Paměti typu ROM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PREZENTACE Microsoft Power Point prezentační program.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Jan Hrabal ME4B Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT14 Vytvořeno:3.
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Parametry počítačových zdrojů Jaký typ zdroje máme: AT či ATX (AT se dnes již nepoužívá) Výkon zdroje – určuje nám jaký maximální odběr el. proudu nám.
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Autentizace předmětem
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Osnova Počítačové bedny Druhy PC beden
Transformátory.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hardware číslicové techniky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Paměti typu RAM.
Hardware číslicové techniky
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem neživých částí
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy: Základní škola Městec Králové
Inf Počítač a lidé s handicapem
Elektrické měřící přístroje
Elektronické součástky a obvody
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Elektropříslušenství
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikroprocesor.
VY_32_INOVACE_ Regulace
Inf Vývojový diagram.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Vnitřní paměti počítače
Sběrnice PCI.
Paměti počítače, rozdělení
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Interaktivní elektrický obvod
Kondenzátor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Exercise 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tématický celek: Základy práce s PC
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIAGNOSTIKA ELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ
Jaroslav Kudr pro OATGM
DIAGNOSTIKA ELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Paměti typu ROM

ROM – Read Only Memory Jejich hlavní výhodou je to, že se nevymažou po vypnutí počítače. Proto se používají pro uložení BIOSU na základní desce.

Druhy pamětí ROM ROM – buňka paměti je představována elektrickým odporem nebo pojistkou. Výrobce elektronicky některé z nich přepálí. Přepálené buňky nesou logickou 0 a nepřepálené buňky logickou 1. PROM – jsou založeny na podobném principu jako ROM, ale informaci do nich nezapisuje Výrobce, ale uživatel pomocí programátoru paměti PROM.

Druhy pamětí ROM EPROM – patří mezi paměti, do nichž je možné opakovaně zapisovat. Paměťová informace se uchovává pomocí elektrického náboje. EPROM se programuje speciálním programátorem. Je ji možné vymazat pomocí ultrafialového záření (doba působení je asi půl hodiny) a po vymazání do ní opět lze zapsat nový program. EEPROM – jsou opět mazatelné paměti. Na rozdíl od EPROM se mažou elektrickými impulsy, doba mazání se pohybuje v milisekundách. Počet zápisů a mazání v EEPROM i EPROM je ohraničený.

Druhy pamětí ROM Flash-PROM – v principu se s ní dá pracovat jako s RAM, ale po odpojení napětí se nevymaže. Je jí možno přeprogramování přímo v PC a používá se proto na uložení BIOSU.

Pracovní otázky: Co je hlavní výhodou pamětí typu ROM? Popište paměť typu PROM? Popište paměť typu EPROM? Popište paměť typu EEPROM? Popište paměť typu Flash-PROM?

Použité zdroje: HORÁK, Jaroslav. Hardwaer: učebnice pro pokročilé. 3. vydání. Brno: CP Books, a.s., 2005. ISBN 80-251-0647-0.