Alkoholová závislost Martina Švaříčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
doc.MUDr.Alexandra Žourková,CSc. Psychiatrická klinika LF MU Brno
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
o.s. Péče o duševní zdraví
MUDr. Lucie Pilařová Psychiatrická klinika LF MU Brno
Nemoci oběhové soustavy
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Alkoholismus.
Léčiva ovlivňující afektivitu
ZÁVISLOST NA ALKOHOLU.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Benzodiazepiny.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alzheimerova nemoc.
Klasifikace duševních poruch
Deprese Diagnostika a léčba
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkoholismus Barbora Čiklová
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholismus.
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

Alkoholová závislost Martina Švaříčková

Charakteristika Alkohol je chemicky etylalkohol, etanol. Vzniká při kvašení cukrů, jednoduchých nebo složitých. Alkohol je znám již od středověku, stejně tak problémy s jeho nadužíváním. Patří (společně s nikotinem)mezi legální drogy. Jedná se o látku se značnou orgánovou toxicitou.

Rozšíření Alkohol je rozšířen po celé planetě. Spotřeba alkoholu se pohybuje v ČR kolem 10 litrů čistého alkoholu na obyvatele. Nadměrně konzumuje alkohol asi ¼ všech mužů a 1/10 žen v ČR.

Způsob aplikace Alkohol se požívá per os (ústy). Dobře prochází biologickými membránami, rychle se vstřebává z trávicího traktu a prochází do mozku. Jiné aplikace jsou možné, ale málo obvyklé.

Účinky Závisí na dávce a dalších faktorech (vliv prostředí a dispozice). Stav po požití alkoholu se nejčastěji projeví jako prostá opilost (ebrieta). Malé dávky působí stimulačně??? vyšší tlumivě. Na počátku se dostavuje zlepšení nálady, pocit sebevědomí a energie, později dochází ke ztrátě zábran a snížení sebekritičnosti. Postupně se dostavuje únava, útlum a spánek.

Intoxikace (4 stádia) Stupeň opilosti záleží na koncentraci alkoholu v krvi. Lehká opilost (excitační stádium), Opilost středního stupně (hypnotické stádium), Těžká opilost (narkotické stádium), Těžká intoxikace se ztrátou vědomí, hrozící zástavu dechu a oběhu (asfyktické stádium).

Krátkodobé nežádoucí účinky Typická je porucha rovnováhy, svalového napětí, zpomalení reakčního času, nevolnost, zvracení. Poruchy chování s agresivitou, snížená sebekritičnost. Při těžších intoxikacích se dostavuje kvantitativní porucha vědomí až smrt.

Dlouhodobé nežádoucí účinky Poškození gastrointestinálního traktu. Funkční a orgánové poškození oběhového systému. Poruchy krvetvorby, anémie a poruchy hemokoagulace. Poruchy spánku, úzkostně-depresivní stavy. Poškození nervového systému. Poškození endokrinního systému. U těhotných může dojít k vážnému poškození plodu – FAS (fetální alkoholový syndrom).

Charakteristické rysy FAS

Typy závislostí Hlavním rizikem nadměrného užívání alkoholu je rozvoj tělesné a psychické závislosti. Typy závislosti podle Jellineka z roku 1940: Typ alfa (problémové pití). K potlačení tenze, úzkosti či deprese, časté je pití o samotě. Typ beta. Příležitostný abúzus, časté pití ve společnosti, charakteristickým následkem je somatické poškození. Typ gama (anglosaský typ). Preference piva a destilátů, poruchakontroly pití, postupný nárůst tolerance k alkoholu. Psychická závislost. Typ delta (románský typ). Preference vína. Typická denní konzumace alkoholu, trvalé udržování „hladiny“ bez výraznějších projevů opilosti a ztráty kontroly. Somatická závislost. Typ epsilon (kvartální pijáctví). Epizodický abúzus s obdobími delší, občas úplné abstinence, nepříliš častá varienta.

Jellinekův popis vývoje závislosti 1) počáteční - symptomatické, (piják si uvědomuje, že pije více, pro úlevu zvyšuje frekvenci a dávky). 2) varovné - prodromální, (piják se stydí, zvyšuje se tolerance, objevují se okénka), odpovídá škodlivému užívání. 3) rozhodné – kruciální (vzrůstá tolerance, konflikty se zákonem, rozpad interp. vztahů). 4) konečné – terminální rozvoj poklesu tolerance.

Odvykací stav Abstinenční příznaky se rozvíjí během hodin až dní po vysazení nebo redukci dávek. Maxima dosahuje během druhého dne. Hlavní příznaky odeznívají obvykle do týdne. Příznaky: psychomotorický neklid, třes, pocení, úzkost, nevolnost, zvracení, tachykardie, hypertenze, slabost, poruchy spánku, halucinace, iluze, křeče, delirium tremens.

Literatura KALINA, K., A KOL. (2008): Základy klinické adiktologie. Grada, Praha, 388 s. TYLER, A. (2000): Drogy v ulicích. IŽ, s.r.o., Václavské Náměstí 36, Praha, s. 51-79. Informace použité z prezence: KMOCH, Vladimír. Alkohol. 2010. Psychiatrická klinika 1.LF UK. Praha.