CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
TÉMA : PLOŠTĚNCI ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Kmen: Ploštěnci.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
ploštěnci První triblastica
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NEBEZPEČNÍ SOUSEDÉ END.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZOOLOGIE PLOŠTĚNCI.
Cizopasní ploštěnci Vnitřní paraziti tasemnice a motolice
Tasemnice (Cestoda).
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Opakování Ploštěnci.
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HLÍSTI.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Včela medonosná.
KMEN: PLOŠTĚNCI.
HLÍSTI.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Ploštěnci - Platyhelminthes Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzkaz pro vás!  Milí sedmáci,
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ploštěnci Mgr. Michal Střeštík 1.
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
JEŠTĚŘI ( po výkladu si zapiš do sešitu)
VÝZNAMNÉ MOŘSKÉ RYBY (po výkladu si zapiš do sešitu)
CIZOKRAJNÍ HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tasemnice 15. února 2014 VY_52_INOVACE_210210
Odpověz na otázky v pracovním listu:
Základní škola, Hradec Králové
VIRY- „život“ bez buňky
HLÍSTI.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu) VNITŘNÍ CIZOPASNÍCI/PARAZITI/ žijí uvnitř těla svého hostitele a živí se na jeho úkor

TASEMNICE DLOUHOČLENNÁ žije v tenkém střevě člověka délka těla až 3m tělo: hlavička s přísavkami krček ploché články příjem potravy celým povrchem článků

rozmnožování: vývin nepřímý: vajíčko – larva - dospělec obojetník články s vajíčky ve výkalech lidí na trávě prase (mezihostitel) sežere krmivo s vajíčky v žaludku prasete larvy – přes stěnu žaludku do krve jsou rozneseny do svalů ve svalech BOUBEL (velikost jako hrách) člověk sní boubel v syrovém mase ve střevu člověka se boubel rozvine a hlavička se přichytí na stěnu střeva vývin nepřímý: vajíčko – larva - dospělec

TASEMNICE BEZBRANNÁ TASEMNICE PSÍ MOTOLICE JATERNÍ délka těla 3 – 10m nemá na hlavičce háčky možnost nákazy z hovězího masa (tatarský biftek) TASEMNICE PSÍ parazituje ve střevech psů a koček MOTOLICE JATERNÍ délka těla 3cm cizopasí v játrech ovcí

1. Z čeho se skládá tělo tasemnice dlouhočlenné? Odpověz na otázky do cvičného sešitu (na tabuli mohou žáci použít program ActivInspire) 1. Z čeho se skládá tělo tasemnice dlouhočlenné? 2. Kde žije dospělá tasemnice dlouhočlenná? 3. Jak přijímá potravu? 4. Jak se lze tasemnicí nakazit? 5. Je možné nákaze předejít, jakým způsobem? 6. Z čeho se lze nakazit tasemnicí bezbrannou?

ŘEŠENÍ Z čeho se skládá tělo tasemnice dlouhočlenné? HLAVIČKA S PŘÍSAVKAMI, KRČEK, ČLÁNKY 2. Kde žije dospělá tasemnice dlouhočlenná? V TENKÉM STŘEVĚ ČLOVĚKA 3. Jak přijímá potravu? CELÝM POVRCHEM ČLÁNKŮ 4. Jak se lze tasemnicí nakazit? KONZUMACÍ SYROVÉHO NEBO NEDOSTATEČNĚ UVAŘENÉHO MASA 5. Je možné nákaze předejít, jakým způsobem? ANO, VŽDY DOBŘE MASO TEPELNĚ UPRAVIT 6. Z čeho se lze nakazit tasemnicí bezbrannou? ZE SYROVÉHO HOVĚZÍHO MASA

ZDROJE učebnice: ČABRADOVÁ, Věra. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 120 s. ISBN 80-723-8211-X.