Terorismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rizika v sociálním prostředí
Advertisements

POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Sociální problematika světa
Historie a princip INTERNET.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
TERORISMUS.
ANARCHISMUS.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Ochrana kritické infrastruktury
Vývoj politické mapy světa
Institut ochrany obyvatelstva
Afghánistán a Irák – ústavní systémy
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
Politický extremismus a radikalismus
Ohniska neklidu v současném světě
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Globalizace Konflikty 20. století
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
Úvod do rozvojových studií
Organizace spojených národů
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Pover -poit t.č.2 Jaro JE TADY. Bin Ládin je na fotografiích znetvořený, USA se je bojí zveřejnit Ve Spojených státech i mezi politiky sílí volání po.
TERORISMUS ( na území Evropy )
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Globální problémy světa – terorismus
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Terorismus Petr Machala.
Politologie a mezinárodní vztahy
8:45 NY - teroristický útok; únosci převzali násilím řízení a narazili s letounem do severní věže World Trade Centre. Počet obětí ? 92 na palubě.
Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec A.
Nietzsche + Terorismus
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
MIGRACE.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Terorismus, organizovaný zločin, extremismus, radikalismus Jan Lachman.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
OSN.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Terorismus Mgr. Richard Stojar, Ph.D.
Politologie a mezinárodní vztahy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Dětští vojáci.
Stát Definice, funkce, typy.
Vývoj v Rusku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
TERORISMUS.
Marie Rottrová
TERORISMUS.
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Terorismus

Definice Dosud neexistuje žádná mezinárodní definice terorismu. Terorismus se dá vysvětlit jako ilegální akce hnutí, organizací i jedinců, které se násilným a nezákonným způsobem snaží dosáhnout svého cíle, většinou změny politického a sociálního řádu, splnění politických, náboženských nebo ideologických požadavků.

Útoky jsou systematické a promyšlené, zaměřené na bezbranné civilní obyvatelstvo, mají co nejvíce zapůsobit na veřejnost, zastrašit, způsobit paniku a donutit tak vládu k plnění požadavků teroristů.

Zrod moderního terorismu Moderní terorismus se zrodil v Rusku kolem r. 1875. Část inteligence si tehdy osvojila anarchistické či nihilistické přesvědčení a v atentátech na symboly útlaku viděla jediný způsob jak vymanit společnost z politické a sociální blokády. V Evropě pak ožil koncem 60. let, kdy zhroucení snů o společenské přeměně vehnalo některé ultralevicové skupiny do násilných akcí proti symbolům imperialismu - první ze dvou hlavních zdrojů terorismu.

Cíle terorismu K teroristickým akcím může docházet z řady různých důvodů. Někdy na sebe teroristé chtějí upozornit a hrdě se ke svým činům hlásí, jindy ve snaze snížit rizika volí strategii anonymity.

Usama bin Ladín Usama bin Ladín se narodil před jednačtyřiceti lety v Saudské Arábii v jedné z nejbohatších rodin. V roce 1979 odešel mladý Usama bin Ladín do Afghánistánu a tam pomáhal tamním mudžáhidům bojovat proti sovětské invazi. Jsou mu přisuzovány akce jako útok na budovu World Trade Center v New Yorku 26. února 1993, v Čečensku a Tádžikistánu založil výcvikové tábory pro muslimské bojovníky atd…