přípravou do školy, opakovanou absencí, chudobou,..) dítě se specifickými potřebami (zdravotní handicap, sociální handicap,..) dítě s problematickými vztahy (v rodině, ve školním kolektivu,..) dítě v krizi (ztráta blízké osoby, rozvod, psychické obtíže, problémy s příjmem potravy..) neziskové organizace poradenská zařízení sociální služby Jak probíhá spolupráce: služby jsou většinou zdarma rodiče (dítě) se spoluprací souhlasí poskytování informací o dítěti pouze se souhlasem rodičů / zákonných zástupců dítěte

Kdo a v jakých případech nabízí školám spolupráci ? Spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti (a jejich rodiny) v Hradci Králové a okolí Kdo a v jakých případech nabízí školám spolupráci ?

Oblasti spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti dítě (žák) s obtížemi II. třídní kolektiv III. rodič (zákonný zástupce) IV. pedagog / pedagogický sbor

I. Oblast spolupráce dítě (žák) s obtížemi Spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti (a jejich rodiny) v Hradci Králové a okolí I. Oblast spolupráce dítě (žák) s obtížemi zpět

I. Oblast spolupráce: dítě (žák) s obtížemi zdravotní obtíže dítěte I.2. psychické obtíže dítěte I.3. potíže dítěte s učivem / přípravou do školy I.4. výchovné obtíže dítěte zpět

I.1. Zdravotní obtíže dítěte Dítě s tělesným postižením a kombinovanými vadami SPC PROINTEPO (http://www.prointepo.org/spc) Dítě s vadou sluchu SPC pro děti s vadami sluchu (http://spcduhacek.cz/specialne-pedagogicke-centrum-pro-deti-s-vadami-sluchu/) Dítě s vadou řeči SPC pro děti s vadami řeči (http://spcduhacek.cz/specialne-pedagogicke-centrum-pro-deti-s-vadami-reci/) Dítě s vadou zraku SPC pro zrakově postižené děti (http://www.spczphk.wbs.cz/) Dítě s mentálním postižením SPC Rukavička (http://spchk.rpdata.cz/) Dítě s poruchou autistického spektra Křesadlo HK – Centrum pomoci lidem s PAS (https://www.kresadlohk.cz/) Dítě s ADHD Pedagogicko–psychologická poradna HK - poradenství rodičům dětí s ADHD (www.pppkhk.cz/hk/) I.1. Zdravotní obtíže dítěte zpět

I.2. Psychické obtíže dítěte Dítě v psychické nepohodě, v krizi (rozvod rodičů, úmrtí blízké osoby,..) NOMIA, z.ú. – Dětské krizové centrum (http://nomiahk.cz/) Manželská a rodinná poradna (http://www.csps-hk.cz/Manzelska-rodinna-poradna.html) Školské poradenské pracoviště Mozaika (http://mozaika57.webnode.cz/pro-deti/) I.2. Psychické obtíže dítěte zpět

I.3. Potíže dítěte s učením / přípravou do školy Dítě má problémy s učivem (nestíhá látku, nerozumí, má špatné známky) Pedagogicko – psychologická poradna HK – diagnostika, poradenství, program Deficity dílčích funkcí, Program zprostředkovaného učení (FIE), stanovení podpůrných opatření do výuky (www.pppkhk.cz/hk/) Aufori, o.p.s. – program „Učí se celá rodina“ (http://www.aufori.cz/co-delame/2-uncategorised/105-uci-se-cela-rodina-2016) Salinger, z.s., centrum Síťovka – individuální pomoc se vzděláváním v rodinách (http://www.salinger.cz/sitovka/29/Nabizime/) Oblastní charita Hradec Králové, Kruh dobrovolníků – doučování (http://www.charitahk.cz/kruh-dobrovolniku/) Dítě je mimořádné nadané Pedagogicko – psychologická poradna - komplexní psychologické vyšetření, poradenství (www.pppkhk.cz/hk/) I.3. Potíže dítěte s učením / přípravou do školy zpět

I.4. Výchovné obtíže dítěte Nepozorné, neposedné dítě, které se obtížně soustředí Pedagogicko–psychologická poradna HK - diagnostika (www.pppkhk.cz/hk/) Dítě nerespektuje dospělou autoritu, chodí „za školu“ nebo jinak opakovaně porušuje školní řád SVP Návrat (http://www.svphk.cz/ ) Dítě má problémy ve vztazích se spolužáky, obtížně se začleňuje do kolektivu Školské poradenské pracoviště Mozaika (http://mozaika57.webnode.cz/ ) Aufori – motivačně -terapeutická skupina pro děti ze sociálně slabého prostředí (http://www.aufori.cz/co-delame/2-uncategorised/105-uci-se-cela-rodina-2016) I.4. Výchovné obtíže dítěte zpět

