Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Karel IV. – a jeho zásluhy pro český stát
Karel IV..
Karel IV Karel IV.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
DUM (digitální učební materiál)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/52 Anotace Za vlády Lucemburků – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Český stát za vlády Lucemburků
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.  POŘADOVÉ ČÍSLO: Š III/2/5 D  AUTOR: Mgr. Jan MICHŇÁK.
Karel IV. Tereza Šourková.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
RISKUJ! KAREL IV..
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Ž IVOT K ARLA IV. Vojtěch Kubela Životopis Manželky Karlův most Královský erb.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život karla IV..
Život Karla IV..
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Život Karla IV. Veronika Křibíková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karel IV. OTEC VLASTI
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
Karel IV. – Císař a král Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1964 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Základní škola a Mateřská škola Doksy – Staré Splavy, příspěvková organizace Sada VY_32_INOVACE_05 Český jazyk VL -4.,5. roč.-05.0.,t.s. ,vzdělávací oblast- Člověk a jeho svět Klíč k zápisu sady Předmět-ročník-pořad. Číslo DUM.autor DŮM, vzděl. oblast DUM vypracován dne: 4.12.2012 Ověřeno ve výuce dne: 7.12.2012

KAREL IV. ANOTACE  Výuková prezentace seznamuje žáky se životem a činech Karla IV. Seznamuje žáky s významem tohoto panovníka pro tuto zem . Na prezentaci navazuje pracovní list KAREL IV. Materiál je určen pro interaktivní výuku a může být použit k online úkolům. DATUM  7.12.2012 AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Získání znalostí o životě a činech císaře a krále Karla IV. Lucemburského. SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY  - KLÍČOVÁ SLOVA  Otec vlasti , Karel IV. , císař , král, univerzita DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU Prezentace DRUH INTERAKTIVITY  Kombinovaná s pracovním listem KAREL IV. CÍLOVÁ SKUPINA Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ Základní vzdělávání- první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA  9-11 LET CELKOVÁ VELIKOST  8,40 MB

KAREL IV. Tereza Skálová

KAREL IV. Římský císař, český, římsko-německý, italský a burgundský král, hrabě lucemburský, markrabě moravský

RODIČE JAN LUCEMBURSKÝ ELIŠKA PŘEMYSLOVNA

MLÁDÍ Narodil se 13.května 1316 v Praze ,byl pokřtěn jménem VÁCLAV. Jako malý čelil rozporům svých rodičů, které zapříčinily, že byl malý princ odloučen od matky a vychováván ve Francii. Zde přijal jméno KAREL , po svém kmotrovi francouzském králi. Ve Francii se oženil s BLANKOU S VALOIS.

VZDĚLÁNÍ Ve Francii na pařížské univerzitě studoval Karel svobodná umění a učil se diplomacii . Uměl číst a psát, což nebylo v té době u panovníků běžné. Ovládal latinu, francouzštinu, italštinu a němčinu.

MLADÝ KAREL A ČECHY Česká šlechta požadovala v roce 1333 po Janu Lucemburském, aby se Karel ujal vlády v zemi. Král jim vyhověl a synovi udělil titul moravského markraběte. Jan Lucemburský měl se synem spory , bál se jeho konkurence. Po příchodu do Čech se Karel setkal se zuboženým královstvím. Pražský hrad byl neobyvatelný. Těšil se na matku, kterou od dětství neviděl. Ta už byla mrtvá.

MOCNÝ KAREL IV. Roku 1346 byl zvolen německým králem. Roku 1347 byl korunován českým králem. Roku 1355 byl korunován římským císařem. Korunovace v Římě

RODINA - MANŽELKY BLANKA Z VALOIS ANNA FALCKÁ Sestřenice francouzského krále. Zemřela po krátké nemoci. Matka Václava , který zemřel v jednom roce. Za několik měsíců zemřela i ona.

ANNA SVIDNICKÁ ALŽBĚTA POMOŘANSKÁ Matka Václava IV. Zemřela při porodu. Říkalo se jí i ELIŠKA. Lámala meče. Matka Zikmunda Lucemburského

RODINA -DĚTI 5 dcer –Markéta (+malá) , Kateřina, Eliška , Anna, Markéta 4 synové – Václav (+malý) ,Václav ,Zikmund , Jan VÁCLAV IV. -vzdělaný -otcem rozmazlovaný ZIKMUND LUCEMBURSKÝ -vzdělaný diplomat -nepřítel husitů

KAREL IV. = OTEC VLASTI Karel velice miloval Čechy . Zajímal se o historii své rodné země a svých předků Přemyslovců. Svatováclavskou korunu nechal zhotovit na svou korunovaci českým králem.

1344 ZALOŽIL ARCIBISKUPSTVÍ PRAŽSKÉ Arnošt z Pardubic se stal prvním pražským arcibiskupem.

1348 ZALOŽIL V PRAZE UNIVERZITU Karel IV. zakládá pražskou universitu. Arcibiskup Arnošt z Pardubic předčítá zakládací listinu v přítomnosti zástupců všech čtyř fakult.

1348 ZAČAL ZAKLÁDAT NOVÉ MĚSTO PRAŽSKÉ Karel pokládá základní kámen nového mostu.

NECHAL POSTAVIT HRAD KARLŠTEJN Později zde byly umístěny korunovační klenoty.

NECHAL ZALOŽIT VELKÝ RYBNÍK Dnes Máchovo jezero Foto autor

V době hladomoru nebyla pro lidi práce , proto nechal Karel IV V době hladomoru nebyla pro lidi práce , proto nechal Karel IV. stavět hladovou zeď na Petříně a tím zajistil nové pracovní příležitosti.

ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY KARLA IV.

KAREL IV. ZEMŘEL 29.LISTOPADU 1378 V pohřební řeči byl císař poprvé nazván OTCEM VLASTI.

POUŽITÝ MATERIÁL: cit. 4.12. 2012. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kaja4Gelnhausenkodex.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Burgkarlstein02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arnost_z_Pardubic_-_nowy_nagrobek_PL.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anna_von_der_Pfalz.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anna_von_Schweidnitz.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eli%C5%A1ka_Pomo%C5%99ansk%C3%A1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V%C4%9Bnceslav_%C4%8Cern%C3%BD_-_Smrt_Karla_IV._v_roce_1378.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VaclavnaVotobraze.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zikmund_Zho%C5%99elecka_radnice.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ElaPremyslovna_vit.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honzik_vit.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_IV.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karl_IV_Blanca_Valois.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karolus.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karolus_Moravius.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_Karel_IV._s_Annou_Sv%C3%ADdnickou_vj%C3%AD%C5%BEd%C3%AD_roku_1355_do_%C5%98%C3%ADma.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_crown_jewels.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Karel_IV._pokl%C3%A1d%C3%A1_z%C3%A1kadn%C3%AD_k%C3%A1men_k_nov%C3%A9mu_mostu.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Maty%C3%A1%C5%A1_Trenkwald_-_Zalo%C5%BEen%C3%AD_pra%C5%BEsk%C3%A9_university.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blanka_z_Valois.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koruna_ceska_Karel_IV.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel-IV..jpg