II. Oblast spolupráce třídní kolektiv Spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti (a jejich rodiny) v Hradci Králové a okolí II. Oblast spolupráce třídní kolektiv zpět

II. Oblast spolupráce: třídní kolektiv osvětové besedy a přednášky II.2. preventivní práce s třídním kolektivem (adaptační kurzy, hodiny etické výchovy,..) II.3. preventivní programy II.4. práce s narušenými vztahy v třídním kolektivu zpět

II.1. Osvětové besedy a přednášky Městská policie Hradec Králové, oddělení prevence kriminality (https://www.hradeckralove.org/hrad ec-kralove/besedy-a-prednasky- anotace-temat) YMCA - Informační centrum pro mládež – Přednášky na téma: Finanční gramotnost, Bezpečnost na internetu (http://www.icmhradeckralove.cz/p/p ro-skoly.html) ŽIVOTpro, z.ú.: besedy pro rodiče (http://zivotpro.webnode.cz/sluzby/) zpět

II.2. Preventivní práce s třídním kolektivem Salinger, z.s. – Informačně-preventivní programy pro třídní kolektivy, ukázky fungování nízkoprahových klubů (http://www.salinger.cz/modry_pomeranc/) ŽIVOTpro, z.ú. – adaptační kurzy, vedení hodin a projektů etické výchovy (http://zivotpro.webnode.cz/sluzby/) Etická výchova o.p.s. – kurzy etické výchovy pro pedagogy (obsahuje témata: práce s třídním kolektivem, komunikace, konstruktivní kritika, kompromis, sebedůvěra, … (http://evops.cz/co- nabizime/#skoleni) II.2. Preventivní práce s třídním kolektivem zpět

II.3. Preventivní programy Pedagogicko–psychologická poradna HK, metodik prevence – dlouhodobé preventivní programy (http://www.pppkhk.cz/hk/index.php/prevence/metodi k-prevence-v-ppp) Semiramis z.ú., Centrum primární prevence Královéhradeckého kraje – programy dlouhodobé primární prevence (http://www.os- semiramis.cz/centra/centrum-primarni-prevence- kralovehradeckeho-kraje/) PROSTOR PRO, o.p.s. - preventivní programy SPIRÁLA (http://www.prostorpro.cz/preventivni- programy-spirala.html) Křesťanská akademie mladých, z.s.​ - preventivní programy Úcta k životu (http://uctakzivotu.cz/) Prostor plus o.p.s. (https://www.prostor-plus.cz/) Společně k bezpečí (http://www.spolecnekbezpeci.cz) II.3. Preventivní programy zpět

II.4. Práce s narušenými vztahy v třídním kolektivu Diagnostika vztahů ve třídě, sociometrické šetření. Příprava na změnu v třídním kolektivu a provázení ve změně Práce s narušeným třídním kolektivem Školské poradenské pracoviště Mozaika (http://mozaika57.webnode.cz/zs/) Pedagogicko–psychologická poradna HK, metodik prevence (http://www.pppkhk.cz/hk/index.php/pr evence/metodik-prevence-v-ppp) II.4. Práce s narušenými vztahy v třídním kolektivu zpět

III. Oblast spolupráce rodič (zákonný zástupce) Spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti (a jejich rodiny) v Hradci Králové a okolí III. Oblast spolupráce rodič (zákonný zástupce) zpět

III. Oblast spolupráce: rodič (zákonný zástupce) bariéry v komunikaci s rodičem III.2. nedostatky v rodičovské péči III.3. rodina ohrožená chudobou zpět

III.1. Bariéry v komunikaci s rodičem Jazyková bariéra: rodič - cizinec Integrační centrum pro cizince – pomoc a doprovod při jednáních, tlumočnické služby: (http://cizincihradec.cz) Rodič se sluchovým handicapem Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z.s. – Centrum zprostředkování tlumočníků pro neslyšící (http://cztn.cz/) III.1. Bariéry v komunikaci s rodičem zpět

Práce s rodinou v domácím prostředí, asistence při domácí přípravě do školy, poradenství v oblasti vzdělávání a povinné školní docházky, prohlubování rodičovských kompetencí,.. V rámci Královéhradeckého kraje (v HK i mimo HK): Aufori, o.p.s. (http://www.aufori.cz/) Salinger, z.s., TRIANGL (http://www.salinger.cz/triangl/) V HK a okolí (centrum, Pražské Předměstí, Plotiště n.L., Ledce, Třebechovice p.O.): Salinger, z.s., Centrum Síťovka (http://www.salinger.cz/sitovka/) V HK a okolí (centrum, Slezské a Moravské Předměstí, Malšovice, Svinary, Smiřice, Chlumec n. C.): Salinger, z.s., KC ZIP (http://www.salinger.cz/zip/) III.2. Nedostatky v rodičovské péči (Nedostatečná hygiena dítěte, neomluvená absence, rodiče se nezajímají o školní výsledky dítěte..) zpět

Obědy pro děti WOMEN FOR WOMEN, o.p.s. (http://www.obedyprodeti.cz/) Pomoc rodinám ohroženým chudobou, podpora hledání bydlení, zaměstnání, dluhové poradenství, finanční poradenství… V rámci Královéhradeckého kraje (v HK i mimo HK): Aufori, o.p.s. (http://www.aufori.cz/) Salinger, z.s., TRIANGL (http://www.salinger.cz/triangl/) V HK a okolí (centrum, Pražské Předměstí, Plotiště n.L., Ledce, Třebechovice p.O.): Salinger, z.s., Centrum Síťovka (http://www.salinger.cz/sitovka/) V HK a okolí (centrum, Slezské a Moravské Předměstí, Malšovice, Svinary, Smiřice, Chlumec n. C.): Salinger, z.s., KC ZIP (http://www.salinger.cz/zip/) III.3. Rodina ohrožená chudobou Nedostatek financí (dítě nenosí svačiny, nechodí na obědy, nejezdí na výlety, chybí mu pomůcky,…) zpět

IV. Oblast spolupráce pedagog / pedagogický sbor Spolupráce škol s ostatními aktéry v síti pro ohrožené děti (a jejich rodiny) v Hradci Králové a okolí zpět

IV. Oblast spolupráce: pedagog / pedagogický sbor metodická podpora pedagogů IV.2. práce s týmem, supervize, vzdělávání IV.3. další možnosti konzultací zpět

IV.1. Metodická podpora pedagogů Pedagogicko–psychologická poradna HK, metodik prevence: metodická podpora pedagogů, školních metodiků prevence, metodické vedení při tvorbě preventivního programu školy (http://www.pppkhk.cz/hk/index.php/prev ence/metodik-prevence-v-ppp) Školské poradenské pracoviště Mozaika: metodická podpora škole při vyšetřování případů školního šikanování, metodická podpora pedagoga, intervize (http://mozaika57.webnode.cz/zs/) IV.1. Metodická podpora pedagogů zpět

IV.2. Práce s týmem, supervize, vzdělávání Pedagogicko-psychologická poradna v HK: „Edukativní program primární prevence rizikového chování pro pedagogy“ - (http://www.pppkhk.cz/) Semiramis, z.ú.: podpora role třídního učitele v rámci programu dlouhodobé primární prevence, poradenství, kazuistické semináře, supervize, vzdělávání pedagogů (http://www.os-semiramis.cz/pro-skoly-a- pedagogy/) ŽIVOTpro, z.ú.: práce s pedagogickým týmem nad tématy: dětské emoce, zisk zdrojů pro práci s dětmi, dítě v krizi a co s tím jako pedagog mohu dělat, prosociální chování, spolupráce s rodiči. Supervize. Pomoc při získávání dotací pro školy na uvedené aktivity. (http://zivotpro.webnode.cz/sluzby/) IV.2. Práce s týmem, supervize, vzdělávání zpět

IV.3. Další možnosti konzultací Individuální konzultace nad problematikou sociálně slabých rodin Salinger, z.s. (http://www.salinger.cz/) Aufori, o.p.s. (http://www.aufori.cz/) Poradenská telefonní linka pro pedagogy (nonstop, zdarma, po celé ČR, možnost anonymity) Linka pro rodinu a školu: 116 000 (http://linkaztracenedite.cz/) IV.3. Další možnosti konzultací zpět

Informace na webu Facebook: Síť služeb pro ohrožené rodiny s dětmi – Hradec Králové a okolí: http://www.facebook.com/sitsluzebhk/ informace ze sítě nabídka zajímavých aktivit, školení, projektů,… vztahujících se k sociálně-právní ochraně dětí zajímavé postřehy a články i pro práci učitele s ohroženým dítětem Adresář sociálních a návazných služeb v HK: http://www.hradeckralove.org/file/8046/

Tato prezentace vznikla za spolupráce Pracovní skupiny „Pojďme do škol(k)y“, skupiny komunitního plánování rodina s dětmi a lokálního síťaře pro ORP Hradec Králové. Ať se Vám daří ! Mgr. Agáta Havlíková, lokální síťařka pro ORP HK (MPSV) tel.: 702 954 898, e-mail: agata.havlikova@mpsv.cz Mgr. Šárka Zbiňová, vedoucí skupiny „Pojďme do škol(k)y!“ tel.: 774 80 70 52, e-mail: kc.zip@salinger.cz